Diabetes op school - hypo / hyper / concentratie

Alles wat je moet weten over diabetes en school

Als je diabetes hebt, ben je net als alle andere kinderen in de klas. De meeste kinderen vanaf groep 4/5 weten ook heel goed hoe ze met hun diabetes moeten omgaan. Ze weten wanneer en wat ze moeten eten om hun bloedglucose op peil te houden en hoe ze insuline moeten gebruiken. Ze weten ook wanneer ze naar huis moeten bellen voor overleg. Heel belangrijk is dat de docent dit begrijpt en er ruimte voor biedt. Jongere kinderen, tot groep 3 of 4, hebben soms net iets meer aandacht nodig. Dit vraagt om goede afspraken, zodat het kind gewoon een fijne basisschooltijd heeft. Hoe doe je dat? Hoe regel je dat? Wat zijn de mogelijkheden of onmogelijkheden?

Webinar over diabetes voor leerkrachten

Speciaal voor leerkrachten die een kind met diabetes van Diabeter in de klas hebben, organiseren wij informatiebijeenkomsten voor leerkrachtenTijdens deze gratis bijeenkomsten krijgen leerkrachten basis-informatie over diabetes en de behandeling. Voorts gaan wij in op praktische zaken als traktaties, sporten, schoolreisjes etc. Ook bespreken we wat u moet weten en eventueel kunt doen bij bijzonderheden zoals een te lage glucosewaarde (hypoglycemie). Leerkrachten die daar belangstelling voor hebben kunnen aan het eind van de bijeenkomst oefenen in het meten van de bloedglucosewaarde. Verder laten we zien hoe een hoeveelheid insuline (een ‘bolus’) gegeven wordt met een insulinepomp en hoe de pomp eventueel kan worden gestopt.

23 september 2020: Webinar type 1 diabetes in de klas


Het Klokhuis over type 1 diabetes

Het Klokhuis brengt hier duidelijk in beeld wat type 1 diabetes is en wat het inhoudt voor iemand die er dagelijks mee te maken heeft. Leuk om met de klas te kijken!


Stichting Zorgeloos met diabetes naar school

Voor steun bij die fijne basisschooltijd voor je kind met type 1 diabetes is er de Stichting Zorgeloos met Diabetes naar School. Diabeter is een van de ondersteunende partners van het eerste uur geweest van deze stichting. Zorgeloos met Diabetes naar School heeft meegeholpen om politiek en onderwijswereld te doordringen van het belang van een zorgeloze basisschooltijd. Ouders van een kind met type 1 diabetes vinden een website boordevol tips over diabetes op school hier: 

 www.zorgeloosmetdiabetesnaarschool.nl

Deze website werd mede mogelijk gemaakt door een fantastische gift van Toer de Biesieklet, de leukste fietstocht in Rotterdam en omgeving! In 2015 fietsten zij een prachtig bedrag bij elkaar en doneerden dat aan de Vrienden van Diabeter voor kinderen met type 1 diabetes. 

Spreekbeurt over diabetes

Spreekbeurt over diabetes We krijgen regelmatig aanvragen om een spreekbeurt te houden over type 1 diabetes. Een spreekbeurt kan een goede manier zijn voor een kind om met zijn of haar klasgenoten te delen wat het is om diabetes type 1 te hebben. De kinderen in de klas leren over lage en hoge bloedsuikers, wat dat met een kind met diabetes kan doen en hoe ze daarmee om kunnen gaan. Voor broertjes of zusjes van een kind met diabetes hebben we een spreekbeurt-set ter beschikking met een glucosemeter, een prikpen en een insulinepen. Ook ons educatieve boekje over diabetes met onze Raffie staat tot je beschikking. 

Meer lezen 

Informatiemiddagen over diabetes type 1 voor leerkrachten

blog dr. Henk-Jan Aanstoot: willens en wetens...

Onderwijspersoneel mag diabeteszorg uitvoeren op school