NIEUWSBERICHT

Koolhydraten tellen: welke apps?

10 februari 2020

Er zijn inmiddels meerdere applicaties ontwikkeld die ons wat meer vertellen over de koolhydraten. Welke zijn nou handig om te gebruiken als je diabetes hebt en je koolhydraten telt?

Koolhydraatkenner app

De Koolhydraatkenner is een app met een koolhydratentabel. Voor deze app betaal je een eenmalige bijdrage en daarna kun je de lijst overal gebruiken. Ook toevoegen van eigen producten die niet in de lijst staan is mogelijk. De producten worden per portiegrootte berekend, dus bijv. per 1 snee brood van 35 gram in gewicht. Je kunt ook het gewicht van het product aanpassen als jouw boterham bijv. 50 gram weegt. Het is een snelle app die je een behoorlijke lijst aan producten en koolhydraatgetallen levert!

Helpdiabetes

Ook voor deze app is een eenmalige bijdrage vereist. Je kunt hem downloaden en hij is daarna ook zonder internet te gebruiken. De app bevat een grote lijst met vaste porties maar je kunt ook kiezen tussen bijvoorbeeld een grote of kleine appel. Daarnaast kan je het gewicht invoeren en de app rekent het voor je uit. Hij is gericht op 'koolhydraten' maar bevat ook info over de energie in vet en eiwit.

Fatsecret app

De Fatsecret app is een gratis app die je meer vertelt over de totale voedingswaarde van een product. Dit betekent niet alleen de koolhydraten, maar ook de hoeveelheid vet en eiwit. Het handige van deze app is dat de producten die gebruikt worden ook op merknaam staan genoteerd, bijvoorbeeld tijgerbrood van de AH of volkoren zonnepit van de Aldi. Ook staan er producten in van meerdere restaurants en grote ketens. Handig als je een keer buiten de deur eet. Verder kun je per product je portiegrootte aanpassen, per 100 gram, of dunne/dikke snee kiezen. Let op: het is wel informatie van verpakkingen, dus voor de rijst en pasta zijn het koolhydraatgetallen van nog ongekookte producten. Voor het zoeken van producten in deze app heb je wel je wifi of mobiele netwerk nodig.

Mijn Eetmeter

Mijn Eetmeter is een gratis app en ontwikkeld door het Voedingscentrum. Alle producten die in het Eettabel boekje staan zijn ook te vinden in deze app. Om de app te kunnen gebruiken dien je eenmalig een account aan te maken. Je kunt producten opzoeken in een lijst, zelf producten toevoegen of kiezen uit producten die anderen hebben toegevoegd. In het gedeelte ''mijn eetdagboek'' kun je kiezen om de producten weer te geven in het aantal koolhydraten. De producten worden per portiegrootte aangegeven, bijv. per glas melk van 150 gram. Je kunt ook zelf de grammen invoeren als jouw product meer of minder weegt. Deze app kan ook weergeven of je voldoende binnenkrijgt van alle macronutriënten en vitamines. Macronutriënten zijn koolhydraten, eiwitten, vetten.

Over Diabeter:
Wij zijn een gespecialiseerd behandelcentrum voor type 1 diabetes met vestigingen in Rotterdam, Schiphol, Deventer, Groningen en Eindhoven. Onze missie voor onze meer dan 2200 (jonge) patiënten met diabetes type 1 is: een toekomst zonder diabetescomplicaties. Alles in Diabeter staat in dienst van deze missie: onze gespecialiseerde artsen en diabetesverpleegkundigen, onze ehealth, onze 24/7 bereikbaarheid en onze research. 

FOOD app

Een gratis app en ook zonder internet te gebruiken. Je kan er een hele lijst producten in vinden en je kan ook je barcode scannen en je eigen producten toevoegen. Het is een gezondheidsapp, dus hij bevat ook informatie over de energie uit vet en eiwit. Je kan ook je eigen voedingsdagboek bijhouden en zo je favorieten opslaan.

De voedingswaardetabel app

Ook een handige gratis app, die meer informatie geeft over de voedingswaarde van een product en een zeer uitgebreide productenlijst kent. De producten worden per 100 gram of per 1 portiegrootte vermeld. Verder geen merknamen maar alleen productnaam. De lijst met producten kun je zonder Wifi of mobiele netwerk gebruiken, dus overal en altijd te gebruiken!

Diapp app

Deze betaalde app berekent gemakkelijk de koolhydraten en bovendien de spuit-indicatie voor maaltijden. Je kunt je maaltijd(en) samenstellen uit een lijst van meer dan 950 producten, en zelf producten aan deze lijst toevoegen. Te gebruiken op iPad, iPod en IPhone.

Platemate

Wanneer je moeite hebt om alle koolhydraten apart uit te rekenen en meer visueel bent ingesteld, is deze gratis app ook een manier om je maaltijden te berekenen. De app maakt echter gebruik van een beperkte productenlijst.

Er zijn ongetwijfeld nog meer applicaties over voeding, maar dit zijn voor ons de meest praktische op het gebied van koolhydraten tellen van je maaltijd en je insuline hierop aanpassen. Succes!

Tanja Lappenschaar en Sarah Koning, diëtisten Diabeter


Meer nieuws van onze diëtisten:

Alle snelle suikers de deur uit?

Vaker naar de diabetesdietist

Superfoods: superrr?

Koolhydraten tellen: welke apps?