Type 1 diabetes en vakantie

Op vakantie met diabetes

Alles over op vakantie gaan als je type 1 diabetes hebt. Waar bewaar je de insuline, hoe reageert de douane op je insulinepomp en wat doet hoge temperaturen met je glucoseregeling? We hebben het voor je op een rijtje gezet.

Op vakantie zonder pomp en CGM?

Allereerst iets over een vraag die we bij Diabeter vaak krijgen: of het mogelijk is om in de vakantieperiode geen gebruik te maken van een insulinepomp en/of CGM? We begrijpen dat het heerlijk is om een tijdje los te zijn van alles wat je aan je lijf hebt hangen. Vooral tijdens een periode dat je je vrij wilt voelen en wellicht vaak het water ingaat. Helaas heb je van je type 1 diabetes nooit vakantie. Het tijdelijk overstappen van pomp- en CGM-therapie naar insuline spuiten raden wij ten zeerste af. Hoe zeer we de vraag ook snappen, er zijn erg veel redenen om dit niet te doen:

  • Uit ervaring weten we dat de diabetesregeling (bloedsuikerwaardes) veel minder goed gaat in een periode zonder pomp en/of CGM. Onze patiënten gaven aan dat ze zich veel intensiever bezig moesten houden met hun bloedsuikerregeling dan anders, en dat ze met meer hypo's en hypers te kampen hadden. 
  • Ook kosten spelen hier een belangrijke rol: je zult zelf de tijdelijk overstap moeten bekostigen. Je pomp en CGM worden bekostigd door de zorgverzekeaar, en je kunt niet tijdelijk je pomp- en CGM-vergoeding stopzetten.
  • Diabeter is overtuigd van het belang van pomp- en CGM-therapie voor een goede diabetesregeling. In Nederland, en ook bij  Diabeter, komen veel mensen nog niet in aanmerking voor CGM helaas. Het zou tegenstrijdig beleid zijn als wij zouden ondersteunen dat je tot een goede diabetesregulatie zou kunnen komen zonder pomp en sensortherapie. 

Lees ook: Reisverklaring diabetes voor douane / vliegreizen

Voorbereiding

Wat moet je allemaal vooraf regelen? 

  • Als je gebruik maakt van pomptherapie, check dan vooraf bij je pompleverancier of je in aanmerking komt voor een vakantieleenpomp bij een eventueel defect. Informeer goed naar wat je rechten zijn en welke service er is, zodat je niet voor onaangename verrassingen komt te staan. 
  • Sluit een goede reisverzekering af. Die heb je echt nodig, want je eigen zorgverzekering dekt vaak wel de kosten voor medische behandeling, maar niet de extra kosten voor bijvoorbeeld een langer verblijf of terugvlucht.
  • Vergeet je verzekeringsgegevens niet. Check de regels voor buitenland van je zorgverzekering.
  • Neem een reisverklaring mee, voor onze patiënten te verkrijgen bij de receptie. Handig voor aan de grens en als je onverwacht toch medische hulp nodig hebt. Vraag bij je vliegmaatschappij na hoe lang na afgifte de verklaring geldig blijft. Je kunt de verklaring meenemen bij je laatste polibezoek voor je vakantie. Je kunt zelf de datum invullen van je vakantie. 
  • In de Diabeter App of in jeTherapiemail staan je insulinepompstanden of je insulinespuitschema (met correctieschema). Maak er een screenshot van met je mobiele telefoon en / of  print de laatste uit. Zo voorkom je dat als bijv. je pomp stuk is, je de nieuwe pomp niet opnieuw in kunt stellen. 
  • Onze medische spoedlijn is tijdens de vakantie ook altijd (dus 24/7) bereikbaar voor patiënten. Zet alle belangrijke nummers zoals deze in je telefoon mocht je dat nog niet eerder hebben gedaan.

Eten en drinken onderweg:

Neem voldoende eten en drinken mee. Stel dat je in een file belandt of uren vertraging hebt! Neem je voedings/eettabel mee. Vraag onze diëtistes om de specifieke koolhydraatlijst van je vakantieland. We hebben ze voor diverse landen, zoals Turkije, Italië, Spanje en Frankrijk.

Checklist

Je moet om best veel denken helaas. Van insulinepennen tot koelbox, van belangrijke telefoonnummers van bijv. je insulinepomp-fabrikant tot een reisverklaring: je vindt het allemaal in dit bericht op onze site over op vakantie gaan met type 1 diabetes. 

Op vliegreis met diabetes: 

Neem je meeste insuline mee in je handbagage. Zorg dat je de insuline en glucagon in de originele verpakking MET de naamstickers van de apotheek hebt.
Geef bij de veiligheidscontroles aan dat je diabetesmaterialen bij je hebt. Let op als je een insulinepomp hebt, want die kan niet tegen scanners die röntgenstralen (X-rays) gebruiken en ook niet tegen de zgn. total body scanners. Vaak zal er dan via fouillering gechecked worden (‘padding down’). Dan moet je de pomp afdoen en neerleggen en soms wordt er daarna zelfs een ‘stofmonster’ van de pomp of van je handen genomen (check op explosieven). Pompen kunnen wel gewoon door de metaaldetectors (‘poortjes’). Alles ins en outs van onze ervaringsdeskundigen en artsen vind je hier: Op vliegreis met diabetes

Diabetes op je vakantiestek

Het bewaren van insuline verdient extra aandacht. Het liefst koel, altijd vorstvrij en beschermd tegen direct zonlicht. Insuline heeft een bewaartijd van vier weken bij een continue temperatuur van 25 graden.  Bij hogere temperaturen is de bewaartijd  korter. Ons advies: bescherm de insuline tegen te hoge temperaturen boven de 25 graden (strand/ auto / hoedenplank) en vervang de insuline na een warme vakantie.

Let op: insulinepompen die zeggen waterdicht te zijn, zijn dat toch vaak niet. Ons advies is daarom om de pomp af te doen als je gaat zwemmen. Alle tips op een rijtje vind je hier: Diabetes op je vakantiestek

Warm weer en je bloedsuikers

Heb je minder of meer insuline nodig tijdens je vakantie of tijdens warm zomerweer in Nederland? In het algemeen kun je stellen dat je bij hoge temperaturen minder insuline nodig hebt, maar het zal nog steeds van persoon tot persoon verschillen. We leggen het hier verder uit hoe je bloedsuikers kunnen reageren op aanhoudende warmte: Hittegolf en diabetes