NIEUWSBERICHT

Samenwerking Erasmus MC Sophia en Diabeter

12 februari 2021

Erasmus MC Sophia en Diabeter werken samen aan diabeteszorg voor kinderen

Dinsdag 26 januari is er een samenwerkingsovereenkomst tot stand gekomen tussen het zelfstandig diabetesbehandel- en onderzoekscentrum ‘Diabeter’ en het Erasmus MC Sophia Kinderziekenhuis. Door deze samenwerking kunnen kinderen met diabetes mellitus (suikerziekte) én een andere aandoening, nog beter behandeld worden.

Multidisciplinaire begeleiding voor kinderen met diabetes

De samenwerking zorgt ervoor dat we kinderen met diabetes mellitus (ook wel bekend als suikerziekte) én een andere aandoening, zoals taalslijmziekte, nog beter kunnen behandelen. Kinderen die in behandeling zijn bij Diabeter en voor een andere aandoening regelmatig in het Erasmus MC Sophia komen of daar zijn opgenomen, worden bijgestaan door een multidisciplinair team met specialisten van het Erasmus MC Sophia en Diabeter. Bovendien zal de diabetesverpleegkundige van Diabeter een deel van de week aanwezig zijn in het ziekenhuis, om uitleg en instructies te geven als een opgenomen kind diabetes mellitus ontwikkelt door zijn ziekte of medicatie.

Diabeteszorg terug in het Erasmus MC Sophia

Met de start van de samenwerking met Diabeter lijkt de zorg voor kinderen met diabetes in het Erasmus MC Sophia weer meer op de situatie voor 2006. Mu Bruining, hoogleraar kinderdiabetes en kinderarts in het Sophia, was de eerste die de insulinepompbehandeling bij kinderen inzette. Daarnaast zette hij zich constant in voor de verbetering van de dagelijkse zorg voor kinderen met diabetes, onder andere door het doen van wetenschappelijk onderzoek. In 2006 nam hij afscheid op zijn afscheidssymposium over de toekomst van de zorg voor kinderen met diabetes. Op dat symposium ging ook Diabeter van start.

Zorg voor kinderen zonder andere aandoeningen

De poliklinische behandeling van kinderen met diabetes mellitus maar zonder andere ernstige aandoening zal nog steeds plaatsvinden op Diabeter locatie Blaak. Deze kinderen zijn niet ziek maar moeten om niet ziek te worden 24 uur per dag hun bloedglucosewaarden zo normaal mogelijk houden door op de juiste manier insuline toe te dienen. Dit is een hele intensieve behandeling. Deze poliklinische behandeling wordt sinds 2006 verzorgd door diabetescentrum Diabeter in Rotterdam. We hopen met deze intensievere samenwerking ook het onderwijs en het onderzoek naar diabetes mellitus bij kinderen uit te breiden. 

De overeenkomst is getekend door Edmond Rings, afdelingshoofd Kindergeneeskunde van het Erasmus MC Sophia en door Henk-Jan Aanstoot, één van de oprichters van Diabeter en kinderarts.