NIEUWSBERICHT

Pizza en diabetes: een lastige combinatie?

01 juni 2016

Gaan we vanavond pizza eten?

Of is het vandaag toch zo niet handig? Want ik of mijn kind met diabetes type 1 zit daarna altijd zo hoog met de bloedsuikers... en dan moet er zo vaak bijgespoten of gebolust worden en eigenlijk wil ik een rustig avondje of zelfs nachtje. Ik wil ook niet de volgende dag beginnen met hoge bloedsuikers... 

Herken je dit dilemma? En heb jij ook bij maaltijden die wat vetter en eiwitrijk zijn meer problemen met je bloedsuiker? Hoe kan dat en wat kun je dan doen? Onze diëtiste Tanja Lappenschaar krijgt deze vragen vaak. Zij licht toe. 

We nemen het onder de loep:

Een pizza bevat vaak een dubbele hoeveelheid koolhydraten, vetten en eiwitten dan bijvoorbeeld een aardappel, vlees en groente maaltijd. De vertering van eten begint in je mond en eindigt in de darmen. Je speeksel begint met verteren van zetmeel, maar door het zure milieu in je maag stopt het met verteren van koolhydraten. Deze worden pas verder afgebroken tot glucose in de dunne darm. De maag is wel heel druk met het opstarten van de vertering van eiwitten en vetten. Als een maaltijd ruim vet en eiwit bevat, duurt dit proces dus langer in de maag. Uiteindelijk gaat de maaltijd naar de dunne darm en dan kan het eindelijk weer verder met de vertering van de koolhydraten. In welk tempo dit allemaal gaat is bij niemand hetzelfde. Dit kan wel verklaren dat een pizza die ruim is in vet en eiwit de vertering dus kan vertragen.

Wanneer moet ik dan spuiten of bolussen (insulinepomp)?

Een pizza bevat vaak meer dan 100 koolhydraten. Als je dit vooraf spuit of bolust dan is de kans aanwezig dat je eerst een hypo krijgt. De insuline gaat namelijk al werken terwijl de koolhydraten nog op zich laten wachten in de maag. Een oplossing kan zijn om de insuline na de maaltijd te spuiten of nog beter: vooraf 50% spuiten en 1-2 uur later ook 50% spuiten. Waarschijnlijk moet je dan wel een wekker alarm of iets voor jezelf afspreken want als je dit tweede 50% vergeet te spuiten ben je nog verder van huis!

Een pomp heeft voor dit soort maaltijden een speciale functie met een vertraagde of gedeelde bolus. Met deze functie kan je de bolus in 2-en splitsen bijvoorbeeld 50% insuline in een directe bolus en 50% insuline over 3 uur uitsmeren.

Dit werkt bij mij niet, mijn bloedsuiker blijft nog steeds te hoog...

Een ruime hoeveelheid vet in je maaltijd kan de insulinegevoeligheid nadelig beïnvloeden. Met andere woorden: vet maakt je lichaamscellen ongevoeliger voor de insuline (100%  insulinesleuteltjes, waarvan er maar 80% werken).

Hoe los ik dit dan op?

Zie je nog steeds hoge bloedsuikers na het eten van een vette maaltijd, ofschoon je de insuline achteraf hebt gespoten of met de insulinepomp een vertraagde bolus hebt gegeven? Dan kun je overwegen om de hoeveelheid insuline die je voor je pizza wil spuiten of bolussen met 25% te verhogen. Dit moet je natuurlijk wel over 2x spuiten verdelen of een vertraagde bolus gebruiken.

Het is wat uitzoekwerk...maar als je hierdoor toch met een betere bloedsuiker gaat slapen heb je daar de avond, nacht en de volgende dag ook weer profijt van en denken wij dat de pizza uiteindelijk beter smaakt :)

Tanja Lappenschaar, diëtiste gespecialiseerd in voedingsadviezen aan mensen met type 1 diabetes. 

Meer lezen: 

- Koolhydraten tellen: welke apps zijn handig? 

- Vaker naar de diabetesdiëtist

- Diabetesfonds: dosering van insuline ook afhankelijk van vet in het eten

Pizza en diabetes: een lastige combinatie?