NIEUWSBERICHT
Op vliegreis met diabetes
Ga je vliegen met type 1 diabetes? We geven je hier tips voor een goed en zorgeloos begin van je vakantie.
Met betrekking tot je insulinepomp:
- Geef bij de veiligheidscontroles aan dat je een insulinepomp hebt.
- Pompen kunnen niet tegen scanners die röntgenstralen (X-rays) gebruiken en zgn. total body scanners. Veelal zal er dan via fouillering gechecked worden (‘padding down’). Dan moet je de pomp afdoen en neerleggen en soms wordt er daarna zelfs een ‘stofmonster’ van de pomp of van je handen genomen (check op explosieven). Pompen kunnen wel gewoon door de metaaldetectors (‘poortjes’).
- In een vliegtuig is op kruishoogte de luchtdruk vergelijkbaar met die op een berg van 3000 meter hoogte. Er is dan een kans dat je iets meer last hebt van luchtbellen. Check dit, zeker als je wat hoog zit! (met je glucosewaarden wel te verstaan ;-) Houdt dit ook na de landing even in de gaten.
- Pas de tijd/datum van je meter en je insulinepomp direct aan de nieuwe tijdzone aan zodra je in het vliegtuig stapt
- Zowel FGM- als CGM-sensoren kunnen door de scanner van de douane heen.
In het algemeen:
- Diabetesmaterialen kunnen mee in de handbagage, maar je hebt vaak (zeker al je pomp +/- sensor gebruikt) een behoorlijke hoeveelheid. Zorg dat je deze zaken verdeelt over hand- en ruimbagage met in je handbagage voldoende voor vier tot vijf dagen. Mocht je koffer zoek raken, dan heb je in elk geval voldoende bij de ‘hand’.
- Zorg voor een geldige reisverklaring (via onze receptie). Vraag bij je vliegmaatschappijen na hoe lang een verklaring na afgifte geldig is. Wij passen de datum aan op de vertrekdatum van je reis, dus je kunt hem gewoon meenemen met je laatste polibezoek.
- Neem glucosetabletten mee (dextro, etc). En zorg ervoor dat je deze tabletten bij je hebt in je stoel, zodat je ze direct bij de hand hebt.
- Drinken mag niet mee door de veiligheidspoortjes, ook geen glucosedrankjes. Je kunt achter de veiligheidscontrole weer wat kopen.
- Neem je meeste insuline mee in je handbagage. Zorg dat je de insuline en glucagon in de originele verpakking MET de naamstickers van de apotheek hebt.
- Geef bij de veiligheidscontroles aan dat je diabetesmaterialen bij je hebt.
- Sommige luchtvaartmaatschappijen bieden de mogelijkheid van een speciaal diabetesmenu. Vaak is dat echter een op type 2 diabetes gericht koolhydraat -arm menu.
- Als je onderweg in het vliegtuig gaat eten en moet spuiten/bolussen, wacht dan tot je het eten voor je hebt staan! Door bijv. turbulentie kan het voorkomen dat de maaltijd veel later geserveerd wordt. Ook kan de samenstelling zo zijn dat je een andere dosis blijkt te moeten spuiten.
Fijne vakantie!
Meer lezen?
Diabetes op je vakantiestek: het bewaren van insuline en meer
