Diabetes op school - hypo / hyper / concentratie

Alles wat je moet weten over diabetes en school

Als je type 1 diabetes hebt, ben je net als alle andere kinderen in de klas. De meeste kinderen vanaf groep 4/5 weten ook heel goed hoe ze met hun diabetes moeten omgaan. Ze weten wanneer en wat ze moeten eten om hun bloedglucose op peil te houden en hoe ze insuline moeten gebruiken. Ze weten ook wanneer ze naar huis moeten bellen voor overleg. Heel belangrijk is dat de docent dit begrijpt en er ruimte voor biedt. Jongere kinderen, tot groep 3 of 4, hebben soms net iets meer aandacht nodig. Dit vraagt om goede afspraken, zodat het kind gewoon een fijne basisschooltijd heeft. Hoe doe je dat? Hoe regel je dat? Wat zijn de mogelijkheden of onmogelijkheden?

Webinar over diabetes voor leerkrachten

Hoe fijn is het als je juf of meester kennis heeft over type 1 diabetes? Daarom organiseren we speciaal voor leerkrachten die een kind met diabetes van Diabeter in de klas hebben,  informatiebijeenkomsten voor leerkrachten voor leerkrachten. Dit jaar was deze op woensdag 27 september 2023. Tijdens dit webinar krijgen leerkrachten basis-informatie over diabetes en de (hedendaagse) behandeling. Ook gaan wij in op praktische zaken als traktaties, sporten, schoolreisjes etc. Natuurlijk bespreken we wat je moet weten en eventueel kunt doen bij een te lage glucosewaarde (hypoglycemie).Je kon ook live je vragen stellen die in de uitzending beantwoord werden.

Kijk het webinar hier terug: 

Beluister webinar type 1 diabetes op school

Ook in 2024 organiseren we dit webinar en wel op woensdag 18 september om 14.30 uur. We zullen in augustus 2024 alle ouders van kinderen in de leeftijd van 1 t/m 13 jaar uitnodigen zodat ze de uitnodiging kunnen doorgeven aan de leerkracht of pedagogisch medewerker van hun kind.  Het Klokhuis over type 1 diabetes

Het Klokhuis brengt hier duidelijk in beeld wat type 1 diabetes is en wat het inhoudt voor iemand die er dagelijks mee te maken heeft. Leuk om met de klas te kijken!


Stichting Zorgeloos met diabetes naar school

Voor steun bij die fijne basisschooltijd voor je kind met type 1 diabetes is er de Stichting Zorgeloos met Diabetes naar School. Diabeter is een van de ondersteunende partners van het eerste uur geweest van deze stichting. Zorgeloos met Diabetes naar School heeft meegeholpen om politiek en onderwijswereld te doordringen van het belang van een zorgeloze basisschooltijd. Ouders van een kind met type 1 diabetes vinden een website boordevol tips over diabetes op school hier: 

 www.zorgeloosmetdiabetesnaarschool.nl

 

Spreekbeurt over diabetes

Spreekbeurt over diabetes We krijgen regelmatig aanvragen om een spreekbeurt te houden over type 1 diabetes. Een spreekbeurt kan een goede manier zijn voor een kind om met zijn of haar klasgenoten te delen wat het is om diabetes type 1 te hebben. De kinderen in de klas leren over lage en hoge bloedsuikers, wat dat met een kind met diabetes kan doen en hoe ze daarmee om kunnen gaan. De Diabetes Vereniging Nederland (DVN) heeft een leuke spreekbeurt over type 1 diabetes voor je voorbereid die je hier vindt. Je kunt hem aanpassen naar jouw situatie.  Zo kunnen we ons voorstellen dat je stukje over spuiten niet gebruikt als je een insulinepomp hebt en dat je je bloedsuikers meet met een FreeStyle Libre. 

Meer lezen 

Informatiemiddagen over diabetes type 1 voor leerkrachten