NIEUWSBERICHT

Prof. Mu Bruining overleden

28 januari 2019

Eind vorig week bereikte ons het droevige nieuws dat Professor Dr. G.Jan 'Mu' Bruining op 24 januari 2019 is overleden.

Niet iedereen zal Mu Bruining meer kennen, maar hij is de 'grootvader' van Diabeter.

Op de bijzondere foto in de 'Blue room' die het personeel ons schonk (zie hieronder) staan we met hem op de nog maar net geopende locatie Blaak (2014). Wij zijn beiden mede door hem opgeleid. Door zijn visie en vermogen om echt wetenschappelijk naar een probleem te kunnen kijken, hebben we de principes geleerd van de 'scientific basis of pediatric diabetes', de basis die we later hebben vertaald in de oprichting van Diabeter.

Zijn positief kritische houding heeft ons geleerd om vooral te kijken naar mogelijkheden in plaats van onmogelijkheden. Na zijn terugkomst uit de VS in 1977 zette hij de eerste kinderdiabetespoli van Nederland op en had hij de eerste kinderdiabetesverpleegkundige in dienst. De HbA1c-meting, toen net nieuw, en de insulinepompbehandeling bij kinderen werden door hem in Nederland ingevoerd. Patiënten kwamen uit het hele land naar hem en loofden (en loven nu nog) zijn werk. Daarbij had hij aandacht voor de lastige psychosociale problemen die bij diabetes meespelen.

In 2006, op het afscheidssymposium voor Mu waar hij (met name voor zijn voor verdiensten voor kinderen met diabetes) de Wolffert van Borsselenpenning van de Gemeente Rotterdam kreeg, ging Diabeter van start: 'He,he, eindelijk, het werd wel tijd zeg' waren  famous words van hem.

Met zijn overlijden verliezen we een zeer markante persoon, een originele, vrije denker, een inspirator die de zorg en het onderzoek voor kinderen met diabetes op de kaart heeft gezet. En niet alleen in Nederland. In 2013 ging hij mee op de eerste reis van ons team naar Nepal. Daarvoor had hij al vele jaren samen met zijn vrouw Wanda in Oost-Europa en de voormalige Sovjet Republieken educatie aan diabetesteams gegeven voor o.a. de Ispad. In deels leeggeroofde ziekenhuizen, op reis met kogelgaten in de auto, maar met een duidelijke boodschap: het leven van kinderen met diabetes verbeteren.

We danken hem daarvoor en wensen zijn vrouw en kinderen veel sterkte in deze moeilijke tijd.

Henk Veeze en Henk-Jan Aanstoot
Oprichters Diabeter

 

Prof. Mu Bruining overleden