Reisverklaring diabetes

Ik ga op (vlieg)reis met type 1 diabetes 

Ik ga op reis met type 1 diabetes en neem mee… Een reisverklaring. Deze is handig als de douane en beveiliging lastige vragen stellen. Doe hem dus in je handbagage.

Let op: wij geven alleen een reisverklaring af als je bij ons onder behandeling bent. Heb je een andere diabetesbehandelaar, dan kun je je contact opnemen met je eigen diabetesbehandelaar. 


Wij hebben er eentje uitsluitend voor onze patiënten opgesteld. Je kunt de Engelstalige reisverklaring opvragen bij onze doktersassistentes.

Reisverklaring diabetes

Inhoud van de reisverklaring (alleen voor patiënten van Diabeter)

In de reisverklaring verklaren we als je medische behandelaar dat je insuline mee moet kunnen nemen in je handbagage en daar altijd toegang toe moet kunnen hebben. Ook vermelden we dat je altijd je bloedsuiker moet kunnen meten, bijv. voor een maaltijd. 

Verder geven we in meerdere talen aan of je een insulinepomp hebt en zo ja welke, of je insuline spuit en de naam van de insuline die je gebruikt. Daarnaast vermelden we of je een FreeStyle Libre of een continue glucosesensor gebruikt. Wel zo handig bij de douane! 

Je reisverklaring op tijd aanvragen

Vraag je reisverklaring tijdig aan via het formulier hieronder. Doe dat minimaal vijf werkdagen voor je vertrek. Blijf je binnen Europa, dan kunnen we de verklaring per mail naar je opsturen. Buiten Europa heb je een originele verklaring nodig die we per post naar je kunnen opsturen. Je kunt hem ook meenemen tijdens je laatste polibezoek voor de vakantie. 

Let op: de vereisten van je vliegmaatschappij voor een medische verklaring verschillen. Transavia vroeg in 2021 een reisverklaring die niet ouder was dan zes maanden, andere vliegmaatschappijen hanteren doorgaans een jaar.

Aanvraagformulier reisverklaring (alléén voor patiënten van Diabeter!)

Let op: dit formulier is alleen bestemd voor mensen die bij Diabeter onder behandeling zijn.

 •  

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   
  Meer info: 

  We hebben nog veel meer tips over vakantie met diabetes voor je opgeschreven. Zoals over de invloed van hitte op je diabetesregeling en het bewaren van je insuline tijdens je vakantie. Ons medisch team heeft haar kennis hier voor je neergezet: Type 1 diabetes en vakantie