Behandeling met insulinepomp | Insulinepomp met sensor - Diabeter

Insulinepomp

De meeste patiënten bij Diabeter gebruiken een insulinepomp. De reden voor die keuze is dat de pomp hen meer vrijheid geeft in het regelen van de diabetes type 1 (ook wel suikerziekte type 1 genoemd). Een insulinepomp is een klein draagbaar apparaatje waarmee je continu ultrakortwerkende insuline toegediend krijgt. De insuline gaat vanuit het pompje via een teflon slangetje (insulinekatheter) de huid binnen. Het systeem moet ongeveer om de twee dagen vervangen worden. Het pompje is vooraf te programmeren en geeft ieder uur een kleine hoeveelheid insuline af. Dit is genoeg om tegemoet te komen aan de basale insulinebehoefte van het lichaam. 

Boluscalculator

Je kunt echter ook op ieder gewenst moment met een enkele druk op de toetsen een extra hoeveelheid insuline toedienen. Dit heet een bolus. Je doet dit bijvoorbeeld bij een maaltijd, of om hoge bloedglucosewaarden te “corrigeren”.  Het doseren van die extra insuline gaat via een ingebouwde computer (boluscalculator of boluswizard) waardoor een heel nauwkeurige regeling mogelijk is. Die extra insuline wordt weliswaar automatisch uitgerekend, maar het geven van de bolus ( “bolussen”) doe je zelf. We hebben geleerd dat een succesvolle pompbehandeling niet alleen 6 tot 8 maal (soms vaker) het meten van een glucosewaarde vraagt, maar ook dat je naast de insuline bolussen voor hoofdmaaltijden en snacks ook ‘correctiebolussen”  geeft. Dat vereist gemiddeld 7x per dag een ‘bolushandeling’. Het voordeel van deze intensieve behandeling van diabetes is dat dit voor veel mensen tot een betere regeling leidt met meer vrijheid. 

Waarom insulinepomptherapie?

Mensen met type 1 diabetes (suikerziekte type 1) kunnen om heel verschillende redenen kiezen voor een pomp. Bijna altijd zijn ze ontevreden over de resultaten van hun penbehandeling of valt hen het vele spuiten zwaar. Ze hebben dan bijvoorbeeld te vaak lage waarden in de nacht (een hypoglykemie), te vaak hoge waardes bij het opstaan, een hoog HbA1c of sterke schommelingen in bloedglucosewaarden.

Betere regeling en minder schommelingen
Kiezen voor pomptherapie is altijd een gezamenlijke beslissing. Het kind met diabetes, de ouders en het medisch team van Diabeter moeten er allemaal achter staan. Insulinepomptherapie is een intensieve behandeling, die echt een andere manier van diabetesregeling vraagt. Voor het starten met een insulinepomp is opnieuw scholing nodig. Het vraagt om inzicht in hoe de glucosewaarde wordt beïnvloed en om kennis van de koolhydraathoeveelheid in je voeding. Zowel het kind met diabetes als de ouders moeten dus bereid zijn om eerst veel tijd te investeren in het leren kennen en bedienen van de pomp. Is het kind met diabetes nog erg jong, dan is de rol van de ouders extra belangrijk. En dan moet ook een oplossing worden gevonden voor bediening van de pomp als de ouders afwezig zijn, zoals tijdens schooluren. In het algemeen zien we dat mensen met een insulinepomp hun bloedglucosewaarden beter kunnen regelen en met name met minder schommelingen hebben.

Soms ontstaan problemen met het slangetjessysteem en stopt de insulinetoevoer. De glucose wordt hoger en mensen merken dat snel. Direct handelen is dan nodig anders kun je een verdere ontregeling krijgen (een DKA: diabetische ketoacidose). Dat is goed te voorkomen door het tijdig vervangen (om de 3 dagen) van de katheters, het meten van bloedketonen en  direct telefonisch overleg als de glucosewaarde niet daalt. Deze handelingen en acties zijn onderdeel van de training. Uiteindelijk blijkt na goede training en gebruik dat mensen met een pomp minder opnames en ontregelingen hebben.

Regelen door vooruitkijken
Met de pomp ga je steeds meer op trends letten om je regeling te verbeteren en niet alleen meer reageren op hoge en lage waardes. Regelen door vooruitkijken dus. Dat doen we samen met het uitlezen van de pomp en met de Ther@piemail. Meestal is uiteindelijk een maandelijkse upload verstandig, maar er komen momenten voor dat het enkele keren per week of dagelijks nodig is.

Heb je inzicht in hoe de pomp werkt en ben je bereid en gemotiveerd om die te gebruiken, dan is een insulinepomp een uitstekende manier van behandelen voor vrijwel iedereen met diabetes.

Meer lezen?

Lees onze meestgestelde vragen over de insulinepomp

Onze kinderarts-endocrinoloog dr. Dick Mul schreef samen met onze diabetesverpleegkundige Ingrid Bliek en enkele collega kinderdiabetesverpleegkundigen van het Juliana Kinderziekenhuis in Den Haag dit handige boekje met daarin veelgestelde vragen over de insulinepomp. Speciaal samengesteld voor ouders van kinderen met diabetes.

E-book: De meest gestelde vragen over insulinepomptherapie bij jonge kinderen