NIEUWSBERICHT

Slimme insulinepen: nieuwe studie begin 2022

21 december 2021

Ook voor kinderen en volwassenen met type 1 diabetes die insuline spuiten staan de ontwikkelingen niet stil. De pennen waarmee je spuit worden steeds slimmer. Daarmee bedoelen we dat er meer mogelijkheden komen om data uit je insulinepen te koppelen met een sensor en/of een app. Dit kan je helpen met het geven van de juiste hoeveelheid insuline en maakt het mogelijk om de gegevens van je pen via sensorgrafieken in beeld te krijgen. Dit alles is bedoeld om je te helpen je glucoseregeling goed in beeld te krijgen en gemakkelijker te maken. Verschillende slimme pennen maken zo hun opwachting de komende tijd, die we zullen testen en hopelijk zullen invoeren als onderdeel van de behandeling. 

We gaan een studie starten met het InPen systeem

Graag werken we bij Diabeter in de onderzoeksgroep mee aan die ontwikkeling. Daarom kondigen we vast aan dat we begin 2022 een studie starten om het zogenaamde InPen systeem te testen. Hierbij wordt een speciale insulinepen gecombineerd met een continue glucosesensor en een app.  In de insulinepen moet wel de originele insuline novorapid (NovoNordisk) of humalog (Ely Lilly), dus als je een andere kortwerkende insuline of preferentiemiddel gebruikt moet je dat ons even laten weten. Je langwerkende insuline mag je gewoon doorgebruiken.

Deelnemers gezocht

In dit onderzoek zoeken we straks mensen vanaf 18 jaar die 4x per dag insuline spuiten, langer dan een jaar insuline gebruiken met een insulinepen en geïnteresseerd zijn om tijdens de studie het testsysteem een tijdje (4 weken) te gebruiken. Het is niet nodig dat je al een CGM of FGM gebruikt. In die periode gebruik je de speciale pen, stel je de app in die voor jou de insulinedosering uitrekent en heb je de mogelijkheid allerlei mooie rapporten te bekijken. 

Wat moet je ervoor doen?

Let op, het is een studie, dus meedoen is helemaal vrijwillig. Maar het vraagt ook wel wat extra werk als je meedoet. Daarbij moet je denken aan instructies van de materialen en apps, een tijdje een blinde glucosesensor dragen – naast wat je mogelijk zelf al draagt- , en enkele bezoeken in het kader van het onderzoek. Sommige zijn live, sommige zijn via videobellen. Dat leggen we je graag nog meer in detail uit als we definitief gaan beginnen. Bij interesse sturen we je dan de officiële informatiefolder toe. Ben je zwanger of heb je een zwangerschapswens dan kan je niet meedoen aan de studie.

Heb je interesse, laat dan een berichtje achter op onderzoek@diabeter.nl, met je Diabeternummer erbij. De studie start waarschijnlijk in februari 2022, de studiebezoeken vinden plaats op locatie Rotterdam.

Met vriendelijke groet namens de onderzoeksgroep, 

Dr D. Mul

Drs S.A. Bovenberg

Dr H.J. Aanstoot

Katja Zuur, research verpleegkundige

Slimme insulinepen: nieuwe studie begin 2022