NIEUWSBERICHT
Met diabetes op vakantie
Ook zo’n zin in de vakantie? Op vakantie gaan met diabetes kent zo zijn voorbereidingen. Wat moet je allemaal meenemen en wat moet je vooraf regelen? We hebben een checklist voor je gemaakt.
Voorbereiding
- Sluit een goede reisverzekering af. Die heb je echt nodig, want je eigen zorgverzekering dekt vaak wel de kosten voor medische behandeling, maar niet de extra kosten voor bijvoorbeeld een langer verblijf of terugvlucht.
- Vergeet je verzekeringsgegevens niet. Check de regels voor buitenland van je zorgverzekering.
- Neem een reisverklaring mee, voor onze patiënten te verkrijgen bij de receptie. Handig voor aan de grens en als je onverwacht toch medische hulp nodig hebt. Vraag bij je vliegmaatschappij na hoe lang na afgifte een reisverklaring geldig is. Transavia hanteert daar bijvoorbeeld een kortere termijn voor dan andere maatschappijen. Je kunt de reisverklaring meenemen bij je laatste polibezoek voor je vakantie. Je kunt zelf de datum invullen van je vakantie.
- Op je Therapiemail staan je insulinepompstanden of je insulinespuitschema (met correctieschema). Maak er een screenshot van met je mobiele telefoon en / of print de laatste uit. Zo voorkom je dat als bijv. je pomp stuk is, je de nieuwe pomp niet opnieuw in kunt stellen.
- Onze medische spoedlijn is tijdens de vakantie ook altijd (dus 24/7) bereikbaar voor patiënten. Zet alle belangrijke nummer zoals deze in je telefoon mocht je dat nog niet eerder hebben gedaan.
Eten en drinken onderweg:
Neem voldoende eten en drinken mee. Stel dat je in een file belandt of uren vertraging hebt! Neem je voedings/eettabel mee. Vraag onze diëtistes om de specifieke koolhydraatlijst van je vakantieland. We hebben ze voor diverse landen, zoals Turkije, Italië, Spanje en Frankrijk.
Checklist
Ik ga op reis met type 1 diabetes en neem mee…
-
Insulinepennen plus reserves, ook voor pompgebruikers
-
Insuline (neem wat extra’s mee)
-
Injectienaaldjes, lancetten
-
Glucagon neusspray
-
Druivensuiker (veel!)
-
Voldoende FGM / CGM-sensors mee. Neem voor de zekerheid ook een bloedglucosemeter en teststripjes mee.
-
Koelbox / koeltas (voor bewaren van insuline, maar denk eraan de insuline niet direct tegen de koelelementen aan te leggen, insuline mag immers niet bevriezen). Een Frio koeltas houdt je insuline gelijkmatig koel zonder koelelementen.
-
Kampeerders: je kunt je insuline ook bewaren in een thermosfles die je dagelijks omspoelt met zeer koud water. Even laten staan en weer leeg maken en klaar is je minikoelkast.
-
Koolhydraatrijke tussendoortjes
-
Diabeter spoedlijn (24/7 bereikbaar voor patiënten van Diabeter)
-
Telefoonnummer pompleverancier (24/7 bereikbaar en afhankelijk van tijdstip en fabrikant wordt je gevraagd iets in te spreken en je wordt teruggebeld, een ander telefoonnummer te bellen of je krijgt direct iemand aan de lijn).
* Medtronic: 0031 45 566 82 91
* Roche, Accu- Chek: 0031 36 539 48 58 (vanuit buitenland), 0800-0220585, keuze 2 (vanuit Nederland).
* Insulet (Omnipod): 0800 0229512.
* VitalAire (Tandem): +31 88 2503500 -
Telefoonnummer van je diabeteshulpmiddelenleverancier
-
Medicijnpaspoort
-
Reisverklaring: te verkrijgen bij onze receptie. Handig voor als de douane en beveiliging lastige vragen stellen (doe ‘m dus in je handbagage)
-
Verzekeringspas en -papieren (denk aan afsluiten reisverzekering!)
Tips bij een insulinepomp:
-
Vraag (liefst 3 tot 6 weken van te voren) bij je pompleverancier of je een reservepomp mee kan nemen.
-
Neem genoeg reservespullen mee als pennen en naaldjes om in geval van uitval van de pomp terug te kunnen vallen op spuiten.
-
Door zwemmen, zweten of sporten blijven infuussystemen en FGM's / CGM/s soms korter zitten. Neem daarom voldoende voorraad van beide mee. Vraag je verpleegkundige eventueel over speciale plaktips en hulpmiddelen.
-
Neem de gebruiksaanwijzing van je pomp mee, ook al kan je de bediening dromen. Je zult zien: die ene foutmelding aan de Middellandse Zeekust heb je nog nooit eerder gekregen…
Het extra paklijstje voor insulinepompgebruikers:
-
Eventuele reservepomp
-
Voldoende batterijen voor de pomp
-
Extra infuussetjes
-
Extra pompampullen (cartridges)
-
Insuline voor de pomp
-
Zorg dat je ook op je vakantieadres je pomp kunt uitlezen.
-
Pen met insuline + injectienaaldjes
-
Insulinepompstanden vanuit je Diabeter App (voor eventuele reservepomp).
-
Ketonenmeter + -strips (let op houdbaarheid)
Meer lezen:
Like onze Facebook-pagina en je krijgt meer van onze tips, checklists en ervaringen over diabetes type 1 in je tijdlijn!
