Type 1 diabetes en vakantie

Op vakantie met diabetes

Alles over op vakantie gaan als je type 1 diabetes hebt. Waar bewaar je de insuline, hoe reageert de douane op je insulinepomp en wat doet hoge temperaturen met je glucoseregeling? We hebben het voor je op een rijtje gezet.

Lees ook:

23 juni 2020: Reisverklaring in coronatijd
Reisverklaring diabetes voor douane / vliegreizen

 

Voorbereiding

Wat moet je allemaal  vooraf regelen? 

  • Sluit een goede reisverzekering af. Die heb je echt nodig, want je eigen zorgverzekering dekt vaak wel de kosten voor medische behandeling, maar niet de extra kosten voor bijvoorbeeld een langer verblijf of terugvlucht.
  • Vergeet je verzekeringsgegevens niet. Check de regels voor buitenland van je zorgverzekering.
  • Neem een reisverklaring mee, voor onze patiënten te verkrijgen bij de receptie. Handig voor aan de grens en als je onverwacht toch medische hulp nodig hebt. Zorg dat de reisverklaring NIET ouder is dan 7 dagen indien je met Transavia vliegt. Je kunt hem meenemen bij je laatste polibezoek voor je vakantie. Je kunt zelf de datum invullen van je vakantie. 
  • In de Diabeter App of in  je Therapiemail staan je insulinepompstanden of je insulinespuitschema (met correctieschema). Maak er een screenshot van met je mobiele telefoon en / of  print de laatste uit. Zo voorkom je dat als bijv. je pomp stuk is, je de nieuwe pomp niet opnieuw in kunt stellen. 
  • Onze medische spoedlijn is tijdens de vakantie ook altijd (dus 24/7) bereikbaar voor patiënten. Zet alle belangrijke nummers zoals deze in je telefoon mocht je dat nog niet eerder hebben gedaan.

Eten en drinken onderweg:

Neem voldoende eten en drinken mee. Stel dat je in een file belandt of uren vertraging hebt! Neem je voedings/eettabel mee. Vraag onze diëtistes om de specifieke koolhydraatlijst van je vakantieland. We hebben ze voor diverse landen, zoals Turkije, Italië, Spanje en Frankrijk.

Checklist

Je moet om best veel denken helaas. Van insulinepennen tot koelbox, van belangrijke telefoonnummers van bijv. je insulinepomp-fabrikant tot een reisverklaring: je vindt het allemaal in dit bericht op onze site over op vakantie gaan met type 1 diabetes. 

Op vliegreis met diabetes: 

Neem je meeste insuline mee in je handbagage. Zorg dat je de insuline en glucagon in de originele verpakking MET de naamstickers van de apotheek hebt.
Geef bij de veiligheidscontroles aan dat je diabetesmaterialen bij je hebt. Let op als je een insulinepomp hebt, want die kan niet tegen scanners die röntgenstralen (X-rays) gebruiken en ook niet tegen de zgn. total body scanners. Vaak zal er dan via fouillering gechecked worden (‘padding down’). Dan moet je de pomp afdoen en neerleggen en soms wordt er daarna zelfs een ‘stofmonster’ van de pomp of van je handen genomen (check op explosieven). Pompen kunnen wel gewoon door de metaaldetectors (‘poortjes’). Alles ins en outs van onze ervaringsdeskundigen en artsen vind je hier: Op vliegreis met diabetes

Diabetes op je vakantiestek

Het bewaren van insuline verdient extra aandacht. Het liefst koel, altijd vorstvrij en beschermd tegen direct zonlicht. Insuline heeft een bewaartijd van vier weken bij een continue temperatuur van 25 graden.  Bij hogere temperaturen is de bewaartijd  korter. Ons advies: bescherm de insuline tegen te hoge temperaturen boven de 25 graden (strand/ auto / hoedenplank) en vervang de insuline na een warme vakantie.

Let op: insulinepompen die zeggen waterdicht te zijn, zijn dat toch vaak niet. Ons advies is daarom om de pomp af te doen als je gaat zwemmen. Alles tips op een rijtje vind je hier: Diabetes op je vakantiestek

Warm weer en je bloedsuikers

Heb je minder of meer insuline nodig tijdens je vakantie of tijdens warm zomerweer in Nederland? In het algemeen kun je stellen dat je bij hoge temperaturen minder insuline nodig hebt, maar het zal nog steeds van persoon tot persoon verschillen. We leggen het hier verder uit hoe je bloedsuikers kunnen reageren op aanhoudende warmte: Hittegolf en diabetes