NIEUWSBERICHT

Kindercoach voor kinderen met diabetes

03 januari 2023

Type 1 diabetes kan je leven behoorlijk op zijn kop zetten. Dat geldt ook voor kinderen en jongeren met type 1 diabetes. Een mentaal steuntje in de rug kan dan heel welkom zijn. Naast een psycholoog is het team van Diabeter in Eindhoven sinds enige tijd een kindercoach rijk. Diabetesverpleegkundige Sonja Hoogewerff is vorig jaar gestart met een kindercoach spreekuur nadat ze met succes haar opleiding tot kindercoach afrondde. Het kindercoach spreekuur is er speciaal voor kinderen en jongeren die bij Diabeter in Eindhoven onder behandeling zijn. 

Waarom de opleiding tot kindercoach?

Sonja vertelt: "Ik ben inmiddels 12 jaar werkzaam als kinderdiabetesverpleegkundige. In die jaren is mij opgevallen dat een deel van de kinderen en jongeren worstelt met zichzelf in combinatie met diabetes. Ik zie dat deze kinderen en jongeren niet helemaal zichzelf meer kunnen zijn en hierdoor uit balans raken. Ik vind het erg belangrijk dat deze kinderen en jongeren geholpen worden. Iedereen moet zichzelf kunnen zijn, ook als je diabetes hebt."

Wat houdt een sessie bij de kindercoach in?

"Afhankelijk van de leeftijd voeren we gesprekken, spelen we een spel, zijn we creatief, maken iets lekkers met als einddoel om beter in je vel te gaan zitten. Een traject bestaat uit maximaal zes sessies en hier worden geen kosten voor in rekening gebracht."

Wanneer kan je de kindercoach inschakelen?

"Mocht jij als ouder (of je kind zelf) een hulpvraag hebben schroom niet om deze bij mij neer te leggen. Samen gaan we kijken of ik je verder kan helpen. 
De hulpvraag die je hebt kan divers zijn, maar belangrijk is dat het kind deze hulpvraag ook heeft. De hulpvraag van ouders en kind kan beide op een ander vlak liggen, maar wellicht elkaar wel raken."

Hoe kan je de kindercoach inschakelen?

"Mail je gegevens naar behandelteam-zuid@diabeter.nl t.a.v. Sonja en vraag of ik contact met je op wil nemen. Je hoeft je hulpvraag hierin nog niet te benoemen, dit bespreken we op een later moment."

Voorwaarde voor deelname is dat je kind onder behandeling is bij Diabeter in Eindhoven. 

Kindercoach voor kinderen met diabetes