NIEUWSBERICHT

Nieuw diabetescentrum in Groningen vandaag van start

01 november 2016

Diabeter opent nieuw diabetescentrum voor kinderen en jongeren in Groningen: een samenwerkingsverband tussen UMCG, Martini Ziekenhuis en Diabeter

De kindergeneeskunde afdelingen van het UMCG en het Martini Ziekenhuis en diabetescentrum Diabeter bundelen hun krachten om de zorg voor kinderen en jongeren met type 1 diabetes verder te verbeteren. Vandaag opende de nieuwe kliniek Diabeter Groningen haar deuren om de eerste patiënt te verwelkomen.

Het aantal kinderen en jongeren met type 1 diabetes neemt de afgelopen jaren toe. Steeds vaker treft dit ook jonge kinderen (onder de 5 jaar). Goede zorg voor deze kinderen is van groot belang om de ernstige gevolgen van diabetes, ook wel suikerziekte genoemd, te voorkomen. De kinderafdelingen van het UMCG en het Martini Ziekenhuis in Groningen werkten al samen om topzorg aan kinderen en jongeren te bieden. Nieuwe ontwikkelingen en technieken zullen verdere verbetering mogelijk maken en daarom bundelen de kindergeneeskunde afdelingen van het UMCG en het Martini Ziekenhuis en Diabeter hun krachten verder in een uniek samenwerkingsverband onder de naam Diabeter Groningen.

Diabetesteam Diabeter Groningen, type 1 diabeteszorg kinderen  Het diabetesteam (2016)

Eén gespecialiseerd diabetesteam

Bij Diabeter Groningen zullen kinderartsen, diabetesverpleegkundigen en diëtisten van het UMCG en het Martini Ziekenhuis voortaan samen als één gespecialiseerd diabetesteam werken, samen met de zorginnovatie, e-health  en technieken die Diabeter heeft ontwikkeld. Het team zal werken in een geheel nieuwe kliniek die speciaal is ingericht voor de behandeling van kinderen en jongvolwassenen met type 1 diabetes. De inrichting van de kliniek lijkt niet op een regulier ziekenhuis, maar geeft meer het idee van een huiskamer. 

Diabetescentrum kinderen type 1 diabetes Groningen

Type 1 diabetes: een afweervergissing

Diabeter Groningen biedt diepgaande kennis en expertise in de behandeling en begeleiding van kinderen en jongeren met diabetes. Dit is vrijwel altijd type 1 diabetes, een chronische aandoening die ontstaat door een afweervergissing en niets te maken heeft met leefstijlproblemen als overgewicht en gebrek aan beweging. Patiënten met type 1 diabetes zijn afhankelijk van de toediening van insuline via injecties of insulinepomp, om de bloedglucosewaarden te reguleren. Leven met diabetes betekent vele malen per dag je bloedglucosewaarden meten met een prik in je vinger, bij alles wat je eet en doet eerst nadenken en daarop vele keren per dag je insulinedosis aanpassen. Bovendien zijn hoge bloedglucosewaarden verantwoordelijk voor het ontstaan van gezondheidscomplicaties op latere leeftijd, zoals oog- of nierschade.  Er bestaat nog geen genezing voor deze altijd aanwezige aandoening die een forse impact heeft op het dagelijks leven van kind en zijn of haar gezin.

Behandeling verbeteren door samenwerking

“Door de krachten te bundelen in het nieuwe behandelcentrum, kunnen we de behandeling van de kinderen en jongeren met diabetes verder verbeteren en kunnen we acute problemen en lange termijn complicaties nog beter voorkomen” vertelt Dr. Willie Bakker, kinderarts-endocrinoloog van het UMCG . “Zo kunnen innovaties op het gebied van nieuwe wetenschappelijke inzichten en technologie gemakkelijker en vooral sneller toegepast worden. Ook de toepassing van E-health wordt een belangrijk onderdeel van de behandeling. Patiënten kunnen periodiek hun meetwaarden naar Diabeter uploaden. Ze krijgen dan direct een automatische email, de Ther@pie-mail, met een gedetailleerd overzicht van hun bloedglucosewaarden en een gepersonaliseerd advies. En met behulp van die data kunnen we tussen de bezoeken door via email, telefoon en Skype de patiënten nog beter begeleiden bij het managen van hun diabetes.”

Het nieuwe diabetescentrum aan de Griffeweg 97 in Groningen maakt onderdeel uit van het landelijke werkende diabetesbehandelcentrum Diabeter. Zij behandelen momenteel meer dan 1700 jonge mensen met type 1 diabetes. De behandelingen worden volledig vergoed door de zorgverzekeraars. Naast patiëntenzorg verricht Diabeter in samenwerking met onder andere het UMCG wetenschappelijk onderzoek naar type 1 diabetes. 

Meer informatie over Diabeter Groningen:

Gezamenlijk persbericht van UMCG, Martini Ziekenhuis en Diabeter (1,0 MB)
Diabeter Groningen, even voorstellen 

Nieuw diabetescentrum in Groningen vandaag van start