Zorgprofessionals | Wat bieden we

Wat bieden we ? 

Diabeter levert gespecialiseerde diabeteszorg voor zowel kinderen als volwassenen met  type 1 diabetes en streeft naar een toekomst zonder complicaties door diabetes. 

Directe doorverwijzing na diagnose van type 1 diabetes

Als regionaal centrum werkt Diabeter nu in vijf plaatsen: Rotterdam, Schiphol, Deventer, Groningen en Eindhoven. Patiënten worden rechtstreeks door de huisarts of via de regionale ziekenhuizen doorverwezen. In toenemende mate sturen huisartsen uit de regio’s en (ver) daarbuiten nieuwe patiënten direct door bij het vermoeden van of net gediagnosticeerde diabetes. 

Overname van behandeling van diabetes type 1 bij secundaire patiënten

Diabeter kan de behandeling van  patiënten van alle leeftijden ook geheel overnemen. Na een doorverwijzing  door huisarts of medisch specialist, meldt de patiënt zich telefonisch of via onze website bij ons aan. Voor de afspraak hebben we medische informatie van de patiënt nodig in de vorm van zijn of haar dossier. Over het algemeen kennen wij wachttijden. Nieuwe secundaire patiënten kunnen binnen twee maanden een eerste afspraak inplannen. Na onderzoek stellen we met de patiënt en ouders gezamenlijk de behandeldoelen af, en op welke manieren we die gaan behalen. Na deze intake begint direct de behandeling.

Second opinion

Naast overname en een regionale functie verricht Diabeter een landelijke (derdelijns) topreferentie-functie. U kunt als behandelaar een patiënt met diabetes voor een second opinion naar Diabeter verwijzen,  na overleg met een van onze diabetologen.  We kunnen in een kort traject een vooraf vastgesteld doel of vraag van een patiënt bekijken en proberen op te lossen. Hierbij blijft het hoofdbehandelaarschap bij de huidige behandelaar liggen.

Diabeter kan als gespecialiseerd behandelcentrum als expert consult fungeren voor bijv.:

  • Het geven van concrete behandelingsadviezen aan complexe patiënten, meestal op het gebied van techniek
  • Het starten van insuline-pomp therapie
  • De zorg voor kinderen en jongeren met bijzondere en secundaire diabetes, bijvoorbeeld door oncologische behandelingen of cystic fibrose.
  • Het begeleiden van patiënten met (ernstige) psychosociale problematiek, acceptatie-problemen, depressieve klachten, angst voor hypoglykemie, spuit- en/of prikangst.

Europees ‘Center of Reference’

Diabeter is betrokken bij de verdere ontwikkeling van een Europees netwerk van ‘Centers of Reference’ voor de behandeling van kinderen en jongeren met diabetes. Dit is een onderdeel van het EU-SWEET programma. Diabeter heeft, na visitaties, in 2011 het certificaat uitgereikt gekregen. In ‘Centers of Reference’  wordt top-diabeteszorg geboden, wetenschappelijk onderzoek gedaan en onderwijs aangeboden.