NIEUWSBERICHT

Zomerhitte en diabetes

29 mei 2018

Hebben tropische temperaturen invloed op je insulinebehoefte en op je bloedsuikerwaarden? Een paar tips voor die superwarme dagen op vakantie of misschien wel gewoon in Nederland...

Zomer = meestal minder insuline

In het algemeen kun je stellen dat je in de zomer minder insuline nodig hebt dan in de winter. Dit komt vooral door een ander patroon van leven: meer beweging en ander eten. Ook staat de lichaamsthermostaat in de zomer anders afgesteld dan in de winter. Minder insuline spuiten dus, of als je een pomp hebt je basaal een stukje lager zetten. Hoeveel minder is van te voren lastig te zeggen. Er zijn kinderen die nauwelijks minder insuline nodig hebben en er zijn kinderen die het met de helft van hun normale 'winterdosering' doen. Het hangt allemaal samen met je gedrag: word je inactief van (te) hoge temperaturen dan heb je een hogere insulinebehoefte dan wanneer je vrij druk in de weer bent in de tuin met de waterslang of in zee of zwembad. Een extra glucosemeting is dus wel aan te raden bij deze temperaturen die anders dan anders zijn. 

Insulinepomp en warm weer

Sommige pompsystemen hebben bij hoge temperaturen de neiging iets zachter te worden, wat het inbrengen lastiger maakt en de kans op dubbelklappen vergroot. Dit kun je voorkomen door het systeem voor het inbrengen in de koelkast te leggen. 

Voldoende drinken

Als je door de warmte veel zweet heb je extra vocht nodig. Sowieso heb je al 1,5 liter drinkvocht per dag nodig, dit zijn 10 glazen bekers. Drink zeker 1 glas of flesje vocht per uur extra als je door de hitte veel zweet! Drink het liefst gewoon water als dorstlesser.

IJs!

Wat is er nu lekkerder dan een ijsje de komende dagen? Onze diabetesdiëtistes hebben de koolhydraten van de meest voorkomende ijsjes voor je op een rijtje gezet:

Soort ijs koolhydraten
Bolletje roomijs gemiddeld (50 g) 13
Bolletje / toef softijs gemiddeld (70 g) 18
Bolletje sorbetijs gemiddeld (50 g) 16
Bolletje Italiaans ijs gemiddeld (60 g) 12
Calippo cola / aarbei (105 g) 22 - 24
Cornetto Classico (75 g / 125 ml) 24
Domini Fruitlolly Strawberry (38 g / 39 ml) 9
Festini peer (50 g / 50 ml) 12
Festini aardbei (50 g / 50 ml) 10
Hertog roomijsbekertje (50 g / 100 ml) 11
Mini Magnum classic/almond/white (50 g) 16
Max Super Twister 101 g / 110 ml 23
Plop Mini ijsjes (26 g) 6
Raket (55 g / 55 ml) 10
Schatkist (40 g / 80 ml) 9
Split (80 ml) 10
Viennetta vanille / red berries / chocoloade 12-14 per plak = 50 g

Veel plezier en.... keep it cool!

Meer lezen? 

Meer weten over Diabeter, gespecialiseerd behandelcentrum voor type 1 diabetes in Rotterdam, Schiphol, Veldhoven en Deventer.

 

Zomerhitte en diabetes