Diabetescomplicaties voorkomen

Complicaties voorkomen

Type 1 diabetes kan ernstige gevolgen hebben voor de gezondheid van de patiënt en is (nog) niet te genezen.  Ernstige hypo’s of hypers kunnen op korte termijn levensbedreigend zijn. Jarenlang een te hoog bloedsuiker hebben leidt op de lange termijn tot zeer ernstige complicaties. Het is dus heel belangrijk in te zetten op het behoud van een goede gezondheid en het voorkomen van complicaties. Zeker bij kinderen en jongvolwassenen, die nog een heel leven voor zich hebben. Het is daarom goed even stil te staan bij de complicaties die bij diabetes type 1 kúnnen optreden.

Jarenlang te hoge glucosewaarden zorgt voor versnelde veroudering van de bloedvaten. Ze vernauwen dan, doordat vetten in het bloed aan de wanden blijven kleven. De bloeddoorstroming verslechtert, waardoor de organen minder bloed en dus ook minder zuurstof krijgen. Hiervan hebben de ogen (het netvlies), nieren en zenuwen het meest te lijden, omdat die het meest afhankelijk zijn van een goede bloeddoorstroming van de kleine vaatjes.

Nefropathie

Bij een op de drie huidige volwassenen met type 1 diabetes treedt uiteindelijk de ziekte nefropathie op, die de nieren langzaam aantast. Uiteindelijk kan dit leiden tot nierfalen.

Neuropathie

Meer dan een op de vijf volwassenen krijgt de maken met neuropathie, aantasting van de zenuwen. Deze mensen krijgen minder gevoel, zwakte en soms pijn in benen en armen. Andere symptomen zijn tintelingen, zweten en minder goed in evenwicht zijn. Veel bewegen draagt bij aan het voorkomen van neuropathie.

Retinopathie

Retinopathie is een ziekte waarbij de kleine bloedvaatjes in het netvliet beschadigd raken. Hierdoor ontstaan littekens op het netvlies. De patiënt gaat hierdoor slechter zien en kan zonder behandeling zelfs blind worden. Bijna alle volwassenen die al langer dan twintig jaar type 1 diabetes hebben, hebben in meer of mindere mate te maken met retinopathie.

Hart- en vaatziekten

Niet alleen de kleinste bloedvaatjes worden beschadigd door matig en slecht geregelde diabetes. Ook grote bloedvaten en het hart zelf (de kransslagaders) kunnen beschadigd raken. Vooral hartinfarcten en hersenbloedingen zijn gevreesde complicaties. Hoge glucosewaardes zijn niet de enige factoren, maar dragen helaas wel bij aan de kans op hart- en vaatziekten. Door gezond te leven, dus veel te bewegen en gezond (vetarm) te eten en door een zo goed mogelijke glucoseregeling, kun je de risico’s beperken.

Diabetescomplicaties voorkomen

In al deze gevallen geldt: voorkomen is beter dan genezen. Complicaties bij type 1 diabetes veroorzaken nog te vaak dagelijkse problemen, maar ook complicaties op de lange termijn. Complicaties die grote gevolgen hebben voor de kwaliteit van leven en de levensverwachting van iemand met diabetes. Gelukkig is er heel veel mogelijk om dit te voorkomen. Bij Diabeter doen we dit met gebruikmaking van de nieuwste technologieën en kennis uit wetenschappelijk onderzoek. Die kennis en technologie combineren we met persoonlijk gerichte zorg en aandacht. Zo kunnen we samen met (de ouders van) onze patiënten bereiken dat zij zo min mogelijk complicaties oplopen. En daar zijn we goed in, kijk maar eens naar onze uitkomsten!