NIEUWSBERICHT

Een onverwachte hypo

24 september 2018

Irma Malcorps blogt over diabetes type 1 Irma Malcorps is moeder van een zoon van 12 met diabetes type 1, die de diagnose kreeg toen hij 8 jaar was. Regelmatig vertelt ze hier verhalen over de impact van diabetes type 1 op hun leven.


Daar staan we dan op de vluchtstrook, op een weg in het zuiden van Gran Canaria. Je hebt een hypo en ziet zo ontzettend bleek, zweetdruppeltjes lopen langs je slapen. Je ogen staan flauw en wazig. Je zegt dat je je echt niet goed voelt en probeert nog twee extra dextro’s in te nemen met wat gezoete limonade. Vlug probeer ik je uit de gordel te krijgen om je snel voorin het busje te krijgen waar je meer airco voelt en met z’n drieën kan zitten. Je voelt je slap en misselijk en je laat jezelf op de bank zakken. Je bent onrustig en ik zie voor het eerst wat angst in je ogen. Zelf blijf ik rustig en probeer je wakker te houden en te troosten. Ondertussen besluiten we verder te rijden, omdat het niet de veiligste plek is hier om stil te blijven staan. Ik hou je in de gaten en zie dat je lichaam langzaamaan een beetje ontspant. De koelte van de airco en de 6 dextro’s doen hun werk en je knapt beetje bij beetje op.

Palmbomen, bloeiende struiken en... diabetes

We rijden tussen prachtige begroeide bergen. Palmbomen en bloeiende struiken kleuren ons zicht. Toch voelt het zo dubbel nu: ondanks al het mooie om ons heen worden we geconfronteerd met je diabetes, dat zo maar weer jouw leven komt verstoren. Je had deze morgen erg hoog gezeten met je glucosewaardes en de correctie en het zwemmen zijn waarschijnlijk teveel geweest, ondanks dat het inmiddels al halverwege de middag is. Activiteiten en warmte werken nog uren door zonder dat je het weet en dat maakt de insulinebehoefte vaak zo lastig in te schatten en te voorspellen.

Hopen op een sensor

We hopen dat de proefsensor die gekoppeld gaat worden aan je insulinepomp binnenkort bevalt en dat we dan snel over mogen stappen. Deze onverwachte schommelingen zijn erg vervelend en ook gevaarlijk bovendien. Met een glucosesensor hopen we deze nare dingen wat meer de baas te kunnen zijn en hopelijk meer te voorkomen, omdat deze ook alarmen afgeeft.

Altijd en overal... diabetes

Na een tijdje vraag jij aan mij of ik me misschien ook niet lekker voel, wat niet gek zou zijn met al deze slingerweggetjes in de bergen. Het is dit keer niet mijn wagenziekte die me stil maakt, maar het zijn mijn zorgen die ik even heb over jou. Op de momenten zelf ben ik altijd alert en doe de dingen die nodig zijn, maar later als er weer meer ruimte is voor mezelf nemen zorgen en verdriet soms toch even mijn gedachten over.  Het is als moeder gewoon moeilijk om jou zo slecht te zien. Hoe we ook ons best doen, dit hoort bij diabetes helaas. Of het nu vakantie is of niet, of je op het mooiste plekje van de wereld bent of niet: het maakt voor je diabetes niets uit...Het houdt daar geen rekening mee.

Extra genieten

Als we een paar uur later onderweg op een strandje zijn beland, heb je het reuze naar je zin en de grootste lol in het water. Wat is het toch elke keer weer fijn om te zien dat de nare momenten altijd weer overtroffen kunnen worden door leuke dingen. Juist dan kunnen we daar extra van genieten. We proberen altijd alles te blijven doen omdat we niet willen dat de diabetes jouw leven bepaalt. Ook al kost het soms wat meer moeite.

Haaientand

We leven het leven waar jij zo van kan genieten en wij daardoor ook. Ondanks deze pittige hypo was het toch weer een prachtige dag waarvan we hebben genoten. Van het witte strandje met het azuurblauwe water en de strakblauwe lucht tot jij die als verrassing eindelijk een haaientand vond op het strand! Die vondst maakte je dag onvergetelijk en nìet die vervelende hypo.

Haaientand: souvenir van een mooie vakantiedag

Inmiddels ligt deze mooie tand te pronken op je slaapkamer en is er weer een mooie herinnering bij aan een bijzondere vakantiedag.

Eerdere blogs van Irma:

Het diabetesbos
Tussen twee vuren: opvoeden met diabetes
Een doorwaakte nacht met diabetes
Ik heb een kind met diabetes


Over Diabeter:
Wij zijn een gespecialiseerd behandelcentrum voor type 1 diabetes. Onze missie voor onze meer dan 2300 patiënten met diabetes type 1 is: een toekomst zonder diabetescomplicaties. Alles in Diabeter staat in dienst van deze missie: onze gespecialiseerde artsen, onze ehealth, onze 24/7 bereikbaarheid en onze research naar diabetes type 1

 

Een onverwachte hypo