NIEUWSBERICHT

Alle snelle suikers de deur uit?

23 januari 2018

Tanja Lappenschaar, dietist voor diabetes type 1  Door Tanja Lappenschaar, diëtist bij Diabeter



Wat is nou gezond eten? 

Dieettrends, superfoods, koolhydraatarm eten etc.  het zijn de trends van de laatste tijd om gezond te eten of om af te vallen. Het nieuwe jaar is weer begonnen en vaak wordt mij gevraagd als diëtist bij Diabeter wat gezond eten is of wat mijn mening is over de nieuwste hypes op het voedingsgebied.

Ik ben daarom ook geinterviewd door Loes Heijmans van DiabetesTV, en hier kwam het onderwerp gezonde voeding ook aan bod. Loes heeft me een aantal vragen gesteld en hier kun je de opname bekijken: 

DiabetesTV: afl. 5: voeding en diabetes

Hypes

Mijn mening is dat hypes worden gezien als een snelle oplossing om af te vallen of gezonder te eten, maar waar het uiteindelijk om gaat is gedragsverandering. Iedereen kan een aantal kilo afvallen, of zelfs veel meer, maar vaak zie je dat mensen na een aantal weken of maanden terugvallen in oude eetgewoontes en het dieet/ de voedingshype niet kunnen volhouden.

Dat is ook niet zo vreemd, want bijv. koolhydraatarm eten is best moeilijk om vol te houden.  Als je van nature een broodliefhebber bent is het terugvalriscio groot. Helaas kom je dan vaak weer snel aan. Dat is zo zonde van de energie die je er al die tijd in hebt gestopt. Gedemotiveerd besluit je dat het kennelijk weer niet is gelukt.

Daarom kun je je doelen beter wat haalbaarder maken. Je hoeft niet al je eetgewoontes overboord te gooien, maar kunt ook wat kleinere aanpassingen doen, die je vooral langer en gemakkelijker kunt volhouden. Bijvoorbeeld in de vorm van minder koolhydraten eten maar niet koolhydraatarm.

Minder koolhydraten

Koolhydraatbeperkt, dus minder koolhydraten eten in plaats van alle koolhydraten schrappen, is prima, zeker voor mensen met diabetes. Hoe meer koolhydraten je eet, hoe meer insuline je nodig hebt en soms is de opname van koolhydraten en de opname van insuline niet zo gelijkwaardig als bij mensen die geen diabetes hebben. Zo kan een koolhydraatrijke maaltijd waarvan jij de koolhydraten keurig hebt geteld niet altijd een mooie bloedsuiker geven. Minder koolhydraten eten kan dus bijdragen aan een stabielere bloedsuikerregeling. Overigens werk ik natuurlijk ook veel met kinderen, waarbij koolhydraten juist een belangrijke energiebron zijn en moeten blijven.

Waar ik het vooral over heb zijn de snelle koolhydraten: de suikers. Die zitten in vruchtensapjes, limonades, frisdrank, snoep, sauzen, koekjes en veel andere bewerkte producten. Ze zorgen voor een snelle piek in je bloedsuikerwaardes. Die snelle suikers kun je beter mijden (en voor de kinderen beperken). De koolhydraten uit peulvruchten en volkoren producten zijn langzame koolhydraten, dat wil zeggen dat de energie hieruit gelijkmatig in het bloed vrijkomt. Die kunnen dus op het menu blijven. Alle snelle suikers de deur uit is een tip, behalve de glucoses die je nodig hebt voor als je een hypo hebt natuurlijk!

Probeer ook vaker onbewerkte producten te eten zoals groente, fruit, puur vlees, vis, ei, peulvruchten. Kies ook eens voor vegetarisch of in plaats van geraffineerde witte macaroni neem je vaker volkoren macaroni. Eet gevarieerd en zorg dat je hoofdmaaltijden voldoende zijn zodat je tussen de maaltijd niet steeds aan het snacken en grazen bent. Begin de dag dus met een goed ontbijt.

Ook als je geen diabetes hebt...

Is er trouwens een verschil in gezonde voeding tussen mensen met en zonder diabetes? Nee eigenlijk niet. Of je nu wel of niet diabetes hebt: het is voor iedereen belangrijk om gezond en gevarieerd te eten en om voldoende voedingsstoffen en vitamines binnen te krijgen. Het hebben van diabetes type 1 maakt je daar alleen wellicht nog meer bewust van.


Over Diabeter:

Wij zijn een gespecialiseerd behandelcentrum voor type 1 diabetes met vestigingen in Rotterdam, Schiphol, Deventer, Groningen en Veldhoven. Onze missie voor onze meer dan 2200 (jonge) patiënten met diabetes type 1 is: een toekomst zonder diabetescomplicaties. Alles in Diabeter staat in dienst van deze missie: onze gespecialiseerde artsen en diabetesverpleegkundigen, onze ehealth, onze 24/7 bereikbaarheid en onze research

Alle snelle suikers de deur uit?