NIEUWSBERICHT

Diabeter draagt bij aan DSense onderzoek van Prof. Bart Roep

15 september 2016

In het onderzoek naar genezing van type 1 diabetes is voor het eerst in de wereld een proefpersoon geïnjecteerd met zijn afweercellen die buiten het lichaam zijn behandeld. De afweercellen zijn buiten het lichaam behandeld met vitamine D3, waarvan bekend is dat deze type 1 diabetes kan moduleren, en daarna weer terug gespoten. Diabeter benaderde voor dit onderzoek van Prof. Bart Roep, hoogleraar diabetologie en immunoloog aan het LUMC,  zo'n 135 mogelijke proefpersonen uit ons patiëntenbestand van ruim 1700 mensen met type 1 diabetes.

Op 15 september 2016 was diabetesonderzoeker Bart Roep te gast bij RTL Late Night, de talkshow met Humberto Tan. Hier vertelde hij over zijn Dsense Studie, zoals dit hoopgevende onderzoek heet.

Hier kun je het interview met Prof. Bart Roep in RTL Late Night terugkijken.
" We proberen het immuunsysteem zodanig af te richten dat de nog aanwezige insulineproducerende cellen weer aan de gang gaan." 
- Prof. dr. Bart Roep in RTL Late Night.
 

DSense: een nieuwe methode in onderzoek naar type 1 diabetes

Bij type 1 diabetes is de aanmaak van het glucoseregelhormoon insuline verstoord door een afweervergissing. Iemands eigen afweercellen bedreigen de insulineproducerence betacellen. Eerder bleek dat er nog wel insulineproducerende cellen in de alvleesklier aanwezig zijn, maar dat zij zich 'schuil houden'. Roep heeft met zijn onderzoeksgroep van het LUMC (Leids Universitair Centrum) en het City of Hope Institute in Los Angeles een methode ontwikkeld waarbij afweercellen van mensen met type 1 diabetes 'heropgevoed' worden en zo de afweervergissing afleren. Daartoe worden afweercellen uit het bloed van patiënten met type 1 diabetes verzameld en in het laboratorium gekweekt met een cocktail van middelen waaronder vitamine D3. Hierdoor 'leren' ze om een beschermende rol in plaats van een agressieve rol aan te nemen. Vervolgens worden de cellen als een vaccin teruggegeven. In de nu gestarte eerste fase van dit onderzoek wordt dit bij negen mensen (vanaf 18 jaar) met diabetes type 1 uitgevoerd. Er wordt nu vooral naar veiligheid gekeken en daarom moesten de 9 mensen die nu meedoen aan speciale voorwaarden voldoen. Zo moeten ze specifieke kenmerken hebben, zoals bepaalde erfelijke afweerfactoren (HLA), een behoorlijk scherpe diabetesregeling en geen 'eigen' insulineproductie ten tijde van het nuchtere bloed prikken.

Diabeter doet mee 

Om de negen personen te vinden werden onder meer 135 mensen die bij Diabeter onder behandeling staan en die dergelijke kenmerken hebben, gevraagd en onderzocht en werd bij Diabeter hun bloed onderzocht. Door de opzet van het onderzoek en het feit dat Diabeter een ver ontwikkeld elektronisch zorgsysteem voor onze diabeteszorg heeft (VCare), konden we heel goed de mogelijke deelnemers vinden en benaderen. Onder de negen die meedoen aan deze fase 1 studie zitten dus ook mensen die bij Diabeter onder behandeling zijn. Overigens zijn van de mensen die op dit moment nog niet mee kunnen doen ook belangrijke gegevens verkregen, waardoor kan worden gezien of ze wel aan een volgende fase van dit onderzoek kunnen meedoen.

Vervolg en meer onderzoek

Wij danken iedereen die heeft meegedaan. Geweldig dat zovelen direct willen meedoen en geweldig dat we als Diabeter zo'n belangrijke bijdrage hebben kunnen leveren.

Deze eerste fase loopt voorlopig nog. Binnenkort komen we met een nader verslag van dit onderzoek alsmede nieuws over andere studies waar we aan werken rond het voorkomen en genezen van type 1 diabetes, zoals ons eigen wetenschappelijk onderzoek naar de verscheidenheid van type 1 diabetes. Voor dit onderzoek dat door het JDRF mogelijk wordt gemaakt, kunnen we nog onderzoekskandidaten gebruiken.

Meer lezen over diabetesonderzoek:

Onderzoek naar verscheidenheid van type 1 diabetes 
Krijg je van vaccineren diabetes type 1?

Diabetes door te schoon te leven? 
"Onderzoek naar diabetes type 1 moet over"

Diabeter draagt bij aan DSense onderzoek van Prof. Bart Roep