NIEUWSBERICHT

Bert Visscher opent Diabeter Groningen

29 november 2016

Onder veel belangstelling opende cabaretier Bert Visscher  het nieuwe diabetescentrum voor kinderen en jongeren: Diabeter Groningen. Dat deed hij niet alleen, maar met een aantal kinderen met type 1 diabetes die bij het diabetesteam onder behandeling zijn. 

Bundeling van krachten

Bert Visscher opent diabetescentrum Diabeter Groningen  Diabeter Groningen is een samenwerkingsverband tussen het UMCG, het Martini Ziekenhuis en Diabeter. Door de krachten te bundelen kan de zorg aan jonge mensen met type 1 diabetes in Groningen en omgeving verder verbeterd worden. Alle patiënten t/m 18 jaar die nu onder behandeling zijn in het UMCG en het Martini Ziekenhuis, kunnen met hun kinderdiabetesteam over naar Diabeter Groningen. Voor het merendeel van de patiënten geldt dat zij bij hun vertrouwde behandelaars zullen kunnen blijven in het nieuwe Diabeter Groningen. 

Eén gespecialiseerd diabetesteam

Het diabetesteam van Diabeter Groningen, diabetes type 1 Bij Diabeter Groningen zullen kinderartsen, diabetesverpleegkundigen en diëtisten van het UMCG en het Martini Ziekenhuis voortaan samen als één gespecialiseerd diabetesteam werken. Dat doen ze in een geheel nieuwe kliniek die speciaal is ingericht voor de behandeling van kinderen en jongvolwassenen met type 1 diabetes. Die inrichting is huiselijk en lijkt niet op die van een regulier ziekenhuis.

Type 1 diabetes: een afweervergissing

Diabeter Groningen biedt gespecialiseerde kennis in de behandeling van kinderen en jongeren met diabetes. Dit is vrijwel altijd type 1 diabetes, een chronische aandoening die ontstaat door een afweervergissing en niets te maken heeft met leefstijlproblemen als overgewicht en gebrek aan beweging. Patiënten met type 1 diabetes zijn afhankelijk van de toediening van insuline via injecties of insulinepomp, om de bloedglucosewaarden te reguleren. Leven met diabetes betekent vele malen per dag je bloedglucosewaarden meten met een prik in je vinger, bij alles wat je eet en doet eerst nadenken en daarop vele keren per dag je insulinedosis aanpassen. Bovendien zijn hoge bloedglucosewaarden verantwoordelijk voor het ontstaan van gezondheidscomplicaties op latere leeftijd, zoals oog- of nierschade.  Er bestaat nog geen genezing voor deze altijd aanwezige aandoening die een forse impact heeft op het dagelijks leven van kind en zijn of haar gezin.
 

Meer lezen over Diabeter Groningen:

Diabeter Groningen: een samenwerkingsverband tussen UMCG, Martini Ziekenhuis en Diabeter

Veelgestelde vragen over Diabeter Groningen

Op de foto: Senna, Beau, Pieter en Joost onthulden met Bert Visscher hun foto voor aan de Wall of Fame van Diabeter Groningen. 

Bert Visscher opent Diabeter Groningen