NIEUWSBERICHT

Op vakantie met type 1 diabetes

06 juli 2022

Heerlijk, de zomervakantie staat weer in de planning. Even heerlijk weg van de dagelijkse routine en genieten.. Helaas heb jij van je type 1 diabetes nooit vakantie…. Maar om zo min mogelijk gedoe te hebben van je type 1 op vakantie, hierbij een aantal praktische tips.

Ga vooral genieten en heb het fijn! Deze video is vast herkenbaar: 

Wat neem je mee? Wij schreven er al eerder over: met diabetes op vakantie.

Steeds meer mensen met type 1 diabetes maken gebruik van technologie, pomp, CGM en algoritme.

Maar het kan helaas zomaar gebeuren dat je pomp en of CGM ermee stopt tijdens de vakantie… Geen lekker scenario, maar je kan maar beter goed voorbereid zijn.

  • Check dus goed je checklist van wat je meeneemt!

  • En bespreek vooraf met je team wat je spuitschema wordt als je geen gebruik kan maken van je pomp.

Het allerbelangrijkste is dat waar je ook bent op de wereld, dat je altijd insuline bij je hebt en dat je altijd je bloedsuikers kan controleren. Zorg dus voor insulinepennen, naalden, zorg voor een (extra) bloedsuikermeter en voldoende strips. Ideaal is het niet zonder technologie, maar het kan wel!

En vergeet niet, dat je altijd contact op kan nemen met Diabeter voor medisch advies.

Veelgestelde vragen:

1. Mag mijn insulinepomp/-sensor door de poortjes op het vliegveld?

Als je een pomp gebruikt, moet je vragen om gefouilleerd te worden in plaats van dat je door de metaaldetector gaat. Sommige röntgengolven kunnen ervoor zorgen dat je pomp of je continue glucosemonitoring (CGM) niet meer goed werkt.

2. Hoe lang blijft insuline ongekoeld goed?

Natuurlijk adviseren wij altijd de insuline die je op voorraad thuis hebt koel (in de koelkast in de groentenla) te bewaren. Echter op vakantie heb je niet altijd de beschikking over een juiste koeling.

Geen paniek! Want je insuline kan best even buiten de koeling bewaard worden. Maar wel belangrijk om te weten:

Insuline is doorgaans maximaal 4 weken houdbaar op kamertemperatuur. Als de temperatuur van de insuline boven de 30 graden ligt, zal ze sneller haar werking verliezen. Er bestaan specifieke tasjes (Frio) om insuline koel te houden zelfs bij hoge omgevingstemperaturen.

Insuline verliest ook zijn werking bij bevriezen. Leg daarom de medicatie niet vlak naast een vriesvak van de koelkast.

Maar geen paniek dus als je geen koeling hebt, zorg wel dat je insuline zo koel mogelijk blijft en als je merkt dat je insuline minder goed werkt, doordat het warm is geworden of juist bevroren is geweest, neem dan bij twijfel contact op met je behandelteam.

3. Met warm weer heb ik vaker last van hypo’s of hypers, hoe ga ik daarmee om?

Je bloedsuikers worden bepaald door maar liefst 42 factoren. Temperatuur is er daar 1 van.

De meeste mensen met type 1 diabetes hebben juist met warm weer last van hypo’s, maar sommige stijgen juist ook en hebben vaker last van hypers. Het is en blijft maatwerk. Overleg goed met je team wat te doen bij te veel hypo’s of hypers. Heel vaak is er met een aanpassing van je insuline en/of koolhydratenratio veel gedoe te voorkomen. Lees ook ons artikel: hittegolf en diabetes.

 

Heb je nog vragen? Woensdag 6 juli 2022 gaan we om 19.30 u  live op Facebook en behandelen we de meestgestelde vragen. 


Ook interessant: 

 
Al onze vakantietips bijelkaar: Type 1 diabetes en vakantie 
 

 

Op vakantie met type 1 diabetes