NIEUWSBERICHT

"Onderzoek naar type 1 diabetes moet over"

17 november 2015

Dr. Henk-Jan Aanstoot in de Telegraaf:

De afgelopen decennia zijn in wereldwijde onderzoeken naar type 1 diabetes denkfouten gemaakt, verkeerde conclusies getrokken en doodlopende wegen gevolgd.

“Daar waar altijd gedacht werd dat type 1 diabetes alleen een afweervergissing is, daar komen we nu steeds meer tot de ontdekking dat bijvoorbeeld ook de insulinecellen zelf een grote rol spelen en dat het ziekteproces voor velen al vroeg in het leven start. Dat ziekteproces lijkt ook bij iedereen anders. Niet iedereen met type 1 diabetes reageert  hetzelfde. Naast verschillen in ontstaan zien we dat ook schommelingen in bloedglucosewaardes bij de een meer voorkomen dan bij de ander en dat de gevoeligheid voor de ontwikkeling van complicaties verschilt.”

Op zoek naar de verschillen

Waardoor worden die verschillen tussen mensen met type 1 diabetes veroorzaakt? Precies daarover gaat het onderzoek van Diabeter en Prof. Dr. Wolffenbuttel van het UMCG, dat gaat starten dankzij de onmisbare financiële steun van JDRF Nederland.  Zo’n 600 jonge en oudere patiënten van Diabeter en UMCG wordt gevraagd mee te doen aan dit onderzoek, waarin gezocht wordt naar ‘biomarkers’. Met die biomarkers hopen we de verschillende ‘vormen van type 1’ te kunnen herkennen.  

Dat is niet alleen nodig voor de behandeling, maar ook voor onderzoek dat een genezing moet brengen. “Bij onderzoeken die we tot nu toe deden keken we niet naar die verschillen. Het is dan heel moeilijk om effecten van die behandeling te zien. Inmiddels doen we dat anders en nauwkeuriger”.

Open Avonden

Benieuwd naar het onderzoek van onze onderzoeker en kinderarts-diabetoloog Dr. Aanstoot? Dr. Aanstoot is spreker op onze Open Avonden die we organiseren voor ouders van kinderen met type 1 diabetes en jongvolwassenen met deze chronische ziekte. Tijdens de Open Avonden licht hij zijn wetenschappelijk onderzoek toe en kun je bovendien onderzoeken of Diabeter een verschil zouden kunnen maken in je diabetesbehandeling of die van je kind. Het aantal plaatsen per avond is beperkt, dus meld je bij interesse snel aan.  
 

Meer lezen:

Onderzoekskandidaten gezocht voor JDRF biomarkeronderzoek

Telegraaf op 14-11-2015: "onderzoek jeugddiabetes moet over"     

JDRF op 14-11-2015: "jeugddiabetes tientallen jaren verkeerd benaderd" 

"Onderzoek naar type 1 diabetes moet over"