NIEUWSBERICHT

Nieuws van ATTD: ultrasnelwerkende insuline

20 februari 2017

Ontwikkeling in de type 1 diabetes zorg is niet alleen een kwestie van meer of betere technische snufjes gebruiken. Ook patiënten met diabetes type 1 die insuline spuiten moeten profiteren van verbetering in de diabeteszorg. Op een symposium op de ATTD (15-18 februari 2017) stond een nieuwe, ultrasnelwerkende insuline centraal.

Hoe sneller hoe beter

Ultrasnelwerkende insuline Hebben we zo’n insuline dan nodig? Ja, naast de snelwerkende insulines van nu (bijvoorbeeld Novorapid, Apidra en Humalog) is er ruimte voor verbetering, zowel bij het spuiten van insuline met een pen als bij insulinepompgebruik. En: voor een echt goed werkende kunstmatige alvleesklier moet je een insuline hebben die zoveel mogelijk lijkt op de insuline die je zelf maakt als je geen diabetes type 1 hebt. Door Novo Nordisk is gewerkt aan een insuline die sneller opgenomen wordt en daardoor sneller werkt. Doel is het voorkomen van een hoge glucosepiek vlak na de maaltijd. Ook zou een sneller werkende insuline het mogelijk maken om korter voor de start van de maaltijd te spuiten.

In onderzoek bij gebruik van insulinepomp

De verwachting is dat deze nieuwe insuline over niet al te lange tijd beschikbaar komt. Momenteel loopt bij ons nog een onderzoek met dit middel bij het gebruik van een insulinepomp. We zullen nog moeten bekijken welke plaats het inneemt in het insulinepakket en voor wie van onze patiënten met diabetes type 1 dit een alternatief kan zijn.

SGLT-2 remmer: meer glucose uitplassen

Ook aan de orde op de ATTD kwam de SGLT-2 remmer. De meeste patiënten met type 1 diabetes worden alleen met insuline behandeld. De laatste tijd komt er steeds meer aandacht voor middelen die aanvullend kunnen werken naast insuline. Op de ATTD werd hiervan een middel besproken (SGLT-2 remmer) dat ervoor zorgt dat je meer glucose gaat uitplassen, waarmee de bloedsuikerwaarde in het bloed lager kan worden. Bij volwassenen is er al heel wat onderzoek mee gedaan, bij kinderen nog maar weinig. Het middel mag nog niet voorgeschreven worden, omdat in een aantal gevallen er serieuze bijwerkingen optraden. Daar is nu discussie over in de wetenschappelijke wereld: moet je met die bijwerkingen het middel maar afschrijven, of wegen de voordelen ervan voor de diabetesregeling uiteindelijk toch zwaarder.

Meer onderzoek is nodig, niet alleen naar dit middel, maar sowieso naar middelen die samen met insuline de glucoseregeling zo goed mogelijk kunnen maken. Voor een goede zorg nu, en de beste gezondheid voor later. En daarmee zijn we weer terug bij de missie van Diabeter: Op weg naar een toekomst zonder diabetescomplicaties. 

Meer nieuws van de ATTD: 


Over Diabeter: 

Wij zijn een gespecialiseerd behandelcentrum voor type 1 diabetes voor kinderen en jong-volwassenen. Onze missie is onze jonge patiënten met type 1 diabetes een toekomst te bieden zonder diabetescomplicaties. We hebben vijf vestigingen in Nederland: Rotterdam, Schiphol, Deventer, Groningen en Veldhoven. Meer over Diabeter.

Nieuws van ATTD: ultrasnelwerkende insuline