Veelgestelde vragen over Diabeter Groningen

Diabeter Groningen - Griffeweg 97

 

Een nieuw centrum voor diabeteszorg aan kinderen en jongvolwassenen in Groningen

Oktober 2016

Wat is de naam van de nieuwe locatie? 

De naam van het samenwerkingsverband tussen Martini Ziekenhuis, het Universitair Medisch Centrum Groningen en Diabeter wordt Diabeter Groningen.

Waar is het nieuwe diabetescentrum?  

Er is een nieuw centrum,  speciaal ingericht voor de behandeling van diabetes. Deze nieuwe locatie is niet in een van de ziekenhuizen, maar op 800 m loopafstand van het UMCG en op 4 km afstand van het Martini Ziekenhuis. De locatie is goed bereikbaar met de auto en het openbaar vervoer. Er is voldoende parkeergelegenheid. Adres: Griffeweg 97 in Groningen.

Hoe kan ik het diabetesbehandelteam bereiken?

Tot 1 november 2016 blijven de kinderdiabetesteams van het UMCG en het Martini Ziekenhuis bereikbaar op de je bekende telefoonnummers en emailadressen. Na 1 november 2016 zal dit veranderen in:

Tel.: 088-2807200 en email: behandelteam-groningen@diabeter.nl 


Waarom hebben UMCG & Martini Ziekenhuis voor Diabeter gekozen?

De behandeling van diabetes type 1 vereist steeds meer nieuwe kennis, ervaring en toepassing van nieuwe medische diabetestechnologieën. Door de krachten te bundelen kunnen zij nog beter de patiënten voorzien van optimale zorg volgens de nieuwe inzichten en standaarden. Diabeter is een kliniek die zich sinds de oprichting in 2006 helemaal richt op de behandeling van patiënten van 0-25 jaar met diabetes type 1. We lopen voorop in de ontwikkeling en toepassing van de nieuwste inzichten en technologische innovaties. 

Wat is Diabeter precies?               

We stellen ons graag aan je voor. Wij zijn een gespecialiseerd behandelcentrum voor type 1 diabeteszorg. We hebben al vier andere vestigingen in Nederland in Deventer, Eindhoven, Schiphol en Rotterdam en we behandelen daar ruim 2000 (jonge) mensen met type 1 diabetes. Met behulp van moderne computerprogramma’s en de moderne diabetestechnologie kunnen we de zorg nog beter begeleiden, waardoor je zo goed mogelijk je diabetesregulatie onder controle kunt krijgen. Vier belangrijke kenmerken van deze benadering zijn:

  •  we voeren nieuwe technieken en inzichten snel door. Dat kunnen we omdat we een 100% focus op type 1 diabetes hebben.

  • behandeling  op maat : we kiezen de behandeling kiezen die het best bij jouw situatie/de situatie van je kind past

  • door onze zorg op afstand hebben we een blijvende interactie met je. Je kunt steeds je glucosewaardes uploaden naar je eigen elektronisch patiëntendossier, waarna je bijna direct feedback van ons krijgt via onze Therapiemail

  • een omgeving die er niet als een ziekenhuis uitziet en een huiselijke sfeer uitstraalt, en waarin we ook kijken naar de psychologische impact van een chronische ziekte als diabetes type 1.

Hier kun je meer lezen over ons: Diabeter: wie we zijn


Wat is de werkwijze van Diabeter Groningen?     

We richten ons op de behoeften van elke patiënt als individu en maken daarbij gebruik van speciaal ontwikkelde technologieën die ons in staat stellen om zorg op maat te leveren. Een belangrijk voorbeeld hiervan is het Diabeter-Dashboard. Het Dashboard is een elektronisch systeem dat werkt als een verbinding tussen patiënt en arts. Via onze Ther@piemail  krijg je na een upload van je glucosewaarden vanuit insulinepomp of meter binnen enkele minuten een persoonlijk advies over mogelijke aanpassing van je insulinedosering. Patiënten die minder vertrouwd zijn met deze technologie worden uiteraard ook goed behandeld bij Diabeter Groningen.

Wat is het voordeel voor mij als patiënt? 

Met onze gespecialiseerde type 1 diabeteszorg, ondersteunende diabetestechnologieën en continue begeleiding helpen wij patiënten om meer controle te krijgen over hun diabetes en die zelf  te reguleren, met de juiste ondersteuning van hun zorgteam. Daarnaast houden we veel rekening met jou als persoon: je bent meer dan alleen je diabetes en we bieden ondersteuning bij problemen op school, werk of in het gezin bij deze chronische ziekte. Door deze totaalaanpak slagen we erin een hoog percentage patiënten hun streefglucosewaardes te laten bereiken. En een goede glucoseregeling heeft aantoonbare grote invloed op het terugdringen van lange termijn complicaties zoals hart- en vaatziektes, diabetische nefropathie (aantasting van de nierfunctie), neuropathie (aantasting van de zenuwen) en retinopathie (oogklachten). Die zorg leveren we in een omgeving die er niet klinisch uitziet en een huiselijke sfeer uitstraalt. 

Wat betekent de samenwerking voor mijn diabetesbehandeling?            

Door de samenwerking met Diabeter kunnen UMCG en het Martini Ziekenhuis nog betere zorg bieden. Patiënten kunnen terecht op de nieuwe, specifiek voor diabetes ingerichte kliniek en krijgen de mogelijkheid te profiteren van de uitgebreide eHealth faciliteiten van Diabeter. Patiënten zullen voor het grootste deel wel bij hun vertrouwde team blijven, aangezien het huidige diabetesteam van het UMCG en een groot deel van het diabetesteam van het Martini ziekenhuis op de nieuwe locatie zal gaan werken.

Word ik behandeld door dezelfde kinderarts / diabetesverpleegkundige?          

Ja, het grootste deel van het diabetesteam van het UMCG en het Martini Ziekenhuis zal in de nieuwe, speciaal voor diabeteszorg ingerichte behandelcentrum gaan werken.  Net als bij het UMCG en het Martini Ziekenhuis hebben patiënten bij Diabeter zoveel mogelijk een vaste arts en verpleegkundige.

Welke patiënten zullen op de nieuwe locatie behandeld worden?          

Het samenwerkingsverband van Diabeter, UMCG en Martini Ziekenhuis zal zich richten op de behandeling van kinderen en jongvolwassenen met type 1 diabetes. De zorg voor de patiënten van 0-18 jaar die onder behandeling waren van resp. het UMCG en het Martini Ziekenhuis, zijn in overleg met de patiënt (en/of de ouders) overgedragen  naar het nieuwe behandelcentrum voor diabetes: Diabeter Groningen.

Behandelt Diabeter Groningen ook volwassen patiënten?            

Het samenwerkingsverband Diabeter Groningen zal zich richten op de behandeling van kinderen en jongvolwassenen met type 1 diabetes.