NIEUWSBERICHT
Vanaf Ispad diabetescongres Abu Dhabi
Door Dr. Dick Mul, kinderarts-endocrinoloog
Het Ispad congres is hét internationale congres waar type 1 diabetes bij kinderen centraal staat. Dit jaar was dit in Abu Dhabi en Dr. Mul was erbij.
Gemiste diagnoses wereldwijd
In een nog altijd zeer warm Abu Dhabi worden we koel gehouden door airconditioning in bussen en congreszalen. Maar je wordt warm door de schrik over getallen over hoe vaak de diagnose diabetes wordt gemist wereldwijd: een schatting is 35.000 personen onder de 20 jaar per jaar!
Voor een groot deel heeft dat te maken met onvoldoende kennis van en bewustzijn over dat diabetes ook bij kinderen en jongeren kan voorkomen. Maar ook eenmaal bij een arts kan het misgaan en wordt het ziektebeeld niet tijdig onderkend. En soms loopt dat fataal af. Scholing en bewustwording zijn dus essentieel, zowel in de bevolking ( bijvoorbeeld dat kinderen die veel plassen en drinken naar de dokter moeten) en ook in de groep gezondheidswerkers.
T1D-index
De aanleiding van dit verhaal is het uitkomen van de T1D-index, een samenwerking van onder anderen ISPAD en de IDF. In deze index wordt per land de impact van diabetes type 1 weergegeven. Een kijkje op de website is interessant (www.t1dindex.org), maar doet ook beseffen hoeveel werk er nog moet gebeuren in elk land, rijk of arm.
Stabiel hoge time in range
Verder op deze dag een symposium waar de nieuwe Dexcom sensor G7 werd toegelicht. Die is nog niet in Nederland, maar hij komt eraan. Voordeel van de G7 is onder andere de kleinere afmeting en kortere opwarmtijd. Hopelijk ook een lagere prijs, zodat het (wereldwijd) de zorg verbetert zonder almaar hogere kosten.
De aanwezigheid van producenten van hulpmiddelen (pomp/sensor voornamelijk) zorgt voor bijeenkomsten waarin de resultaten van de eigen producten worden besproken op basis van wetenschappelijke gegevens. Zo presenteert Medtronic in een symposium resultaten van verschillende studies over de 780G hybrid closed loop. We zien dat dit systeem ook over een langere periode (12 maanden, vele landen) een stabiel hoge time in range levert van rond de 75% .
Ook Omnipod5 en Tandem ControlIQ komen met steeds meer gegevens over langere termijn resultaten. Belangrijk om een goede keuze te kunnen maken voor een eventuele pomp/sensorcombinatie.
Naast de 3 genoemde commerciële producten is ook looping (DIY= do it yourself) vertegenwoordigd, en ook daar zijn de resultaten fraai. Zie voor meer info over automatische insulinetoediening (AID) de blogs van dr Aanstoot eerder op deze site.
Beste vorm van behandeling: automatisch insulinetoediening
Voor veel behandelaren is de komst van deze automatische insulinetoedieningssystemen een mijlpaal in hun werk. En dat is het! Voor velen opent dit de weg naar een toekomst met (steeds) minder complicaties. We zien op dit congres echter ook hoe groot de verschillen tussen landen nog zijn in toegang tot de zorg, zowel voor en bij diagnose als daarna. Opvallend, maar wel te begrijpen, is dat over insulinespuiten steeds minder onderzoek komt.
De grote lijn is kortgezegd: het is duidelijk dat automatische insulinetoediening de beste vorm van behandeling is die voor iedereen toegankelijk zou moeten zijn, en dat we niet meer moeten praten over af en toe een vingerprik, maar dat voor iedereen met een sensor (wat voor merk ook) de behandeling verbetert. Het zal duidelijk zijn dat hier ook sterk tot politieke actie werd opgeroepen.
Dit jaar op het congres ook een duidelijke rol vanuit de mensen met diabetes zelf, aanwezig als “patient advocates”. Dit past bij de steeds grotere rol voor de mensen om wie het gaat bij beslissen over behandeling en onderzoek.
Type 1 diabetes: de zoektocht naar genezing gaat door
Heel grote vorderingen over eventuele genezing zijn niet langsgekomen. Duidelijk is dat dit een taaie weg is om te gaan, en dat het er niet naar uitziet dat de wetenschap met 1 oplossing álle diabetes uit de wereld helpt. Daarvoor verschilt het ziektebeeld teveel tussen personen. Maar wat zou het als eerste stap al mooi zijn als 10 of 20 (?) procent geholpen zou kunnen zijn. Wees ervan verzekerd dat de zoektocht naar genezing vastberaden wordt voortgezet op vele plaatsen in de wereld.
Volgend jaar is de Ispad in...
Aan het eind van de meeting is de vlag van het congres overgedragen aan... Diabeter. Volgend jaar zal het congres plaatsvinden in Rotterdam, en Diabeter is de gastheer. Daar gaan we vast nog nader over berichten.
Ispad vlog
Ook dr.Henk-Jan Aanstoot was op de Ispad en vertelt wat hem opviel. Over het belang van data en het gebruik daarvan samen met de mens met diabetes, nieuwe data over de pomp-sensorcombinatie 780G bij kinderen en het nieuwe geautomatiseerde insulinetoedieningsysteem van Omnipod: de Omnipod 5. Deze is binnenkort in Nederland te verkrijgen,.