NIEUWSBERICHT

Flash Glucose Monitoring: vergoeding update

08 oktober 2018

Nieuws over de vergoeding van Flash Glucose Monitoring (FGM). Op dit moment verstaan we onder FGM alleen de FreeStyle Libre.

Voor wie is dit bericht bedoeld?

1. Voor de bestaande gebruikers:

a) Je hebt al een Diabeter-formulier gekregen voor de periode van november 2017 tot april 2018, maar je zorgverzekeraar heeft deze niet geaccepteerd.

b) Je bent gebruiker na april 2018 en in afwachting van het nieuwe formulier van Zorgverzekeraars Nederland (ZN). 

2. Je wilt (opnieuw) starten met de FreeStyle Libre (je hebt al een account bij de leverancier).

Om in aanmerking te komen voor vergoeding van de Flash Glucose Monitoring is een machtiging nodig van je behandelaar. ZN heeft daarvoor een formulier opgesteld, waarin is opgenomen dat het aantal teststrips voor je bloedglucose sterk is gelimiteerd. Naar onze mening is dat onwenselijk en onveilig voor onze patiënten. De handleiding van de FreeStyle Libre vereist immers om bij hoge en lage glucosewaardes en bij de eerste dag van het gebruik, extra te meten met glucoseteststrips. Dat is onmogelijk met de beperkte hoeveelheid van 50 strips per kwartaal. 

Uiteraard spannen we ons in richting ZN om het aantal teststrips dat gebruikt mag worden in combinatie met Flash Glucose Monitoring te verhogen. We verwachten op korte termijn hier meer nieuws over. Wij vinden het echter nu niet acceptabel om je nog langer te laten wachten. Daarom bieden we een tussentijdse (goedgekeurde) oplossing. 

Wat kun je doen als bestaande gebruiker?

We hebben aan het machtigingsformulier van ZN een disclaimer toegevoegd met betrekking tot de hoeveelheid strips.

  • Het machtigingsformulier kun je opvragen bij onze dokterassistenten via het emailadres: receptie@diabeter.nl. Je kunt je arts bij Diabeter vragen dit formulier te ondertekenen. Daarna sturen we het ondertekend per post naar je op.
  • Je stuurt het door ons ondertekende formulier vervolgens zelf door naar je zorgverzekeraar.
  • Om de hoeveelheden strips die je nodig hebt zeker te stellen, sturen we automatisch een machtiging naar Diabstore. Dat wordt dus door Diabeter en Diabstore samen voor jou geregeld. Indien je je diabetesmaterialen niet bij Diabstore betrekt gaat het iets anders. Zodra je de limiet van het aantal teststrips overschrijdt, zal je leverancier contact met je opnemen. Je krijgt dan een aanvraagformulier van hen voor je behandelaar.  Wij zullen als je behandelaar deze machtigingsaanvraag ondertekenen.

Toekomstige gebruikers

Op dit moment is er voor nieuwe gebruikers voor FGM nog geen mogelijkheid om te bestellen. Op de website van de Libre vind je meer informatie over de beperkingen in leverbaarheid. Let op: Ben je boven de 18 jaar, dan gelden er regels voor de toekenning van de FGM. Zodra er mogelijkheden zijn om te starten, geven we weer een update.

Juiste materialen in juiste hoeveelheid

Je ziet dat we ons blijven inspannen om jou als patiënt de best mogelijk zorg te geven in combinatie met de juiste diabetesmaterialen in de juiste hoeveelheid. Heb je nog vragen? Je kunt ze stellen aan je behandelteam van Diabeter

Meer lezen over Flash Glucose Monitoring:

Flash Glucose Monitoring: vergoeding update