NIEUWSBERICHT

Metformine terugroepactie

27 november 2020

Terugroepactie metformine

Soms gebruiken mensen met type 1 diabetes naast insuline ook metformine. Voor hen is dit bericht bedoeld.

Van drie merken metformine is gebleken dat er enkele partijen op de Nederlandse markt zijn waarbij de hoeveelheid NDMA boven de toegestane limiet is. Deze stof is mogelijk kankerverwekkend. Daarom is besloten deze partijen terug te roepen. Het gaat om een aantal productiebatches van Centrafarm, Consilient Health en TEVA.

Wat is het risico?
Patiënten die metformine hebben gebruikt met NDMA boven de limiet lopen geen acuut risico. De kans dat iemand altijd vervuilde batches heeft geslikt is klein. Daarnaast is de limiet voor NDMA in medicijnen  streng.. Maar omdat de vervuiling boven de limiet is worden de genoemde medicijnen teruggeroepen.
 
Apotheek (Hoefstraat) informeert patiënten
Metformine is alleen op recept verkrijgbaar. Als je bij Diabstore bent aangesloten en je Diabeter-arts je metformine heeft voorgeschreven, heeft Apotheek Hoefstraat je inmiddels schriftelijk geinformeerd met verdere instructies.

Wat kun je zelf doen?

Niet alle partijen metformine tabletten van deze fabrikanten bevatten de vervuiling, dus het kan zijn dat je metformine van een veilige partij hebt gekregen. Op de website van de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd vind je de batchnummers van de drie genoemde producenten van metformine.
Staat je  product op deze lijst, dan kun je de metformine terug brengen naar de apotheek.  Staat de chargenummer niet op de lijst, dan is in je metformine geen verontreinigde stof gevonden. Je kunt de metformine blijven gebruiken. Stop in ieder geval nooit met je medicijnen zonder overleg.