NIEUWSBERICHT

Diabeter genomineerd voor Value-based healthcare Prize

21 maart 2017

We zijn vereerd met onze nominatie voor de Value Based Healthcare Prize 2017. Prof. Michael Porter zelf zal de prijsuitreiking aan de winnaar verrichten op 11 mei 2017. Aanleiding voor ons om meer te vertellen over Value-based Healthcare. Wat heb je eraan als je bij Diabeter onder behandeling bent?

Value-based healthcare en Diabeter

Toen we tien jaar geleden startten met Diabeter hadden we maar één doel voor ogen: de diabeteszorg aan kinderen en jong-volwassenen verbeteren. Dat deden we door een 100% specialisatie, ons eigen it-platform VCare, een intensieve begeleiding en het voortdurend meten en analyseren van de uitkomsten. Dat die aanpak werkt zie je terug in een lager percentage ziekenhuisopnames dan het landelijk gemiddelde en gemiddeld betere HbA1c-waarden. Ook Zorgvisie besteedde onlangs aandacht aan onze aanpak in het kader van Value-based healthcare: minder ziekenhuisopnames bij Diabeter. 

Onbewust pionier

Tien jaar geleden had onze werkwijze nog geen label. Tegenwoordig wel, want de pijlers van onze zorg blijken ook de pijlers van value-based healthcare, of te wel 'waarde gedreven zorg'. We blijken onbewust pionier geweest in deze manier van werken die tegenwoordig zoveel aandacht krijgt van zorgconsultants, zorgverzekeraars en bestuurders. Overigens een terechte aandacht, want bij Diabeter zien we de positieve resultaten van het value-based werken: betere uitkomsten en daardoor een grotere kans op een toekomst zonder diabetescomplicaties voor de mensen met diabetes type 1 die bij ons onder behandeling zijn. 

Precies die zorg geven die voor de patiënt belangrijk is

Value-based healthcare betekent dat je als zorgverlener precies die zorg geeft die van waarde is voor jou als patient, en dat alles in de organisatie in het teken staat van die waardevolle zorg.  Dat we erin slagen onze zorg aan onze ruim 2000 patiënten inderdaad waardevol te laten zijn blijkt ook uit de beoordelingen over Diabeter op Zorgkaart Nederland, waar we een 9,5 scoren. 

Minder ziekenhuisopnames en een beter HbA1c

Onlangs onderzocht het gerenommeerde Amerikaanse bureau Boston Consultancy Group onze manier van werken in het kader van value-based healthcare. Een paar belangrijke punten uit hun rapport:

  • Bij Diabeter behalen meer patiënten een HbA1c-waarde van minder dan 7,5% , het behandeldoel volgens internationale richtlijnen, dan gemiddeld in de rest van het land. In 2014 had 55% van de patiënten van Diabeter hebben een HbA1c-waarde van minder dan 7,5%. Het gemiddelde van alle Nederlandse diabetesklinieken lag veel lager, namelijk op 31%. Dit maakt van Diabeter een van de beste diabetesbehandelcentra op uitkomsten. 

  • Bij Diabeter zijn er minder ziekenhuisopnames. Slechts 3% van onze patiënten heeft jaarlijks te maken met een ziekenhuisopname die voortkomt uit hun diabetes type 1. Landelijk gezien lag dat percentage in 2014 veel hoger, te weten op 8%. 

De value-agenda en het gehele rapport van de Boston Consultancy Group vind je hier: value-based health care bij Diabeter

 

Diabeter genomineerd voor Value-based healthcare Prize