NIEUWSBERICHT

Koolhydraten tellen: welke apps?

07 november 2022

Er zijn inmiddels best veel applicaties ontwikkeld die ons wat meer vertellen over de hoeveelheid koolhydraten in je eten. Welke zijn nou het handigst om te gebruiken als je diabetes hebt en je koolhydraten telt?

Mijn Eetmeter

Mijn Eetmeter is een gratis app en ontwikkeld door het Voedingscentrum. Alle producten die in het Eettabel boekje staan zijn ook te vinden in deze app.Inmiddels staan er 90.000 producten in de app en de productinformatie is altijd actueel.

Koolhydraten tellen met de Eetmeter

Om de app te kunnen gebruiken dien je eenmalig een account aan te maken. Je kunt producten opzoeken in een lijst, zelf producten toevoegen met een barcodescanner of kiezen uit producten die anderen hebben toegevoegd. In het gedeelte ''mijn eetdagboek'' kun je kiezen om de producten weer te geven in het aantal koolhydraten. De producten worden per portiegrootte aangegeven, bijv. per glas melk van 150 gram. Je kunt ook zelf de grammen invoeren als jouw product meer of minder weegt.

Een ander voordeel van deze app is dat de voedingswaarde staat aangegeven zoals je het eet, bijvoorbeeld de voedingswaarde van gekookte pasta i.p.v. rauwe pasta. Hierdoor hoef je niet om te rekenen van ongekookt naar gekookt.

Deze app kan ook weergeven of je voldoende binnenkrijgt van alle macronutriënten en vitamines. Macronutriënten zijn koolhydraten, eiwitten, vetten. Daarnaast geeft de app Schijf van vijf advies voor mensen die graag meer willen eten volgens de Schijf van vijf.

7 handige tips voor het gebruik van de mijn Eetmeter app als je diabetes hebt zijn hier te vinden op de site van het Voedingscentrum.

Fatsecret app

De Fatsecret app is een gratis app die je meer vertelt over de totale voedingswaarde van een product. Dit betekent niet alleen de koolhydraten, maar ook de hoeveelheid vet en eiwit. Het handige van deze app is dat er producten in staan van meerdere restaurants en grote ketens. Handig als je een keer buiten de deur eet.

Koolhydraten tellen met Fat Secret

Verder kun je per product je portiegrootte aanpassen, per 100 gram, of dunne/dikke snee kiezen. Let op: het is wel informatie van verpakkingen, dus voor de rijst en pasta zijn het koolhydraatgetallen van nog ongekookte producten. Ook in deze app kun je barcodes scannen. Voor het zoeken van producten in deze app heb je wel je wifi of mobiele netwerk nodig.

Over Diabeter:

Wij zijn een gespecialiseerd behandelcentrum voor type 1 diabetes met vestigingen in Rotterdam, Schiphol, Deventer, Groningen en Eindhoven. Onze missie voor onze meer dan 3000 (jonge en volwassen) patiënten met diabetes type 1 is: een toekomst zonder diabetescomplicaties. Alles in Diabeter staat in dienst van deze missie: onze gespecialiseerde artsen en diabetesverpleegkundigen, onze ehealth, onze 24/7 bereikbaarheid en onze research.  Lees hier meer over onze type 1 diabeteszorg.

Koolhydraatkenner app

De Koolhydraatkenner is een app met een koolhydratentabel. Voor deze app betaal je een eenmalige bijdrage en daarna kun je de lijst overal gebruiken. Ook toevoegen van eigen producten die niet in de lijst staan is mogelijk.

Koolhydraten tellen met Koolhydraten Kenner

De producten worden per portiegrootte berekend, dus bijv. per 1 snee brood van 35 gram in gewicht. Je kunt ook het gewicht van het product aanpassen als jouw boterham bijv. 50 gram weegt. Het is een snelle app die je een behoorlijke lijst aan producten en koolhydraatgetallen levert!

Calorieën- en voedingschecker

Een gratis app en ook zonder internet te gebruiken. Je kan er een hele lijst producten in vinden en je kan ook je barcode scannen en je eigen producten toevoegen.

Koolhydraten tellen met Calorieen en voedingstracker

Het is een gezondheidsapp, dus hij bevat ook informatie over de energie uit vet en eiwit. Je kan ook je eigen voedingsdagboek bijhouden en zo je favorieten opslaan

Er zijn ongetwijfeld nog meer applicaties over voeding, maar dit zijn voor ons de meest praktische op het gebied van koolhydraten tellen van je maaltijd en je insuline hierop aanpassen. Succes!

Tanja Lappenschaar en Sarah Koning, diëtisten Diabeter


 

Meer nieuws van onze diëtisten:

Sinterklaas snoepgoed: hoeveel koolhydraten?

Kerst(pieken) en koolhydraten

Vitamine D, diabetes en voeding

Alle snelle suikers de deur uit?

Superfoods: superrr?

Koolhydraten tellen: welke apps?