Sport en diabetes - Diabeter

Sport en diabetes

Sporten is gezond en is bovendien leuk. Heb je diabetes type 1, dan is het extra gezond. Door sporten werkt je insuline beter en heb je er minder van nodig. Bovendien is je glucose vaak makkelijker te regelen. Maar je zult onvermijdelijk wel eens ‘een slechte wedstrijd’ hebben. Daarom vertellen we je hier wat er komt kijken bij diabetes en sport.

Een goede uitleg over diabetes en sport vind je hier in dit filmpje van het Klokhuis:

 
Over glucosewaardes, insuline, koolhydraten, hypo's en het belang van sport (Klokhuis, 8,47 min.)

Trainen van je diabetesregeling

Als je sport, verbruik je energie. Die energie komt in je lijf uit glucose. En glucose moet goed worden geregeld. Dat doe je vooral met insuline. Daarvan moet je genoeg in je lijf hebben, niet te veel maar ook niet te weinig. Bij sporten hoort daarom ook dat je moet leren je diabetesregeling goed te trainen. Als je dat goed leert, kun je ook met diabetes kampioen worden in je sport. Kijk maar naar profvoetballer Jan-Arie van der Heijden, of voormalig topvolleyballer Bas van de Goor.

Hypo's en hypers vermijden

Sporten en diabetes kinderen Natuurlijk komt er wel wat bij kijken. Mensen zonder diabetes stoppen bijna helemaal met insuline produceren tijdens het sporten. Dan zit alleen een klein beetje basisinsuline in het bloed. Heb je diabetes, dan werkt dat niet want de insuline van je pomp of spuit kun je niet even uit zetten, en tijdens die belangrijke wedstrijd wil je niet ineens een hypo krijgen. Misschien denk je dat je beter af bent als je hoog zit met je glucosewaarde. Maar hoog zitten en weinig insuline bij je hebben, betekent dat je spieren niet genoeg glucose binnenkrijgen en verzuren. Je hersenen werken dan bovendien ook minder goed, en ook die heb je nodig om te sporten.

Wat je wel kunt doen, is andere insuline gebruiken, of een ander tijdstip van spuiten nemen. Ook de diabetestechnologie van nu kan je tot steun zijn bij het sporten. Gebruik je een pomp, dan kun je die van tevoren uitzetten of je pomp-wizard anders instellen.  Met de nieuwste generatie insulinepompen is het in combinatie met de glucosesensor (Continuous Glucose Monitoring) al mogelijk een dreigende hypo te voorspellen, waarna de slimme insulinepomp zichzelf tijdelijk kan uitschakelen.

Maar je kunt ook extra eten of drinken. Er is heel veel mogelijk en wat het beste is, is voor iedereen met type 1 diabetes anders. Je moet leren welke waarde aan het begin van een training voor jou goed werkt. Dus moet je meten. Aantekeningen maken over hoe intensief je hebt gesport en hoe het daarbij ging met je diabetes. Wat voor jou het beste werkt, leer je samen met ons diabetesteam. Je kunt hen altijd raadplegen via mail of via ons dagelijks telefonisch spreekuur. 

Diabetes en sport: IJsselloop Deventer

Meer lezen:

- Eline Beijleveld (14, diabetes Mody 5 sinds haar 7e), Ned. kampioen trampolinespringen 

- Sporters met diabetes leiden 'digital health'-innovatie - Sport Knowhow XL

- Diabetes zelfmanagement: sport - Bas van de Goor Foundation