NIEUWSBERICHT

Een doorwaakte nacht met diabetes

22 maart 2017

vertel ons over je leven met diabetes type 1 De derde plaats in onze blogwedstrijd over leven met diabetes type 1 is voor: Irma Malcorps. De zorgen én de liefde van een moeder voor haar kind met diabetes type 1 kunnen niet mooier geschetst worden dan in haar verhaal. 


 

Daar zit je dan met je blote lijfje voor de wc, je voelt je zo slecht en beroerd dat alles om je heen teveel is. Je vraagt of ik bij je wil blijven, maar je weet dat dit een overbodige vraag is want wij zijn er altijd voor je.

Piepende insulinepomp

Je werd midden in de nacht wakker en voelde je niet goed. Het eerste dat we deden was je sensor scannen om te zien hoe hoog je bloedsuiker was, deze gaf gelijk een veel te hoge waarde aan. De insulinepomp die aan je buik bevestigd is door middel van een infuus begon te piepen….verstopping gaf deze aan. Je rende naar de wc toe want de misselijkheid werd erger. Inmiddels was ik al op zoek naar het meetapparaat dat ketonen kan aanwijzen en probeerde ik uit je vinger een druppel bloed te krijgen om zo de ketonen te meten. De ketonen werden bevestigd en voor de zekerheid testen we je bloed nogmaals maar nu met de gewone bloedglucosemeter. Weer proberen we een druppel bloed op het stripje te krijgen maar omdat je zo misselijk bent gaat het niet zo makkelijk.

Zo ziek...

Oké …te hoge suikerwaardes en te hoge ketonen, wat veroorzaakt is door verstopping in het infuusslangetje van de insulinepomp. Dus nu zo snel mogelijk een nieuw infuus plaatsen en het oude verwijderen. We koppelen het infuus los van je buik en inmiddels maak ik een nieuw infuus klaar. Het oude infuus moet van je buik gehaald worden, wat niet zo heel makkelijk gaat omdat het vastzit met sterke pleisters. Ondertussen zit jij nog steeds voor de wc, je hele lijfje trilt van de kou. Snel pak ik een deken en leg die om je heen. Mijn lieve jongen zo ziek te zien raakt me telkens weer… ik vraag me af of dit ooit zal wennen. Veel tijd om stil te staan bij mijn opkomende gedachte hebben we niet. Jij hebt insulinetekort en moet zo snel mogelijk insuline binnenkrijgen. We ontsmetten de andere kant van je buik en zo goed als kwaad bevestig jij zelf het infuus in je buik. Even stop je om dichter bij de wc te gaan zitten en je gezicht is nog bleker dan ervoor. Dan raap je de moed weer bij elkaar en koppel je het infuus weer aan de insulinepomp. De bloedmeter zendt automatisch de bloedwaarde door en berekent hoeveel insuline je nodig hebt. Na deze handelingen hopen we dat de pomp doet waarvoor hij bedoeld is en dat is insuline geven zodat jouw waardes weer zakken tot een normale waarde. Zodra deze goed is zullen ook de ketonen wegtrekken en zal jij je weer fitter gaan voelen.

Inmiddels geeft de klok 5.15 u aan...

Na meer dan een uur in de badkamer op de grond te zitten, leg ik je bij ons in bed zodat ik je in de gaten kan houden en je regelmatig kan scannen voor je waardes. Het duurt niet lang of je valt na meer dan 2 uur slecht te zijn en alle handelingen te hebben gedaan in slaap naast mij. Inmiddels geeft de klok 5.15 uur aan……de volgende beslissing….wel of niet naar school. We zullen zien hoe je wakker wordt en hoe je waarde is. Op school weten ze inmiddels dat je er af en toe niet bent of dat je soms wel eens wat later bent omdat je een slechte nacht hebt gehad. Zij zijn het gewend want jij hebt diabetes type 1 sinds 2,5 jaar en weer vraag ik mezelf af: “zullen wij er zelf ooit ook aan wennen?”.  

Irma Malcorps, moeder van Nika (11)
 


De andere winnende inzendingen van ons blogwedstrijd vind je hier:

- Simone Woerdenbach: In het hoofd van... 

- Ciska Niesing (19): Ik heb last van diabetes 

De komende tijd publiceren we nog meer prachtige inzendingen want het was heel moeilijk om te kiezen! Volg ons daarom op Facebook
 


Over Diabeter: wij zijn een gespecialiseerd behandelcentrum voor type 1 diabetes. Onze missie voor onze meer dan 2000 (jonge)  mensen met diabetes type 1 is: een toekomst zonder diabetescomplicaties. Alles in Diabeter staat in dienst van deze missie: onze gespecialiseerde artsen, onze ehealth, onze 24/7 bereikbaarheid en onze research. 

Een doorwaakte nacht met diabetes