Type 1 diabetes en vakantie

Op vakantie met diabetes

Omdat we je een zo zorgeloos mogelijke vakantie gunnen, geven we je hier graag heel veel praktische tips. Want helaas heb je van je type 1 diabetes nooit vakantie...

Waar bewaar je je insuline, hoe reageert de douane op je insulinepomp en wat doen hoge temperaturen met je glucoseregeling? We hebben het voor je op een rijtje gezet. 
In deze Instagram Live krijg je alle tips en do's & dont's van ervaringsdeskundige Wietske Wits en kinderarts-diabetoloog dr. Henk-Jan Aanstoot:

Voorbereiding

Wat kun je vooraf regelen? 

  • Een reisverklaring kan heel handig zijn bij de douane. Zorg dus altijd dat je die bij je hebt. Ben je onder behandeling bij Diabeter? Vraag dan hem dan hier aan: Reisverklaring diabetes voor douane / vliegreizen.

  • Als je gebruik maakt van pomptherapie (en geen vaste reservepomp hebt), check dan vooraf bij je pompleverancier of je in aanmerking komt voor een vakantieleenpomp bij een eventueel defect. Informeer goed naar wat je rechten zijn en welke service er is, zodat je niet voor onaangename verrassingen komt te staan. Zorg ook dat je je pompstanden kent (basaalstanden, boluswizard. actieve insulinetijd). Als voorbeeld voor de 780G-gebruikers: deze kun je uit je Carelink halen. Ypsopump- en Tandem Tslim-gebruikers vinden hun pompgegevens in Glooko. Heb je al lang niet meer naar je manuele insulinestanden gekeken, overleg dan met je behandelteam. 
    Tip: maak een printje van alle belangrijke informatie over je pomp en stop deze in je bagage. Dus het  telefoonnummer van de helpdesk van je pompfabrikant en je pompstanden. Zo heb je ook zonder internet altijd deze info bij de hand. 

  • We adviseren je om een goede reisverzekering af te sluiten. Die kan je echt nodig hebben, want je eigen zorgverzekering dekt vaak wel de kosten voor medische behandeling, maar mocht je wat langer moeten blijven dan heb je een reisverzekering nodig voor de extra kosten die komen kijken voor bijvoorbeeld een langer verblijf of terugvlucht.
     
  • Vergeet je zorgverzekeringsgegevens niet mee te nemen. Tip: check de regels voor medische kosten in het buitenland van je zorgverzekering.
     
  • Weet dat onze medische spoedlijn tijdens de vakantie ook altijd (dus 24/7) bereikbaar is voor onze patiënten. Tip: zet dit nummer in je telefoon mocht je dat nog niet eerder hebben gedaan.

Eten en drinken onderweg

Neem voldoende (lekker) eten en drinken mee voor onderweg. Mocht je in een file belanden of uren vertraging hebben op het vliegveld dan is het fijn om je eigen hypo-eten of -drinken bij je te hebben. Tip: vraag onze diëtistes om de specifieke koolhydraatlijst van het eten in het land waar je heen gaat. We hebben ze voor diverse landen, zoals Turkije, Italië, Spanje en Frankrijk. Geniet van al het lekker eten tijdens je vakantie. Bon appétit, buen provecho, buon appetito!

Checklist

Om zo relaxed mogelijk op vakantie te gaan is het fijn als je alles bij je hebt: een nieuwe zwembroek is gemakkelijk aan te schaffen, maar als het om spullen gaat die je echt nodig hebt voor je type 1 diabetes is het toch een stuk moeilijker. Het is dus van belang om goed voorbereid op reis te gaan. We hebben een lijst voor je gemaakt van materialen die je echt bij je moet hebben. Van insulinepennen tot koelbox, van belangrijke telefoonnummers van bijv. je insulinepomp-fabrikant tot een reisverklaring: je vindt het allemaal in dit bericht op onze site over op vakantie gaan met type 1 diabetes. 

In het vliegtuig met diabetes

Neem je insuline mee in je handbagage, want je weet nooit zeker wat er in de vrachtruimte mee kan gebeuren (denk aan te lage temperaturen of het kwijtraken van je bagage). Zorg dat je de insuline en glucagon neusspray in de originele verpakking met de naamstickers van de apotheek hebt, zodat je er bij de security geen gedoe mee krijgt. Maar ook is het handig om die bij je te hebben mocht je bij een plaatselijke apotheek in het buitenland insuline moeten halen. 

Tip: geef bij de security aan dat je diabetesmaterialen bij je hebt. We krijgen veel vragen of je met een insulinepomp en rt-CGM door de securitypoortjes mag. Check altijd bij de fabrikant van je insulinepomp wat hun adviezen daarin zijn. In veel gevallen is het geen enkel probleem om met je pomp door de beveiliging heen te komen. Houd wel rekening met een fouillering. 

Soms wordt er gecheckd door middel van een staaf die de security over je pomp heen haalt of er geen explosieven of drugs in je pomp zitten. Ons advies: laat het gebeuren en je vakantieplezier vooral niet in de weg zitten.  Alle ins en outs van onze ervaringsdeskundigen en artsen vind je hier: Op vliegreis met diabetes.

Hoe bewaar je je insuline tijdens je vakantie?

Allereerst: insuline mag nooit bevriezen want dan verliest het zijn werking. Ten tweede: als je insuline langdurig te warm wordt, vermindert de werking en kan het zijn dat je meer insuline nodig hebt. Probeer dus je insulinevoorraad zo koel mogelijk te bewaren en zorg dat het niet bevriest.

Hoe koeler je de insuline bewaart, hoe beter de werking en hoe langer de bewaartijd is. Ons advies: bescherm de insuline tegen te hoge temperaturen boven de 25 graden (strand/ auto / hoedenplank) en vervang de insuline na een warme vakantie als je je insuline niet koel hebt kunnen bewaren. 

Zorg er ook op het strand of bij het zwembad voor dat je insulinepomp of je insulinepen indien mogelijk niet direct in de zon ligt. Veel mensen leggen hem daarom onder een stapeltje kleding of onder een handdoek. Uiteraard is dit met een patchpomp wat lastiger. Wees echter niet al te bang dat je insuline door 1 dag hoge temperaturen meteen zijn werking verliest. Maar nogmaals: het advies is je insuline zo koel mogelijk te bewaren. 

Nog een extra tip voor pompgebruikers

Check bij de fabrikant altijd of je Insulinepomp waterdicht is. Is deze namelijk niet waterdicht, ga er dan nooit het water mee in. Controleer ook voordat je het water induikt of je pomp vrij is van scheuren of barsten want die kunnen ervoor zorgen dat je pomp toch niet meer waterdicht is. Water in de pomp betekent namelijk bijna altijd einde levensduur van je pomp.  Alle tips op een rijtje vind je hier: Diabetes op je vakantiestek

Warm weer en je bloedsuikers

Hoge buitentemperaturen zijn een van de 42 factoren die je bloedsuikers kunnen beïnvloeden. Hou er dus rekening mee dat je door hoge temperaturen misschien wel minder insuline nodig kan hebben omdat je insuline gewoon beter werkt. UIteraard blijft dit ook maatwerken en kan dit bij jou anders zijn.  Drink met warm weer voldoende water. Zeker als je veel hebt gezweten. Als je uitdroogt kan je insuline minder goed werken. We leggen hier verder uit hoe je bloedsuikers kunnen reageren op aanhoudende warmte: Hittegolf en diabetes