NIEUWSBERICHT

Wereld Diabetes Dag: te belangrijk om niet bij stil te staan

14 november 2023

Vandaag is het Wereld Diabetes Dag. De dag waarop we aandacht vragen voor de impact van diabetes op het leven. Daar staan we bij Diabeter bij stil op meerdere manieren:

Leven met diabetes: het verhaal van Annemaret en Jan

Ter ere van Wereld Diabetes Dag delen we graag dit verhaal van Jan en Annemaret.

Annemaret werd gediagnosticeerd met type 1 diabetes op elfjarige leeftijd. Groot was de schok toen ook Jan, haar man, twee jaar geleden de diagnose type 1 diabetes kreeg.

Samen delen ze hun reis, zoals de dagelijkse uitdagingen in een gezin met jonge kinderen, en hoe ze elkaar hebben gesteund door dik en dun. “We zijn een goed team, we begrijpen elkaar.”

Type 1 diabetes is een ziekte waar de buitenwereld vaak maar weinig vanaf weet. Je alvleesklier maakt geen of veel te weinig insuline, waardoor je afhankelijk wordt van insuline die je jezelf moet toedienen via een injectie of via een insulinepomp. Aan de buitenkant is aan iemand met type 1 diabetes vaak niets te zien, terwijl de impact op het dagelijks leven enorm is. Je hebt nooit pauze van je type 1 diabetes en het gaat nooit meer over. Dat kan soms best eenzaam voelen.

Daarom op Wereld Diabetes Dag deze video als eerbetoon aan allen die dag in dag uit met type 1 diabetes moeten dealen. Jullie zijn geweldig!

PS: type 1 diabetes is voor iedereen anders. Dit is het individuele verhaal van Jan en Annemaret. Bij Diabeter geven we persoonlijke zorg, afgestemd op jouw situatie.


Zie diabetes: foto-expositie bij Diabeter Rotterdam

Vandaag op Wereld Diabetes Dag presenteren wij met trots een foto-expositie in samenwerking met Dexcom. Met daarin de persoonlijke verhalen en fantastische portretten van type 1 diabetes warriors. Zoals die van Nur en Sebastiaan, die vandaag samen de expositie openden met onze bestuurder Maarten Akkerman en medisch directeur Arjen Hoogendam.

Uit het verhaal van Sebastiaan: 

"Ik heb vorig jaar een brief aan mijn eigen tienjarige Sebastiaan geschreven. Wees trots op jezelf hoe je het elke dag doet. Je hebt nooit gevraagd om voor alvleesklier te moeten spelen in het leven. Het gaat met vallen en opstaan, en je moet het zelf doen."

 

De gehele expositie met de persoonlijke, maar zo herkenbare ervaringen van de geportreteerden is nog de gehele maand te zien in de wachtkamer van onze locatie in Rotterdam. 

 

 

Wereld Diabetes Dag: te belangrijk om niet bij stil te staan