Diabetes en alcohol

Alcohol en diabetes

Diabetes en alcohol gaan niet goed samen. Alcoholgebruik geeft een verhoogd risico op een hypo. Dit komt omdat de lever aan de slag moet om de alcohol af te breken en dus even geen gelegenheid heeft om glucose af te geven uit zijn reserves. De combinatie van alcohol gebruiken en niet (genoeg) eten versterkt dit risico. Het is bovendien moeilijk om de toestand van aangeschoten zijn te onderscheiden van (de voortekenen van) een hypo.

Natuurlijk begrijpen wij dat alcohol er in sommige situaties gewoon bij hoort. Ook met diabetes wil je uitgaan en dezelfde dingen kunnen doen als je vrienden en vriendinnen. Het is dan in ieder geval slim om nooit alcohol te drinken zonder daarbij ook te eten. Zorg dat je insuline en je bloedglucosemeter bij de hand hebt. Drink bovendien niet te veel: één à twee glazen en liefst niet meer dan twee keer per week. Als je die twee glazen verspreidt over anderhalf tot twee uur, heb je er het minste last van. En drankjes met grote hoeveelheden suiker, zoals mixdrankjes met alcohol, kun je beter laten staan.