NIEUWSBERICHT

Nieuws van ATTD: pleister helpt bij regelen van bloedsuiker

17 februari 2017

Diabeter research: 

Een pleister die je hartslag, huidgeleiding en huidtemperatuur meet en daarmee bij mensen met diabetes type 1 hun bloedsuikerwaarde kan voorspellen. Dat kan, zo blijkt uit een voorlopig onderzoek dat wij deze week presenteren op het ATTD-congres in Parijs. 

Diabeter doet diabetesresearch op verschillende gebieden, en onderzoek met nieuwe technologische ontwikkelingen is daarvan een belangrijk onderdeel. Een voorbeeld ervan levert mooie resultaten op, die we op het congres ATTD van 15 - 18 februari 2017 in Parijs laten zien. We hebben bij een groep patiënten met diabetes type 1 die een insulinepomp en glucosesensor dragen met een simpele pleister de hartslag, huidgeleiding en huidtemperatuur gemeten en ook de beweging meegenomen.

Zelf lerende en zichzelf bijsturende algoritmes

Met een krachtig computerprogramma en met behulp van kunstmatige intelligentie is door een extern bedrijf (Aspire) met die metingen, en met een aantal instellingen van de insulinepomp zelf, gekeken of je kunt voorspellen wat de bloedsuikerwaarde gaat worden. En dat kan!

Net even slimmer...

De computer rekende het uit, en we vergeleken dit met wat er 'in het echt' met de continue glucosesensor was gemeten. Wat bleek: de computer kan nog een beetje beter de bloedsuiker 'regelen' dan wij dat kunnen.... Als je daar verder over nadenkt is dat interessant: zal het in de toekomst mogelijk zijn om heel simpel, zonder naalden of prikken je bloedsuiker te gaan regelen? Hoe verandert dan de rol van de arts en diabetesverpleegkundige? En misschien is het wel fijn om niet al te ingewikkelde hulpmiddelen te hebben die  je toch betrouwbare informatie gaan geven.

Kortom: techniek kan helpen. En hoe eenvoudiger, hoe beter.

Het officiele persbericht van Aspire, het bedrijf dat de computerberekeningen deed vind je hier. De op de ATTD gepresenteerde poster met alle informatie over de studie kun je hier downloaden: Biometric data from Health Patch for glycemic modeling (328,5 KB)


Over Diabeter: wij zijn een gespecialiseerd behandelcentrum voor type 1 diabetes voor kinderen en jong-volwassenen. Onze missie is onze jonge patiënten met type 1 diabetes een toekomst te bieden zonder diabetescomplicaties. We hebben vijf vestigingen in Nederland: Rotterdam, Schiphol, Deventer, Groningen en Veldhoven. Meer over Diabeter.

Nieuws van ATTD: pleister helpt bij regelen van bloedsuiker