value-based healthcare

  Diabeter wint Value-based healthcare Prize 2017

Diabeter volgt value-based healthcare

Doen wat voor patiënten belangrijk is. Kwalitatief hoogwaardige diabeteszorg bieden dus, zodanig dat diabetescomplicaties bij onze (jonge) patiënten in de toekomst zoveel mogelijk voorkomen kunnen worden. De uitkomsten voortdurend meten en proberen nog meer te verbeteren. Transparant zijn over de uitkomsten zodat patiënten weten wie welke resultaten behaalt. Dat is waar het volgens ons om draait bij value-based healthcare. Dat is onze missie en de reden van onze oprichting in 2006.

Wat is value-based healthcare bij Diabeter?

De oprichters van Diabeter, Dr. Henk Veeze en Dr. Henk-Jan Aanstoot vertellen over de redenen waarom zij Diabeter oprichtten. In deze video lichten ze toe hoe het volgen van de VBHC-agenda resulteren in betere uitkomsten en betere zorg. "Betere uitkomsten zorgen voor een langer en gezonder leven voor onze ruim 3000 patiënten met diabetes type 1. En dat geeft een heel goed gevoel", aldus Henk-Jan Aanstoot. 


De Boston Consulting Group gaat in een White Paper dieper in op de value-based aanpak van Diabeter. Hier kun je deze als pdf downloaden (document wordt direct na klikken gedownload).

White Paper over VBHC door The Boston Consulting Group (1,1 MB)  


De Value Agenda door Prof. Michael E. Porter

Professor Michael E. Porter, professor strategie van Harvard Business School, definieert de waarde als ‘de gezondheidsuitkomsten die van waarde zijn voor de patiënten gerelateerd aan de kosten om die uitkomsten te bereiken.’ Diabeter is een van de eerste klinieken die gespecialiseerd is in type 1 diabeteszorg die alle zes agendapunten van de Porter value agenda toepast.

  1. Organiseer de zorg als 'integrated practice unit'

  2. Meet zorguitkomsten en kosten van alle patiënten

  3. Streef naar een systeem van gebundelde vergoeding

  4. Integreer de zorg tussen verschillende zorgverleners en locaties

  5. Zorg voor geografische uitbreiding van een goed zorgconcept

  6. Ontwikkel een IT-platform

Gezondheidswinst

Onze missie werkt: patiënten die bij Diabeter onder behandeling zijn hebben gemiddeld betere uitkomsten in HbA1c. Dat is in de eerste plaats een geweldige gezondheidswinst voor hen. In de tweede plaats resulteert dit in een verlaging van de zorgkosten, hetgeen essentieel is voor de beheersing van de kosten van de gezondheidszorg.

Van de kinderen en jongeren met diabetes type 1 (0 - 18 jaar) die bij ons onder behandeling zijn behaalde in 2019 50% een HbA1c dat lager is dan 7,5% (58 mmol/mol). Vergeleken met het percentage dat de gemiddelde Nederlandse patiënt met type 1 diabetes onder de 18 jaar buiten Diabeter in 2019 behaalde van 33,8%, maakt dit van Diabeter een van de beste diabetesbehandelcentra in het land op uitkomsten. 

Om tot deze goede uitkomsten te komen is onze diabeteszorg gespecialiseerd, persoonlijk, zijn we altijd bereikbaar en kennen we een uitgebreid educatieprogramma en indien gewenst psychologische ondersteuning. Dat onze zorg gewaardeerd wordt door onze ruim 3000 patiënten blijkt ook uit de waardering voor Diabeter op Zorgkaart Nederland.

Diabeter winnaar van Value-based Healthcare Prize 2017

Trots en blij zijn wij met het winnen van de Value-based Healthcare Prize 2017, die ons in mei 2017 werd uitgereikt door Prof. Michael Porter, de grondlegger van Value-based Healthcare. ‘Bij Diabeter zien we alle aspecten van value based healthcare samenkomen. Ik hoop dat dit een casestudie wordt die we internationaal kunnen delen.’


Prof. Michael Porter licht toe waarom Diabeter de winnaar is van de VBHC Prize 2017.


Contact met Diabeter

Meer weten over Diabeter: lees hier meer over onze gespecialiseerde type 1 diabeteszorg

Voor zakelijke contacten:  Dr. Henk Veeze en Dr. Henk-Jan Aanstoot, oprichters van Diabeter, zijn graag bereid om het VHBC-model zoals geïmplementeerd bij Diabeter te bespreken op bijeenkomsten of congressen. Heb je vragen en wil je verder overleg, dan kun je contact opnemen met Judith Marinissen.


Over Medtronic en Diabeter

Sinds 2015 is Diabeter onderdeel van het medisch technologie-bedrijf Medtronic. Medtronic en Diabeter hebben daarbij geborgd dat Diabeter haar professionele autonomie en onafhankelijkheid bij de klinische besluitvorming en het kiezen van therapieën en merken blijft behouden. Medtronic draagt bij aan het verder uitdragen van het geintegreerde zorgmodel voor Diabeter-patiënten over de gehele wereld.