Diabetes type 1 en voeding

Diabetes en voeding

Voeding speelt bij de behandeling van diabetes een belangrijke rol. Onze lichaamscellen hebben energie nodig. Die energie komt uit voeding en ons lichaam gebruikt die in de vorm van glucose. Bij diabetes hoort geen speciaal dieet, maar wel een gezonde voeding en een goede verdeling daarvan over de dag.

Koolhydraten tellen is belangrijk bij diabetes type 1 Koolhydraten zijn hierbij belangrijk, want die leveren energie aan het lichaam. Maar insuline blijft hierbij onmisbaar. De koolhydraten verhogen wel de glucosewaarden in je bloed, maar om die glucose om te zetten in energie voor het lichaam, heb je insuline nodig. Om goed te kunnen bepalen hoeveel insuline nodig is  moet je weten (tellen!) hoeveel koolhydraten in het eten en drinken zitten. Bij jonge kinderen doen de ouders dit. Als je ouder wordt, kun je het zelf.

Tanja Lappenschaar, een van onze diëtisten, geeft goede tips voor ouders van kinderen met diabetes op de

Tussendoortjes

Regelmatig eten is belangrijk om een normale bloedsuikerspiegel te behouden. Goede tussendoortjes zijn:

  • fruit (alle soorten)
  • evergreen/sultana of huismerk. Ze zitten vaak met twee in een pakje, maar niet ieder kind heeft twee koekjes nodig
  • plakje ontbijtkoek (maar let op de hoeveelheid suikers bij sommige merken)

Verdeel het eten over de dag, in drie maaltijden en drie tussendoortjes. Vaak was dit op veel dagen al een gewoonte toen je nog geen diabetes had, nu is het op alle dagen van belang. Meestal kun je gewoon de hoeveelheden blijven eten die je gewend was. Suiker is niet verboden, er zijn helemaal geen ‘verboden’ voedingsmiddelen. Voeding bij diabetes is gewone gezonde voeding.

Wel zorgen gewone limonade en frisdranken voor snelle pieken van de glucosewaarden. Neem dus liever frisdrank light en goed verdunde suikervrije limonadesiroop. Ook is het slim om vaker kraanwater te drinken en thee zonder suiker. Gewoon fruit eten is beter dan vruchtensap drinken. Er staat wel ‘puur en ongezoet’ op een pak vruchtensap, maar er zitten toch vruchtensuikers in. Later leer je sap en smoothies in te passen.

Voeding kort na de diagnose

Net voordat je diabetes kreeg ben je misschien wat afgevallen. In het begin van de behandeling met insuline kun je merken dat je honger krijgt. Dat is normaal, je lichaam moet herstellen van een lastige periode. Daarom is de behandeling in de eerste fase gericht op herstel van het lichaam en op belangrijke voedingsstoffen. Pas na deze ‘survival’ fase komt de fase waarin we de diabetesregeling verder gaan verbeteren. Tot die tijd is het: herstellen en veel leren. Onze diëtisten helpen je daarbij. Ze leren je heel snel hoe je zonder een vervelend dieet gezond kunt eten met diabetes.

Meer tips van onze diabetesdiëtistes:

Onze diëtisten zijn volledig gespecialiseerd in type 1 diabetes