NIEUWSBERICHT

Brugklas... en je kind met diabetes

01 september 2017

Frank Willem Hogervorst diabetes blog Frank Willem Hogervorst is vader van een zoon met diabetes type 1 (inmiddels 14). Frank Willem schreef dit verhaal toen zijn zoon in de brugklas zat. 


Bijna drie jaar geleden werd bij onze zoon diabetes type 1 geconstateerd. Hij was toen 9. De ideale leeftijd om diabetes te krijgen. Nee, echt waar! Jong genoeg om onze hulp met beide handen aan te grijpen, oud genoeg om wel zelf op school te kunnen meten en te bolussen (mits wij post-itjes met het aantal koolhydraten op alles plakten). En dat ging eigenlijk best goed.

Maar toen ging ‘ie naar de brugklas. Ze hadden ons bij Diabeter al gewaarschuwd, maar zowel hij als wij dachten dat het ook best goed ging. Nou, niet dus. Ik weet niet of je jouw brugklas nog herinnert: Elke dag andere hectiek en stress (proefwerken!) plus hormonen d’r overheen: de ideale mix voor een zooitje!! Regelmatig: sorry, vergeten te meten. En neem het ‘m maar eens kwalijk.

Ik ben echt beretrots op ‘m maar ik raak toch lichtelijk gestrest als hij z’n vriendjes zegt om zonder hem door te fietsen omdat hij een hypo voelt (1,8!!), dan nog maar 1 dextro heeft en mij belt wat hij moet doen.. Nou dan ben ik tegelijkertijd bang, bezorgd en boos, pfff. En de HbA1c maar stijgen. Vooral in de nacht blijven we de basaal maar ophogen. Ook gevoeligheid en ratio’s moeten met grote regelmaat bijgesteld worden.

Terwijl ik dit schrijf zit hij voor de derde keer veel te hoog vandaag, nadat we voor de tweede keer de infusieset hebben vervangen en hij tussendoor een flinke hypo gehad: Hellup! Ben zeer benieuwd hoe het Biologie-proefwerk morgen gaat… En ik vraag me af: “Wat doen we verkeerd?” Of zijn wij niet de enigen die met dit probleem kampen? Hoe dan ook, er zit toch weinig anders op dan doorgaan, proberen het goed te doen en zorgen dat er genoeg andere leuke dingen in het leven zijn!


Herkenbaar voor je? Op woensdag 13 september om 19.30 u organiseren wij een online vragenuur over diabetes en school. Dat doen we via een live uitzending via onze Facebook-pagina. Te gast is dan de Stichting Zorgeloos met diabetes naar school, die samen met onze diabetesverpleegkundige Ilonka Rook praktische info en tips geeft over een zo zorgeloos mogelijke tijd op school. 


Meer blogs over diabetes type 1:

 


Over Diabeter: wij zijn een gespecialiseerd behandelcentrum voor type 1 diabetes met vestigingen in Rotterdam, Schiphol, Deventer, Groningen en Veldhoven. Onze missie voor onze meer dan 2000 (jonge) patiënten met diabetes type 1 is: een toekomst zonder diabetescomplicaties. Alles in Diabeter staat in dienst van deze missie: onze gespecialiseerde artsen en diabetesverpleegkundigen, onze ehealth, onze 24/7 bereikbaarheid en onze research.

Brugklas... en je kind met diabetes