Verwijzers

De best mogelijke diabeteszorg voor alle leeftijden

Intercollegiaal overleg: tel. 088-2807277 (24 uur per dag, 7 dagen per week bereikbaar)

Voor overleg over een patiënt of over een verwijzing is onze dienstdoende medisch specialist 24 uur per dag, 7 dagen per week bereikbaar via onze spoedlijn. 

Type 1 diabetes bij kinderen:

Ook kinderen kunnen diabetes hebben 

Type 1 diabetes komt op steeds jongere leeftijd voor, maar is relatief zeldzaam. Er zijn in Nederland naar schatting in totaal 6500 diabetespatiënten onder de 16 jaar. Reguliere kinderartsen hebben daarom weinig ervaring met en kennis van deze ziekte. Diabeter is de enige zorginstelling die kinderen  met type 1 diabetes de zorg en behandeling kan bieden op het niveau dat voor deze complexe, chronische ziekte is vereist. Dat zorgniveau bereiken we doordat we ons uitsluitend richten op diabetes en we daarvoor de specialistische kennis en deskundigheid in huis hebben die in reguliere ziekenhuizen kan ontbreken door een gebrek aan tijd en middelen. Inmiddels behandelen wij alle leeftijden, dus ook volwassenen. 

Aantoonbaar minder complicaties

De volledige, continue en op de lange termijn gerichte diabeteszorg van Diabeter leidt tot aantoonbaar minder complicaties op zowel de korte als de lange termijn. Onze kwaliteitsindicatoren en onze patiëntenervaringen  zijn hiervan het bewijs.

Snelle diagnose van type 1 diabetes (suikerziekte) is van levensbelang

Het is van groot belang om type 1 diabetes op tijd te herkennen. Het beloop kan fulminant zijn. De huisarts speelt daar een belangrijke rol in. Voor medisch spoedoverleg kunt een huisarts 24 uur per dag contact opnemen met Diabeter via telefoonnummer 088-2807277 (kies 1 in het menu).

Ook kinderen (0-18 jaar) kunnen diabetes hebben. Bedenk de volgende punten:

 •  Diagnostische waarden bij kinderen zijn identiek aan waarden bij volwassenen.
 •  98% betreft type 1 diabetes: absoluut insulinetekort = absoluut gevaar voor keto-acidotische ontregeling (DKA!)
 •  Bij zeer jonge kinderen (nog in de luiers) zijn de symptomen subtiel en overeenkomend met andere aandoeningen. Dreigende ontregeling en diabetische ketoacidose /-coma kennen typische verschijnselen: sufheid, braken, Kussmaul ademhaling (lijkt bij jonge kinderen op ‘astma’), veel drinken en veel plassen is een contradictio bij een gastro-enteritis: dan nooit polyurie!)
 •  Anders dan bij volwassenen is het beloop van ontregeling door diabetes bij kinderen zeer snel: in een tijdsbeloop van 4-8 uur kunnen ze ontregelen van ‘wat ziek’ tot comateus.
 • Een kind met een hoge glucosewaarde dient direct te worden gezien in een ziekenhuis/SEH.

Bij onmeetbaar hoge bloedsuiker, snelle ademhaling en/of sufheid is spoedverwijzing (via 112) noodzakelijk naar de SEH.

Grenswaarden nuchtere capillaire bloedsuikers:

 • Normaal <5,6 mM, vanaf 6,1 mM en hoger is passend bij diabetes

Grenswaarden capillaire bloedsuikers na de maaltijd:

 • Normaal <7,8 mM, vanaf 11,1 mM en hoger is passend bij diabetes

Type 1 diabetes bij volwasssenen:

Wij behandelen alle leeftijden. Ook volwassenen kunnen op latere leeftijd type 1 diabetes ontwikkelen. Ook bij hen moet type 1 diabetes zo snel mogelijk behandeld worden. Voor overleg zijn wij altijd bereikbaar. In acute situaties kan dat 24 uur per dag, 7 dagen per week met onze medische spoedlijn: 088-2807277.

Verwijzing

Wij accepteren verwijzingen uit het hele land. Graag ontvangen wij bij verwijzing een brief met alle relevante gegevens uit de voorgeschiedenis. U kunt dit tevens per fax sturen (088-280 9299). Uiteraard wordt de verwijzing geregeld in de dichtstbijzijnde locatie van Diabeter. Alle aanmeldingen voor net gediagnosticeerde patiënten lopen echter bij voorkeur via de dienstdoende medisch specialist: 088-2807277 menu optie 1).

Waarom naar Diabeter?

De voordelen van het doorverwijzen naar Diabeter:

 • Gespecialiseerde, hoogwaardige diabeteszorg in vijf vestigingen: Rotterdam, Schiphol, Deventer, Eindhoven en Groningen. 
 • 24 uur per dag, 7 dagen per week is direct een medisch specialist bereikbaar
 • Center of Reference vanuit EU-SWEET programma
 • Gebruik van nieuwste technologieën en behandel- en onderzoekmethoden
 • Slechts 3% diabetes-gerelateerde ziekenhuis opnamen per jaar 
 • Multi-disciplinair team waaronder ook diëtisten en psychologen
 • Intensieve begeleiding en coaching van kind en gezin, ook via digitale omgeving (email, uploads)
 • Patiëntvriendelijk ingerichte omgeving
 • Wetenschappelijk onderzoek en onderwijstaken
 • Gemakkelijk bereikbaar met openbaar vervoer en met eigen vervoer
 • Door ziektekostenverzekeraars geheel vergoede diabeteszorg