NIEUWSBERICHT

Superfoods... superrr?

15 juli 2015

BLOG 
Door Tanja Lappenschaar - diëtist Diabeter Oost, Deventer

Superfoods zijn voedingsmiddelen waarvan wordt gezegd dat ze een hoog gehalte aan voedingsstoffen of bioactieve stoffen bevatten, zoals vitamines, mineralen en antioxidanten. Aan superfoods worden positieve eigenschappen toegeschreven. De term superfoods is niet wettelijk omschreven en mag door iedereen worden gebruikt. Voorbeelden van producten die als superfood worden verkocht zijn: gojibessen, cacaobonen, chiazaad, hennepzaad, bijenpollen, tarwegras, kokosvet, zeewier en algenextracten.  Maar ook gewone producten zoals bessen, rode druiven, knoflook en uien, koolsoorten, tomaten, broccoli, vette vis (omega-3 vetzuren), olijfolie, bepaalde noten, donkere chocolade en groene thee worden beschreven als superfood.

Het klinkt natuurlijk wel heel super allemaal, maar wat moeten we hier mee? Zijn deze producten nu echt veel gezonder dan gewoon een appeltje tussendoor? Wij denken dat je het beter anders kan bekijken. Zo te lezen zijn superfoods toch vaak producten die vallen onder groente, fruit en zaden. Er is niet één specifiek soort dat voorziet in alle voedingsstoffen of alle vitamines die je nodig hebt op een dag!

De term superfoods is een geslaagde marketingstunt. Dit houdt echter niet in dat de producten die de naam superfoods krijgen niet gezond zijn. Ze zijn alleen niet gezonder dan de fruit, groentes en zaden die we al kenden, enkel wel vaak een stuk duurder. Als jij gewend was om alleen een bakje yoghurt s'ochtends te eten en je voegt er nu moerbeien en gojibessen aan toe; prima, maar muesli kan bijvoorbeeld ook.  Meestal is het zo dat nieuwe dingen vaak aanzet om bewuster te gaan eten en dat is altijd mooi meegenomen.  Het geldt voor iedereen; wel of geen diabetes, blijf goed je voeding variëren en ook van gezonde superfoods kan je teveel eten, dus eet met mate. We hebben tientallen verschillende voedingsstoffen nodig en daarom is het belangrijk om verschillende dingen te blijven eten en uit te proberen. Met of zonder superfoods...

Binnenkort komt de Nederlandse Diabetes Federatie met nieuwe voedingsrichtlijnen voor diabetes type I en II die ook wetenschappelijk goed uitgezocht zijn. Lees in onze volgende column of daar voor jullie nog nieuwe inzichten bij zijn!

Superfoods... superrr?