NIEUWSBERICHT

Nieuws vanaf EASD congres 2018

02 oktober 2018

EASD Berlijn - 1 oktober 2018:

Deze week wordt het jaarlijkse EASD congres in Berlijn gehouden. Het EASD staat voor European Association for the Study of Diabetes. Het is een van de grootste evenementen over diabetes binnen Europa en kent duizenden bezoekers.  Het beloven interessante dagen te worden vol nieuwe ontwikkelingen, zowel op het gebied van wetenschappelijk onderzoek als diabetestechnologie. 

De komende dagen doen onze kinderarts-diabetologen dr. Henk-Jan Aanstoot en Per Winterdijk dagelijks verslag aan jou van de belangrijkste ontwikkelingen. Volg het nieuws hier of dagelijks op onze Facebook-pagina


Dag 2 vanuit EASD Berlijn - 2 oktober 2018:

Veel nieuwe technologie en screenen op de kans op complicaties:

Veel nieuws over diabetestechnologie:

  • De FreeStyle Libre wordt voorzien van een alarm. Op dit moment alleen nog in Duitsland beschikbaar.
  • De Dexcom G6 Sensor: deze nieuwe glucosesensor hoef je niet te callibreren. De insulinedosis kan worden bepaald zonder dat je apart je glucosewaarde moet bepalen.
  • Het gebruik van een glucosesensor geeft niet alleen een verbetering in het HbA1c, maar draagt bij aan de verbetering van de kwaliteit van leven. Gebruikers kennen minder hypo's.
  • Behalve de nieuwe Minimed 670 die zowel de glucosewaardes aan de onderkant en aan de bovenkant kan bijsturen, zijn nog meer pompontwikkelaars bezig met dergelijke semi-automatische pompsystemen, zij het nog niet met de mogelijkheid om ook de hoge waardes zelf te corrigeren. Elk insulinepompsysteem kent zijn eigen specifieke kenmerken, hetgeen bijdraagt aan een grotere keuzemogelijkheid voor mensen met diabetes type 1. 

Screenen op complicaties: 

De individuele gevoeligheid voor complicaties door diabetes type 1 kan steeds meer van te voren voorspeld worden.  Nog belangrijker is dat we in het geval van zo'n gevoeligheid ook misschien kunnen gaan ingrijpen en de diabetescomplicaties kunnen voorkomen. Daarmee wordt dus niet alleen meer een zo goed mogelijke glucoseregeling van belang.


Dag 3 vanuit EASD Berlijn - 3 oktober 2018:

Op de fiets naar Berlijn en wat dat met diabetes te maken heeft

Per Winterdijk, kinderarts-diabetoloog en zelf ervaringsdeskundige voor type 1 diabetes, is met de fiets gekomen naar de EASD in Berlijn. Waarom?

Per vertelt aan Henk-Jan Aanstoot over zijn beweegredenen :-) om zoveel te bewegen:

“Bewegen is onderdeel van je behandeling. Het zorgt ervoor dat je minder insuline nodig hebt en dat je bloedsuikers stabieler, meer in range zijn. Ik heb 50% minder insuline nodig als ik veel fiets, ik hoef ook minder precies te zijn."

Bewegen met type 1 diabetes verdient  veel meer aandacht, vinden wij.  Tijd voor actie om zoveel mogelijk mensen het plezier van bewegen te laten ervaren. Daarom organiseert dokter Per Winterdijk op woensdag 10 oktober a.s. een informatie-avond over bewegen en diabetes in ons diabetescentrum in Diabeter Oost. Iedereen met type 1 diabetes is vanaf 19.00 u harte welkom!

Meer info vind je hier.


Dag 4 vanuit EASD Berlijn - 3 oktober 2018:

Type 1 diabetes kent meerdere vormen

Dr. Henk-Jan Aanstoot doet verslag en geeft zijn kijk op een aantal interessante presentaties. Rode draad:

Type 1 diabetes kent allerlei schakeringen, die om een andere behandeling kunnen vragen. 

"Carla Greenbaum liet zien wat er allemaal gedaan is aan onderzoek naar type 1 diabetes. Er zijn in 30 jaar met wel 70 verschillende manieren om te proberen type 1 diabetes te keren of te verbeteren. Dat is nog niet gelukt en dat komt omdat eigenlijk omdat we net pas hebben geleerd hoe deze ziekte in elkaar zit. We dachten dat alle cellen weg nooit meer insuline zouden kunnen produceren, maar nu weten we dat dat er betacellen overblijven, dat ze onderduiken etc. Dat maakt dat al die studies misschien wel een beetje voor niets zijn gedaan en we eigenlijk opnieuw moeten beginnen."

