Kinderarts-diabetoloog en onderzoeker, Dr. Henk-Jan Aanstoot

Dr. Henk-Jan Aanstoot

Kinderarts-diabetoloog, onderzoeker naar genezing van type 1 diabetes

Dr. Henk-Jan Aanstoot is niet alleen oprichter van Diabeter. Hij verricht ook wetenschappelijk onderzoek naar type 1 diabetes. Een van de  onderzoeksprojecten, mogelijk gemaakt door het JDRF, is momenteel het onderzoek naar de verscheidenheid van type 1 diabetes in oorzaak en uitingsvormen, dat hij uitvoert met de afdeling Endocrinologie van het UMCG. Type 1 diabetes geeft bij sommige mensen minder problemen dan bij anderen. Recent onderzoek laat zien dat bijvoorbeeld de nu experimentele genezingsmethoden bij de één veel beter werken dan bij de ander. Ook zien we dergelijke verschillen bij het gebruik van medicamenten of bij de kans om complicaties te krijgen. Hoe kan dat? Het onderzoek hiernaar geeft ons belangrijke kennis om steeds meer patiënten op exacte wijze de juiste behandeling te geven en uiteindelijk hopelijk de juiste genezing te bieden.

Meer over Henk-Jan Aanstoot:

Henk-Jan Aanstoot (1957) is kinderarts-diabetoloog. Na zijn medische opleiding (1984) aan de Erasmus Universiteit Rotterdam en militaire dienstplicht (met onderzoek op de afdeling hematologie van het St Radboud ziekenhuis in Nijmegen) startte hij met de opleiding tot kinderarts in het Sophia kinderziekenhuis (thans ErasmusMCSophia) in Rotterdam (1985-1989). Aansluitend werkte hij in het Hagedorn Research Lab (Kopenhagen) en  het Hormone Research Institute van UCSF, San Francisco (EASD Albert Renold fellowship, KNAW Termeulenfonds fellowship en NovoNordisk Research Grant). Tijdens deze periode werd onderzoek gedaan naar type 1 diabetes en werden twee antigenen ontdekt, belangrijke stappen in het begrijpen van de afweervergissing die tot type 1 diabetes leidt. Na terugkomst in Nederland promoveerde hij cum laude op dit onderzoek en werd het onderzoek voortgezet in het ErasmusMC Sophia bij Prof. Dr. G. Jan Bruining, de grondlegger van het diabetesonderzoek en de behandeling van kinderen in Nederland (1994). Voor dit onderzoek ontving hij de Gerritzen prijs en de Erasmus Onderzoeksprijs. 

Van 2000- 2005 was hij voorzitter van de Nederlandse Diabetes Federatie (NDF). In deze periode werd onder meer de eerste nationale Zorgstandaard voor diabetes ontwikkeld alsmede diverse nieuwe en vernieuwde richtlijnen. Diabeteszorg kwam op de politieke agenda en de NDF werd als koepel van alle bij diabetes betrokken organisaties een belangrijke partner.

Na een periode in het IJsselland Ziekenhuis (Capelle ad IJssel) waarin de diabeteszorg voor kinderen verder werd ontwikkeld en verbeterd richte hij in 2006 met Henk Veeze ‘Diabeter’ op, een zelfstandig behandelcentrum (ZBC) geheel gefocust op de behandeling van kinderen en jongeren met diabetes.

Diabeter levert moderne, gefocuste en gespecialiseerde diabeteszorg vanuit vijf locaties in Nederland. Daarnaast is Diabeter opleidingskliniek en doet wetenschappelijk onderzoek. De rode draad van de research die we doen komt voort uit de grote verscheidenheid die mensen met type 1 diabetes kenmerkt. Die verscheidenheid willen we begrijpen om betere persoonlijk gerichte zorg te leveren (personalized medicine) , om beter vast te stellen welke (medische/psychologische/etc) problemen iemand met diabetes heeft of kan krijgen zodat veel vroegtijdiger kan worden geholpen (precision prevention) en om vast te stellen welke methoden (biomarkers, medische gegevens) kunnen helpen om dat vast te stellen (precision prediction).

Diabeter is een van de grootste diabetescentra voor kinderen en jongeren in de wereld en trekt aandacht door de goede resultaten en de unieke methoden. In 2015 werd Diabeter overgenomen door Medtronic. Diabeter blijft op haar unieke wijze werken en kan nu nationaal en internationaal deze zorg nog verder ontwikkelen.

Dr. Aanstoot is mede-oprichter van de Hvidoere studygroup (www.hvidoeregroup.org) en lid van diverse (inter)nationale diabetes organisaties. Internationale publicaties van hem zijn te vinden op met een : http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/?term=aanstoot+h

Bijdragen van Henk-Jan Aanstoot op deze website: