NIEUWSBERICHT

Petje af voor iedereen met type 1 diabetes

05 april 2021

Door Vera Jannink, type 1 diabetes diëtist


Als diëtist vind ik het belangrijk mij in te kunnen leven in patiënten met type I  diabetes. Sinds eind 2019 is de Free Style Libre-sensor beschikbaar voor iedereen die 4 x daags de vingerprik moet doen. Dit leek mij een uitgelezen (haha, de FSL 2 leest automatisch uit) kans om deze sensor ook eens uit te proberen. 

Mijn verwachting was dat ook als je geen diabetes hebt, je grote pieken en dalen kunt hebben die onoverkoombaar zijn door de complexiteit van koolhydraten, door snelle en langzame suikers. 

Dat door de andere factoren naast de koolhydraten (activiteit, stress, hormonen), je bloedsuikers nooit helemaal te voorspellen zijn.  Dat het voor de perfectionisten onder ons dus niet altijd haalbaar is om die strakke lijn in de bloedsuiker te krijgen, en dat 70% Time in Range soms meer waard is dan 90% als dat betekent dat je er niet de hele dag mee bezig hoeft te zijn.

Ik had niet verwacht dat ik de hele dag geconfronteerd zou worden met alarmen, dat mijn bovenarm een soort heilig lichaamsdeel zou worden waar ik enorm voorzichtig mee zou zijn; om ervoor te zorgen dat de sensor gedurende 14 dagen goed blijft zitten. 

Je bent continu alert: bij het douchen, uit- en aan doen van je kleding, bij het sporten, omdraaien in bed... Daarnaast kon de vingerprik niet volledig achterwege blijven. De sensor is minder betrouwbaar in het lage gebied; en de hele dag door kreeg ik hypo-alarmen. ’s Nachts elke 8 uur scannen; ook al slaap je soms wat langer uit, koolhydraten in de FSL vergeten te zetten wanneer je spontaan nog wat extra's neemt bij de brunch op zondagochtend, terwijl je het liefst graag ‘gewoon’ weekend wil hebben.

Het is een prachtig hulpmiddel, een flash glucose monitoring, die je veel vingerprikken bespaart. Het brengt je enorm veel inzicht, waar je dat bij slechts 4 x daags vingerprikken niet zou hebben. Maar na 14 dagen was ik er helemaal klaar mee, als ik heel eerlijk ben... Je hebt continu zicht op wat er gebeurt; en je wordt er telkens mee geconfronteerd daar dus ook continu iets van te moeten vinden.  

Ik besef maar al te goed dat wanneer je diabetes hebt, je NIET na 14 dagen kunt stoppen. Deze korte ervaring was voor mij slechts een tipje van de sluier. Het komt niet eens in de buurt van hoe het in het echt is. Je kunt er niet even vakantie van nemen. De diabetes blijft er altijd. Het is een fulltime job.

Dus, petje af voor iedereen met diabetes! Het hoeft niet 100% perfect te zijn, en dat kan ook niet. Je dóet het maar wel allemaal!

Trouwens, je hoeft ook niet àltijd wat van je diabetes te vinden, daar heb je het behandelteam dan weer voor…?


Ook interessant:

Zo tel je nauwkeurig koolhydraten - 8 tips

Voeding en diabetes op school

Alle snelle suikers de deur uit?

Superfoods: superrr?Foto credits: Type 1 diabetes memes

Petje af voor iedereen met type 1 diabetes