Reisverklaring diabetes

Ik ga op (vlieg)reis met type 1 diabetes 

Ik ga op reis met type 1 diabetes en neem mee… Een reisverklaring. Deze is handig als de douane en beveiliging lastige vragen stellen. Doe hem dus in je handbagage.

Wij hebben er eentje voor onze patiënten opgesteld. Als je bij Diabeter onder behandeling bent, kun je de Engelstalige reisverklaring opvragen bij onze doktersassistentes.

Reisverklaring diabetes

Inhoud van de reisverklaring

In de reisverklaring verklaren we als je medische behandelaar dat je insuline mee moet kunnen nemen in je handbagage en daar altijd toegang toe moet kunnen hebben. Ook vermelden we dat je altijd je bloedsuiker moet kunnen meten, bijv. voor een maaltijd. 

Verder geven we in meerdere talen aan of je een insulinepomp hebt en zo ja welke, of je insuline spuit en de naam van de insuline die je gebruikt. Daarnaast vermelden we of je een FreeStyle Libre of een continue glucosesensor gebruikt. Wel zo handig bij de douane! Let op: vanaf 2022 wordt de reisverklaring niet meer ondertekend door een van onze artsen. 

Aanvragen bij de receptie van je Diabeter-locatie

Blijf je binnen Europa, dan kunnen we de verklaring per mail naar je opsturen. Buiten Europa heb je een originele verklaring nodig die we per post naar je kunnen opsturen of die je bij ons kunt ophalen. Handig is om hem op te vragen en mee te nemen tijdens je laatste polibezoek voor je vakantie, bij de receptie. Als je dat niet meer lukt, vraag hem dan minimaal vijf werkdagen voor je vertrek bij de receptie van je Diabeter-locatie aan per email of telefoon. 

Vermeld daarbij:

  • Per wanneer je vakantie begint
  • Of de reis binnen of buiten Europa is
  • Je naam, geboortedatum en eventueel je patientennummer
  • Of je een insulinepomp hebt en zo ja welke,
  • De naam van de insuline die je gebruikt.
  • Gebruik van een sensor: een FreeStyle Libre of een continue glucosesensor. 

Let op: de vereisten van je vliegmaatschappij voor een medische verklarig verschillen. Transavia vroeg in 2021 een reisverklaring die niet ouder was dan zes maanden, andere vliegmaatschappijen hanteren doorgaans een jaar.

Veel meer informatie over reizen, vakantie en vliegen met type 1 diabetes: 

We hebben nog veel meer tips over vakantie met diabetes voor je opgeschreven. Zoals over de invloed van hitte op je diabetesregeling en het bewaren van je insuline tijdens je vakantie. Ons medisch team heeft haar kennis hier voor je neergezet:

Vliegen met diabetes 
Met diabetes op vakantie
Diabetes op je vakantiestek 
Hitte en diabetes