NIEUWSBERICHT

Tussen twee vuren: opvoeden met diabetes

24 oktober 2017

Irma Malcorps blogt over diabetes type 1 Irma Malcorps is moeder van een zoon van 11 met diabetes type 1, die de diagnose kreeg toen hij 8 jaar was. Regelmatig vertelt ze hier verhalen over de impact van diabetes type 1 op hun leven.


Heerlijk, eindelijk weekend! Het was een rommelige week qua diabetes en we hebben ook de pompinstelling weer moeten aanpassen. Hopelijk gaat het snel weer wat beter met je maar goed; aangezien de hormonen en het weer veel invloed hebben ben ik er niet zo zeker van. Je jongste broertje is altijd lekker op tijd wakker en daarom zitten we rond half 8 al beneden met koffie en de krant. Het is nog heerlijk rustig en de zon komt langzaam op.

Chips en hormonen?

Als ik een paar uur later boven gerommel en flink gestommel hoor op de trap zie ik dat ook jij wakker bent. Je komt de kamer binnen en kijkt niet al te vrolijk. Na een vingerprik komen we erachter wat de oorzaak is;  je zit hoog en geeft gelijk een correctie aan op de insulinepomp. Ik kijk naar je gezicht en zie dat je baalt en zucht. Weer hoog….waarschijnlijk de chips van gisteravond in combinatie met de hormonen en uitslapen. Altijd proberen we te achterhalen waardoor het zou kunnen komen, dit om het de volgende keer beter te kunnen laten verlopen. En als we er niet achter komen laten we het gewoon voor wat het is! Wel vervangen we je infuussetje, want de pomp geeft een laag reservoir aan!

Net wakker en alweer zo met je diabetes bezig zijn; het is ook niet niks. Ik ga naast je zitten en sla mijn armen om je heen en geef je een dikke knuffel. Er zijn dagen dat je er minder moeite mee hebt maar na toch al een rommelige week kan het gewoon wel eens teveel zijn en dat is ook helemaal niet erg. Onze jongste staat inmiddels al te popelen om met jou een spelletje te spelen maar het enige wat hij krijgt is een grauw en een snauw van jou. Hij weet wel dat zijn broer hoog zit en dan niet de vrolijkste is, maar nu kan hij er even geen begrip voor opbrengen en hij geeft een snauw terug. Hierdoor word jij nog bozer en ontstaat er binnen de kortste keren een niet zo heel gezellig sfeertje. Snel proberen we de boel te sussen maar jullie blijven beiden boos.

Twee boze jongens

Daar zitten we dan met twee boze jongens en een dochter die door het lawaai ook wakker is geworden. Op zulke momenten realiseer ik me dat ook ik wel eens moeite heb met de situatie. Deze toestand is wel het gevolg van de hoge glucosewaarde door de diabetes. Uiteraard heeft elk gezin zijn momenten, maar dit is wel een direct gevolg van hoge waardes en zou er dus niet zijn geweest zonder diabetes.

Tussen twee vuren

Vooral opvoedkundig vind ik het wel eens lastig, het voelt als tussen twee vuren zitten. Je hebt als moeder begrip maar tegelijkertijd wil en moet je ook het gedrag corrigeren, want dat doe je bij de andere kids ook. Vaak luister ik naar mijn gevoel. We bespreken meestal alles nog eens met elkaar als iedereen weer rustig is,  en de waardes weer binnen de juiste lijntjes zitten. Het blijft lastig en altijd terug komen.  De impact is voor het hele gezin voelbaar.

Herken je deze gevoelens als ouder van een kind met diabetes? Beïnvloedt de diabetes soms helaas je relatie met je kind? Dr. Minke Eilander is als pedagoog van Diabeter gespecialiseerd in de begeleiding van ouders van kinderen met diabetes. Ze heeft speciaal voor jou 15 adviezen opgeschreven in een handzame tipsheet. Voor gelukkigere kinderen én ouders.  Ontvang hier de gratis tipsheet van onze pedagoog die je zal helpen bij het dagelijkse contact met je kind. 

Aan het begin van de middag zit je weer wat stabieler qua glucosewaardes en hebben jullie de grootste lol op de trampoline. Heerlijk. En nu maar zorgen dat je glucosewaardes goed blijven en we nog een heel weekend kunnen genieten van de zon en van elkaar!


Eerdere blogs van Irma:

 

Over Diabeter:

Wij zijn een gespecialiseerd behandelcentrum voor type 1 diabetes met vestigingen in Rotterdam, Schiphol, Deventer, Groningen en Veldhoven. Onze missie voor onze meer dan 2200 (jonge) patiënten met diabetes type 1 is: een toekomst zonder diabetescomplicaties. Alles in Diabeter staat in dienst van deze missie: onze gespecialiseerde artsen en diabetesverpleegkundigen, onze ehealth, onze 24/7 bereikbaarheid en onze research. 

 

Tussen twee vuren: opvoeden met diabetes