NIEUWSBERICHT

Winter en diabetes

22 januari 2019

Winterkou: heb je meer insuline nodig?

Een steeds dikkere laag sneeuw, en temperaturen onder nul. We krijgen vandaag de vraag of de winter invloed heeft op de diabetesregeling. Eigenlijk heeft elk seizoen haar ‘eigenaardigheden’  ten opzichte van diabetes. In voorjaar / zomer horen we bijvoorbeeld veel meer over hypo’s, in de herfst is ziekte en verkoudheid soms een reden voor overleg over de insulinedosis: als je ziek bent heb je immers relatief meer insuline nodig.

In de winter zien we dat ook vaak: je lichaam moet meer doen om warm te blijven en je beweegt vaak minder dan in de zomer. Je eet ook wellicht anders (stamppot en zo!).  Dat alles vereist over het algemeen meer insuline. Ook zien we dat de HbA1c-waarden in de herfst en winter altijd wat toenemen. In het elektronisch patiëntendossier van Diabeter volgen we dit effect nauwgezet zodat we weten wat een ‘normale’ stijging is of een verandering die wat meer aandacht nodig heeft.

Wat kun je zelf doen om je diabetes ook in de winter zo goed mogelijk te regelen?

Blijf meten

Het koude winterweer kan je koude handen opleveren, wat het meten van je glucose moeilijker maakt. Blijf echter toch meten en warm je handen bijv. op aan een warme mok. Regelmatig meten helpt om te lage en te hoge glucosewaardes tijdig te signaleren. 

Blijf in beweging

Elke dag voldoende bewegen, draagt bij aan het regelen van bloedsuikerwaardes op meerdere manieren:

  • De insulinegevoeligheid neemt toe
  • Het houdt je warm
  • Het is goed voor je humeur.

Let op wat je eet

Koud weer kan dat wat je eet op meerdere manieren beïnvloeden. Mensen hebben de neiging om iets meer te eten in de winter. Dat is een natuurlijke reactie van je lichaam om brandstof voor de kou binnen te krijgen. Zorg er wel voor dat je niet overdrijft en zo gezond mogelijk eet. 

Overleg met je medisch team

Overleg zo nodig met je Diabeter team of je aanpassingen moet doen. Onze medisch specialisten en diabetesverpleegkundingen zijn er voor je met telefonische spreekuren, en onze Therapiemail

Maar de winter heeft ook op diabetesgebied dus soms z’n kuren... Wat zijn jouw ervaringen met koud winterweer?

Meer over Diabeter: wij zijn gespecialiseerd in type 1 diabeteszorg voor kinderen en jong-volwassenen en hebben vestigingen in Rotterdam, Schiphol, Deventer, Groningen en Eindhoven. Lees meer

Winter en diabetes