NIEUWSBERICHT

Diabetes op je vakantiestek

14 juli 2017

Hagelwitte stranden, hemelsblauwe luchten en hoge temperaturen: hoera, je bent gearriveerd op je vakantiestek! Na de vakantievoorbereidingen en de (vlieg)reis ditmaal wat tips van onze artsen voor je diabetesregeling tijdens je vakantie.

Bewaren van insuline in de vakantie

Het bewaren van insuline verdient extra aandacht. Het liefst koel, altijd vorstvrij en beschermd tegen direct zonlicht. Voor mensen die zonder koelkast op reis gaan, hebben wij wat tips om insuline koel te bewaren op een rijtje gezet:

  • in een koelbox (echter niet direct tegen koelelementen leggen)
  • in een koeltas (in alle prijsklassen bij Bosman etc.)
  • evt. in een thermosfles (deze iedere dag omspoelen met zeer koud water)

Insuline heeft een bewaartijd van vier weken bij een continue temperatuur van 25 graden.  Bij hogere temperaturen is de bewaartijd iets korter. Ons advies: geef niet teveel geld uit aan dure koeltassen, behoed de insuline voor extreme temperaturen (strand/ auto / hoedenplank) en vervang de insuline na een warme vakantie.

Warmte en water:

Let op: de meeste glucosemeters zijn betrouwbaar tussen de 10 en 35 graden. Ook daarvoor geldt: niet te koud en niet te warm!

Voor diegenen die een waterdichte pomp hebben: spoel je pomp af met schoon leidingwater als hij in aanraking komt met chloorwater  en droog hem daarna af. En nu we het toch over water hebben: drink met warm weer voldoende water. Zeker als je veel hebt gezweten. Als je uitdroogt kan je insuline minder goed werken.

Infusiesystemen kunnen door de warmte slapper worden, waardoor het inbrengen lastiger verloopt. Bewaar je infusiesysteem daarom enkele uren voor het inbrengen op een koele plaats

Hoeveel insuline nodig?

Dat is een lastige vraag, omdat dit van persoon tot persoon kan verschillen. Sommige kinderen kunnen hun ‘gewone’ dosering spuiten of bolussen, anderen hoeven maar de helft te gebruiken van de hoeveelheid die ze in Nederland nodig hebben. In het algemeen kun je zeggen dat je op de plaats van bestemming vaak behoorlijk minder insuline nodig hebt als je naar een warm land gaat (of het in Nederland eindelijk eens warm is. In ons blog 'hittegolf en diabetes' gaan we hier dieper op in.  Tijdens de reis heb je overigens juist vaak wat meer insuline nodig doordat je inactief bent en vaak wat meer eet. 

Een lagere insulinebehoefte op je vakantiestek komt vooral door een verandering in je dagelijkse ritme: meer beweging en ander eten.  Ook staat de ‘lichaamsthermostaat’ anders afgesteld dan in de winter. Als het echter zo heet is dat je alleen maar ligt te dutten bij de airco dan snap je het al, dan neemt je insulinebehoefte af. (Maar dat was vast niet de opzet van je vakantie!). Meet wat vaker, dan weet je of je goed zit of moet bijregelen.

Zo, dat was ons drieluik over de vakantie. Laat hem nu maar snel beginnen, wij zijn er klaar voor, jij ook? 

Meer lezen? 

 

Over Diabeter: wij zijn een gespecialiseerd behandelcentrum voor type 1 diabetes en hebben vestigingen in heel Nederland, te weten in Rotterdam, Schiphol, Deventer, Groningen en Veldhoven. 

Diabetes op je vakantiestek