NIEUWSBERICHT

Zorgverzekeringen: vergoedingen 2024

20 december 2023

Diabeteszorg valt in Nederland onder de basiszorg. Dat betekent dat alle noodzakelijke onderdelen volgens de Nederlandse zorgrichtlijnen worden vergoed.

Diabeter: contracten met alle zorgverzekeraars

Diabeter heeft sinds haar oprichting met alle zorgverzekeraars jaarlijks contracten afgesloten. Dit zal ook in 2024 zo zijn. Op basis van onze resultaten, uitkomsten en wederzijds vertrouwen hebben we met twee zorgverzekeraars nu langdurige contracten en afspraken waarin verbetering van zorg en het leveren van waardevolle zorg centraal staan.

Met Zilveren Kruis hebben we een overeenkomst voor 10 jaar, met CZ zijn we in gesprek over het verlengen/uitbreiden van het contract van afgelopen jaren. Deze verzekeraars zien de toegevoegde waarde van Diabeter en de noodzaak de zorg steeds verder te verbeteren. Met hen werken we intensief samen aan onze missie om naar een toekomst zonder complicaties te komen.

Verschillen in de polis? Natura en restitutie

De verschillende polissen en merken proberen vooral op prijs een onderscheid te maken, maar soms zijn er inhoudelijke. Bij goedkopere premiebedragen gaat het daarbij meestal om zogenaamde naturapolissen. Met een naturapolis kun je kiezen voor zorgverleners die met de zorgverzekeraar een contract hebben. Als je naar een niet-gecontracteerde zorgverlener gaat, dan betaal je een deel zelf. Bij de restitutiepolis betaal je meestal meer, maar dan krijg je een volledige vergoeding en meer keuzevrijheid. 

Er worden steeds minder restitutiepolissen aangeboden, het is vooral van belang hier goed naar te kijken indien je kosten maakt voor wijkverpleging of geestelijke gezondheidszorg. Zie voor meer informatie dit artikel op zorgwijzer.nl

Veel keuze: check, check dubbel check

Er zijn in Nederland honderden polissen bij een groot aantal labels bij tientallen zorgverzekeraars. Overweegt u voor 2024 over te stappen? Opzeggen kan nog tot 31 december, uiterlijk 31 januari moet de nieuwe verzekering zijn afgesloten. Kiezen start met een goede vergelijking van die verschillende polissen. Dat kan goed met verschillende 'keuzehulpen' op internet:

Belangrijk is ook de informatie van diabetespatiëntenvereniging DVN en de Consumentenbond.
Een aantal belangrijke algemene tips voor het wel of niet kiezen van een andere zorgverzekering vind je bij de Nederlandse Patienten Federatie.

 

Sensorvergoeding

Bij Diabeter onderkennen we sinds jaar en dag het belang van de inzet van diabetestechnologie als Continue Glucose Monitoring (CGM) en Hybrid Closed Loop voor de resultaten en levensverwachting van mensen met type 1 diabetes. We zijn dan ook een groot voorstander van een bredere vergoeding en dit is voor ons een belangrijk onderdeel in onze onderhandelingen met de zorgverzekeraars. Het Zorginstituut Nederland adviseert de Minister van Volksgezondheid over de criteria voor vergoeding van CGM. 


Contracten 2024

Alle verzekeraars hebben net zoals alle eerdere jaren aangegeven een contract met Diabeter te willen afsluiten. Met een aantal verzekeraars zijn we nog in gesprek.

In de tabel zie je de voortgang van de contractbesprekingen per februari 2024. De verwachting is dat deze gesprekken de komende weken worden afgerond. Wij kunnen geen adviezen geven om tot een keuze van een specifieke zorgverzekeraar te komen. Neem voor vragen contact op met de zorgverzekeraar in kwestie.

Voor de levering van hulpmiddelen via Diabstore zijn met alle verzekeraars goede afspraken gemaakt voor 2024.

 

Bekijk je dit op je mobiele telefoon en zie je niet de gehele tabel? Kantel dan je scherm naar de breedte.

Diabeter en je zorgverzekering in 2024
Concern

verzekeraars / labels

contract met Diabeter voor 2024

preferentie-
beleid
insuline
in 2024 *)

Levering hulpmiddelen via Diabstore

Zilveren Kruis

ProLife, AON, De Friesland, 
FBTO Basis, FBTO Basis Plus, FBTO Vrij, 
Interpolis, ZieZo

Ja, preferentie op origineel voor Lantus en Humalog. Preferentie op biosimilar aspart i.p.v. Novorapid

 

VGZ

Bewuzt, IZA, IZZ, Univé, ZEKUR, UMC, United Consumers,  Zorgsaam

Ja, preferentie op alle biosimilars.

CZ

CZdirect, Just, NN, OHRA

Preferentie op origineel: Lantus, Humalog en Novorapid.

Menzis

Anderzorg, Hema, VinkVink

Ja, preferentie op origineel voor Humalog en Novorapid. Preferentie op biosimilar Abasaglar i.p.v. Lantus.

DSW

Stad Holland,

InTwente

Preferentiebeleid op biosimilar aspart i.p.v. Novorapid. Geen preferentiebeleid op Lantus / Abasaglar en Humalog / Lispro

Zorg en Zekerheid

AZVZ

Ja, preferentiebeleid op alle biosimilars.

ONVZ

VVAA, Jaaah.

Preferentiebeleid op biosimilar aspart i.p.v. Novorapid. Geen preferentiebeleid op Lantus / Abasaglar en Humalog / Lispro.

 

ASR

ASR

Ja, preferentiebeleid op alle biosimilars

 

ENO

Salland

Ja, preferentiebeleid op alle biosimilars

Caresq / Eucare

Aevitae

Geen preferentiebeleid 

 

*) Meer info te verkrijgen bij Diabstore

Overgestapt?

Als je bent overgestapt naar een andere verzekeraar horen we dit graag. Hier kun je dat gemakkelijk en snel online invullen en doorgeven aan ons. Dan zorgen we dat je goed in ons systeem komt te staan. Bedankt!

Wijzigingen doorgeven


Bij het opstellen van de tekst is uiterste zorgvuldigheid betracht. Diabeter is echter niet aansprakelijk voor eventuele schade die zou kunnen voortvloeien uit enige onjuistheid in dit overzicht. Voor de volledige vergoedingsvoorwaarden verwijzen wij naar de polisvoorwaarden van de zorgverzekeraars.

Afbeelding: met dank aan Zorgkiezer.nl

Zorgverzekeringen: vergoedingen 2024