NIEUWSBERICHT

Diabetes op je vakantiestek

14 juli 2017

Hagelwitte stranden, hemelsblauwe luchten en hoge temperaturen: hoera, je bent gearriveerd op je vakantiestek! Na de vakantievoorbereidingen en de (vlieg)reis ditmaal wat tips van onze artsen voor je diabetesregeling tijdens je vakantie.

Bewaren van insuline en materialen in de vakantie

Het bewaren van insuline verdient extra aandacht. Het liefst koel, altijd vorstvrij en beschermd tegen direct zonlicht. Insuline heeft een bewaartijd van vier weken bij een continue temperatuur van 25 graden.  Bij hogere temperaturen is de bewaartijd  korter. Ons advies: bescherm de insuline tegen te hoge temperaturen boven de 25 graden (strand/ auto / hoedenplank) en vervang de insuline na een warme vakantie.

Voor mensen die zonder koelkast op reis gaan, hebben wij wat tips om insuline koel te bewaren op een rijtje gezet:

  • in een koelbox. Let op: niet direct tegen koelelementen leggen vanwege bevriezingsgevaar. 

  • in een medische koeltas bijv. Frio koeltas 

  • evt. in een thermosfles (deze iedere dag omspoelen met zeer koud water

Infusiesystemen kunnen door de warmte slapper worden, waardoor het inbrengen lastiger verloopt. Bewaar je infusiesysteem daarom enkele uren voor het inbrengen op een koele plaats.

Let op: de meeste glucosemeters zijn betrouwbaar tussen de 10 en 35 graden. Ook daarvoor geldt: niet te koud en niet te warm!

Insulinepompen en waterdichtheid:

Let op: niet alle pompen die waterdicht zeggen te zijn, zijn het ook. Wij adviseren daarom om de insulinepomp af te doen als je gaat zwemmen met een maximumtijd van twee uur. Kun je de pomp wel aanlaten in het water, spoel hem dan af met schoon leidingwater als hij in aanraking komt met chloorwater of zout water  en droog hem daarna af. En nu we het toch over water hebben: drink met warm weer voldoende water. Zeker als je veel hebt gezweten. Als je uitdroogt kan je insuline minder goed werken.

Hoeveel insuline nodig?

Dat is een lastige vraag, omdat dit van persoon tot persoon kan verschillen. Sommige mensen met type 1 diabetes kunnen hun ‘gewone’ dosering spuiten of bolussen, anderen hoeven maar de helft te gebruiken van de hoeveelheid die ze in Nederland nodig hebben. In het algemeen kun je zeggen dat je als je naar een warm vakantieland gaat, je minder insuline nodig hebt. Of als het in Nederland eindelijk eens warm is... In ons blog zomerhitte en diabetes kun je hier nog meer over lezen.

Een lagere insulinebehoefte bij warm weer komt vooral door een verandering in je dagelijkse ritme: meer beweging en ander eten. Ook staat de ‘lichaamsthermostaat’ anders afgesteld dan in de winter. Als het echter zo heet is dat je alleen maar ligt te dutten bij de airco dan snap je het al, dan neemt je insulinebehoefte toe. (Maar dat was vast niet de opzet van je vakantie!). Tijdens de reis heb je overigens ook juist vaak wat meer insuline nodig doordat je inactief bent en vaak wat meer eet. Voor de pompgebruikers: denk aan je tijdelijk basaal en voor de insulinepengebruikers: corrigeer te hoge waardes volgens je bijspuitschema. Meet wat vaker, dan weet je of je goed zit of moet bijregelen.

Heb je nog vragen? Vraag het aan je behandelteam. 

Zo, dat was ons drieluik over de vakantie. Laat hem nu maar snel beginnen, wij zijn er klaar voor, jij ook? 

Meer lezen? 

 

Over Diabeter: wij zijn een gespecialiseerd behandelcentrum voor type 1 diabetes en hebben vestigingen in heel Nederland, te weten in Rotterdam, Schiphol, Deventer, Groningen en Veldhoven. 

Diabetes op je vakantiestek