NIEUWSBERICHT

Wat we leren van fietsen in Extremadura

05 november 2021

Voor iedereen met type 1 diabetes is bewegen en sport (net als voor iedereen) goed, maar soms best lastig. Wat doe ik met insuline, voeding en glucosewaardes voor, tijdens en na lichamelijke activiteit?

Diabetes en sport: leren vanuit de praktijk

Vorige week reden 20 Nederlandse en 20 Spaanse wielrenners zes dagen in het bergachtige deel van de Extremadura in Spanje. Een flinke uitdaging! Te meer daar de meesten van hen type 1 diabetes hebben. Bij Diabeter vonden we dit een mooie kans om van zo’n langdurig sportief evenement te kunnen leren voor onze adviezen aan mensen met type 1 diabetes. Daarom was onze kinderarts Per Winterdijk ook aanwezig.

Per Winterdijk verzamelde onder de Nederlandse deelnemers allerlei data over het fietsen, de inspanningen, de glucose, de insuline en voeding, maar ook over slaap, hoe men zich voelt en meer. Zo willen we meer te weten komen over hoe mensen hun diabetesregeling aanpassen tijdens intensieve sportieve inspanningen. Speciale aandacht heeft hierbij de allernieuwste behandeltechniek met een hybride closed loop (automatische hyperclosed loop systemen (AHCL) systemen). Hoe reageert het systeem onder deze omstandigheden? Past het algoritme zich aan? Of moeten de mensen zelf stappen nemen en welke zijn dat dan en hoe pakken die uit? 

Vertalen naar adviezen aan mensen met type 1 diabetes

We verwachten met de resultaten de bestaande adviezen van diabetes en sporten en in het bijzonder met een closed loop systemen aan te kunnen passen. Uiteraard rapporteren we als de analyses klaar zijn. We houden je via deze website op de hoogte ervan.

De WeBike2changediabetes Challenge werd gehouden van 23 t/m 30 oktober.  Alle deelnemers zamelden met hun deelname geld in voor de Bas van de Goor Foundation. Daarmee organiseert deze stichting sportactiviteiten voor kinderen met type 1 diabetes.

Het was een fantastisch evenement: er is een bedrag opgehaald van maar liefst € 47.532,--

Meer lezen:  WeBike2changediabetes Challenge

 

Wat we leren van fietsen in Extremadura