NIEUWSBERICHT

Diabetes op je vakantiestek

15 mei 2023

Hagelwitte stranden, hemelsblauwe luchten en hoge temperaturen: hoera, je bent gearriveerd op je vakantiestek! Na de vakantievoorbereidingen en de (vlieg)reis ditmaal wat tips van onze artsen voor je diabetesregeling tijdens je vakantie.

Bewaren van insuline en materialen in de vakantie

Het bewaren van insuline verdient extra aandacht. Het liefst koel, altijd vorstvrij en beschermd tegen direct zonlicht. Insuline heeft een bewaartijd van vier weken bij een continue temperatuur van 25 graden.  Bij hogere temperaturen is de bewaartijd  korter. Ons advies: bescherm de insuline tegen te hoge temperaturen boven de 25 graden (strand/ auto / hoedenplank) en vervang de insuline na een warme vakantie.

Voor mensen die zonder koelkast op reis gaan, hebben wij wat tips om insuline koel te bewaren op een rijtje gezet:

  • in een koelbox. Let op: niet direct tegen koelelementen leggen vanwege bevriezingsgevaar. 

  • in een medische koeltas bijv. Frio koeltas 

  • evt. in een thermosfles (deze iedere dag omspoelen met zeer koud water).

Infusiesystemen kunnen door de warmte slapper worden, waardoor het inbrengen lastiger verloopt. Bewaar je infusiesysteem daarom enkele uren voor het inbrengen op een koele plaats.

Let op: als je een bloedsuikermeter gebruikt, Deze zijn betrouwbaar tussen de 10 en 35 graden Celsius. Ook daarvoor geldt dus: niet te koud en niet te warm!

Insulinepompen en waterdichtheid:

Check bij de fabrikant altijd of je Insulinepomp waterdicht is. Is deze namelijk niet waterdicht, ga er dan nooit het water mee in. Controleer ook voordat je het water induikt of je pomp vrij is van scheuren of barsten want die kunnen ervoor zorgen dat je pomp toch niet meer waterdicht is. Water in de pomp betekent namelijk bijna altijd einde levensduur van je pomp.

Hoeveel insuline nodig?

Dat is een lastige vraag, omdat dit van persoon tot persoon kan verschillen. Sommige mensen met type 1 diabetes kunnen hun ‘gewone’ dosering spuiten of bolussen, anderen hoeven maar de helft te gebruiken van de hoeveelheid die ze in Nederland nodig hebben. In het algemeen kun je zeggen dat je als je naar een warm vakantieland gaat, je minder insuline nodig hebt. Of als het in Nederland eindelijk eens warm is... In ons blog zomerhitte en diabetes kun je hier nog meer over lezen.

Een lagere insulinebehoefte bij warm weer komt vooral door een verandering in je dagelijkse ritme: meer beweging en ander eten. Ook staat de ‘lichaamsthermostaat’ anders afgesteld dan in de winter. Als het echter zo heet is dat je alleen maar ligt te dutten bij de airco dan snap je het al, dan neemt je insulinebehoefte toe. (Maar dat was vast niet de opzet van je vakantie!). Tijdens de reis heb je overigens ook juist vaak wat meer insuline nodig doordat je inactief bent en vaak wat meer eet. Houd daar rekening mee. 

Heb je nog vragen? Vraag het aan je behandelteam. 

Meer lezen? 

 

Over Diabeter: wij zijn een gespecialiseerd behandelcentrum voor type 1 diabetes en hebben vestigingen in heel Nederland, te weten in Rotterdam, Schiphol, Deventer, Groningen en Eindhoven. 

Diabetes op je vakantiestek