Zit de ziekte anders in elkaar als je het op 4 jarige of op 40 jarige leeftijd krijgt? 

"Ja, de auto-immuniteit is echt anders dan. Het kennen van al deze schakeringen in de ziekte zijn belangrijk om te weten wat je moet doen. Carla Greenbaum stelde dat we dat nog niet goed hebben gedaan. Als we naar andere auto-immuun ziektes kijken waar het afweersysteem ook een rol speelt, dan worden daar meerdere medicijnen gegeven waardoor de ziekte stopt of vertraagd wordt.  Ook worden er medicijnen voorgeschreven die uit een heel andere hoek komen. Bijv. een bloeddrukmiddel, dat iets lijkt te doen voor de betacelbescherming, op het immuunsysteem. Een grotere kennis van de schakeringen in type 1 diabetes maakt dat we bij de ene persoon anders moeten behandelen dan bij de ander. Dat doen we bij Diabeter ook met het biomarkeronderzoek. Wij doen onderzoek naar de insulinefabrieken die je zelf nog hebt, en dat meten we via het bepalen van de C peptide in je bloed. C peptide is de insuline die je zelf maakt, die zit nooit in een potje en daarvan weten we dus zeker dat hij zelf gemaakt is."

"In hun onderzoek in het LUMC maken Prof. Bart Roep en Dr. Tanja Nikolic een streepjescode van het afweersysteem. Welk afweerstukje heb je? De streepjescode die wij maken van de insulinefabriek en de streepjescode die zij maken van de afweer, dragen bij aan een juiste diagnose: dit heb je en dit is wat we moeten gaan doen."

Bestaande geneesmiddelen toevoegen aan behandeling

Dr Greenbaum en Dr. Skyler gaven in hun presentaties voorbeelden van onderzoek waarbij heel andere middelen dan die uit de moderne immunologie worden gegeven. Hoe zit dat precies? 

" Deze zomer werd een onderzoek gepubliceerd waarbij een gunstig effect op de bescherming van betacellen werd gemeld door een bekende bloedrukverlager, Verapamil. Voorzichtigheid is altijd geboden, maar net als bij andere auto-immuun ziektes kunnen we medicijnen aan de behandeling toevoegen om het beschermende effect op de betacellen langer te laten zijn. Als je dat met een simpel bloeddrukmiddel kunt doen als methyldopa of verapamil, dan hebben we misschien meer instrumenten die we snel kunnen gebruiken, want die middelen zijn er al en zijn na al goedgekeurd. Dit zijn dus onderwerpen die verder onderzocht moeten worden."

Hope of hype?

Sommige mensen met type 1 diabetes horen al 30 jaar dat diabetes snel genezen zal zijn. 

" Jay Skyler maakte duidelijk dat we alle ontwikkelingen moeten zien als een klein onderdeel van iets groters.  We moeten dit stap voor stap bekijken. Want soms wordt een klein stapje onterecht enorm uitvergroot in de media, met allerlei hypes over genezing tot gevolg. Maar sommige stapjes duren echt lang. Laten we niet de hype ingaan, maar wel de hoop hebben en proberen stap voor stap duidelijk te maken waar we heengaan en voor wie, want het wordt straks niet meer type 1 diabetes die op 1 manier wordt behandeld. Het worden meerdere stappen."

De hoop blijft!

"Dit gaan nog wel even duren voordat iedereen ooit genezen is, maar het zal wel met stapjes gaan die soms opeens verrassend kunnen zijn. Die hoop geef ik wel!


Dag 4 vanuit EASD Berlijn - 4 oktober 2018:

Iemand met type 1 diabetes prikt in 10 jaar tijd zo'n 20.000 keer in zijn vingers voor een glucosemeting. Dat het geeft aan hoe belangrijk, maar ook hoe lastig dat meten is. Wat wordt de rol van de continue glucose sensor en van de flash glucosemeting? Kunnen we de glucosestrip vaarwel gaan zeggen?

Lees het blog van dr. Henk-Jan Aanstoot hier: Striptease: van 20.000 vingerprikken naar nul?

 

 

 

 

 


 

Nieuws vanaf EASD congres 2018