NIEUWSBERICHT

Meer dan ooit aandacht voor glucoseregeling

23 maart 2020

Wat is het belangrijkste dat ik als mens met type 1 diabetes kan doen in deze CORONA tijd?

Dat zijn twee zaken:

  1. de voorschriften en adviezen van RIVM en overheid volgen en

  2. je glucoseregeling optimaal houden of maken.

Hoewel we nu veel cijfers zien over COVID-19 en diabetes, weten we niet goed hoe het zit ten aanzien van type 1 diabetes, glucoseregeling, aanwezigheid van complicaties en meer.

Een publicatie uit China

Gegevens (1) van ruim 72.000 patienten waarvan 44.692 met bewezen COVID-19, lieten zien dat 1023 van deze groep de ziekte niet overleefden (2.3%). Van deze slachtoffers had het merendeel naast een hogere leeftijd ook één of meerder onderliggende aandoeningen als hart- en vaatziektes, hoge bloeddruk, diabetes, en longziektes.

Niet duidelijk in deze overzichten is in welke mate diabetes een rol speelde. Was het de duur van de diabetes (en daarmee de leeftijd van de patiënt), waren het altijd ouderen met type 2 diabetes, waren dit mensen met diabetescomplicaties en meer vragen spelen hier.

Italië: hogere leeftijd als doorslaggevende factor

Ook de data uit Italië geven daar nog geen duidelijkheid over. Het ministerie publiceerde op 20 maart 2020 gegevens van de 3200 overleden slachtoffers van Covid-19. Daarvan had bijna de helft drie of meer andere aandoeningen en dat betrof dezelfde aandoeningen als in China.

Leeftijd speelt duidelijk de grootste rol en in Italië was slechts 1.1% (36) van de slachtoffers jonger dan 50 jaar. Ook zij hadden (op twee na waar geen gegevens over bekend zijn) bijkomende aandoeningen.

De invloed van je glucoseregeling

Uit vroegere influenza-epidemieën en uit infecties in het algemeen bij mensen met diabetes, weten we dat er wel een verband is tussen de mate van ziek zijn en de regeling van de diabetes. Een slechte glucoseregeling draagt niet bij aan genezing en kan bovendien de kans op secundaire infecties vergroten.

Een goede glucoseregeling is dus naar verwachting van groot belang bij de mate van ziek zijn door een besmetting met corona. Onder een goede glucoseregeling verstaan we een HbA1c van lager dan 7% en daarnaast ook een goede time-in-range. Immers, veel hypo's kunnen je HbA1c verlagen, maar zijn niet goed voor je bloedvaten. Bij een dergelijke goede regeling loop je wellicht maar een nauwelijks verhoogd risico ten opzichte van mensen zonder diabetes. Maar pas op, op het moment dat je ziek wordt veranderen die waardes veelal, worden ze en kan je behandeling weer een hoop meer 'aanpassing' vragen.

Diabetes = risicogroep

Zoals we al eerder posten: zolang we niet weten hoe het zit met type 1 en type 2 en alle genoemde factoren gebruiken wij het RIVM advies voor mensen met alle vormen van diabetes mellitus. Dat advies luidt dat diabetes mellitus een verhoogd risico geeft om door COVID-19 zieker te worden dan anderen.

Meer dan ooit aandacht voor je glucoseregeling

Alles bij elkaar denken we dat je glucoseregeling in het verleden een belangrijke maat is, maar ook je regeling nu. En helemaal als je ziek wordt (van wat dan ook). Bovendien zal de mate van stress die we nu allemaal ondervinden je glucose kunnen beïnvloeden. Zorg daarom voor aandacht voor je regeling. Meet vaker, of kijk vaker naar je sensorwaardes. Neem contact op met je behandelteam als je er niet uit komt. Zorg ervoor dat je spullen in huis hebt of besteld (zie onze eerdere pagina hierover) en probeer zoveel mogelijk te doen om COVID-19 te voorkomen.

Wat moet ik doen als ik (met mijn type 1 diabetes) symptomen van COVID-19 krijg?

Als je in de komende tijd ziek wordt volg dan de algemene adviezen:

  • blijf thuis
  • bel de huisarts voor advies en afspraken
  • bel direct huisarts bij benauwdheid/ toenemende benauwdheid of, indien zeer ernstig, 112

Ten aanzien van de diabetes:

  • zorg dat je de noodzakelijke benodigdheden (zie onze eerdere corona-pagina) in huis hebt of laat komen/brengen
  • contact je diabetesteam en spreek af wanneer en hoe vaak je in elk geval zult overleggen (en natuurlijk vaker als jij dat nodig vindt)
  • bedenk dat sommige continue glucosesensoren (Dexcom G5, Medtronic Enlite, and Guardian) een te hoge waarde kunnen geven (1-5mmol/l) bij gebruik van paracetamol. Zie het separate bericht hierover.
  • Check regelmatig je bloedglucosewaarde
  • zorg voor voldoende vocht, zeker bij koorts. Je onderhuidse 'vochtniveau bepaald mede hoe goed insuline wordt opgenomen.

 

 


Bibliografie

  1. Wu Z, McGoogan JM. Characteristics of and Important Lessons From the Coronavirus Disease 2019 (COVID-19) Outbreak in China: Summary of a Report of 72314 Cases From the Chinese Center for Disease Control and Prevention. JAMA. 2020.

Meer dan ooit aandacht voor glucoseregeling