Opstuur HbA1c

Is je HbA1c langer dan 3 maanden geleden bepaald en heb je binnen enkele weken geen afspraak bij onze poli?

Door COVID-19 is er al langere tijd bij veel mensen geen 'live' bezoek aan Diabeter mogelijk geweest en daarmee ook geen HbA1c gemeten. Met het stijgend aantal besmettingen en de nieuwe maatregelen ziet het er naar uit dat we dit de komende tijd ook niet kunnen inhalen. Gelukkig kunnen we het HbA1C wel op een andere manier bepalen, namelijk via een thuistest, de zgn. opstuur-HbA1c. Met een 'opstuur HbA1c' kunnen we je HbA1c bepalen via een door jou opgestuurd bloedmonster.

Over het HbA1C

In deze tijd van minder bezoeken en meer zorg-op-afstand, is het belangrijk om te weten wat de 'kompaswaarde van je glucosekoers' is. Je HbA1c dus. We hebben steeds vaker de beschikking over extra metingen als de time in range (TIR, percentage van de tijd in streefwaarde), maar HbA1c blijft een belangrijke maat. Je kunt weliswaar een HbA1c berekenen, maar dat weerspiegelt niet altijd de glucoseregeling over de laatste 3 maanden. Hij kan om andere redenen anders zijn dan een in bloed bepaalde waarde. De in bloed bepaalde waarde is dan ook nog steeds de 'gouden standaard'.

Vroeger gebruikten we deze opstuurmethode vaak, maar omdat we eigenlijk altijd tijdens een bezoek een HbA1c meten, werd dat steeds minder toegepast. In het verleden is deze opstuurmethode uitvoerig getest. Het werkt prima bij gewone temperaturen (0-35°C). In deze bijzondere tijden bieden we daarom weer deze methode aan.

De uitslag

Als je de uitslag wilt weten (voordat u contact met het team heeft), doe dan na bijv. 5- 7 dagen een nieuwe upload van de glucosewaarden/pompgegevens. In het overzicht zie je dan de nieuwe HbA1c uitslag staan.

Hoe doe ik de meting?

Het maakt bij de afname niet uit op welk moment je dat doet. Het hoeft niet nuchter of voor een maaltijd of zo.

In  deze handleiding (367,0 KB)  hebben we beschreven hoe het werkt (het is heel eenvoudig).

 

Verzoek: 

Is je HbA1c langer dan 3 maanden geleden bepaald en heb je binnen enkele weken geen afspraak bij onze poli? Gebruik dan deze opstuur HbA1c die je van ons per post ontving.

Dank voor je medewerking!