NIEUWSBERICHT

Ik heb last van diabetes

17 maart 2017

vertel ons over je leven met diabetes type 1 Hieronder het verhaal van Ciska Niesing (19), dat zij schreef voor onze blogwedstrijd over diabetes. Haar persoonlijke verhaal over leven met diabetes type 1 raakte ons. Ze is dan ook een van de winnaars. 


Wat ga ik eten? Hoeveel koolhydraten zal dit bevatten? Ga ik later nog sporten of niet? Neem ik later nog een tussendoortje of niet? Ga ik alcohol drinken? Ik voel me naar, zal ik nog even controleren? Heb je toevallig ook cola light of iets? Trillerig. Zweterig. Dorst. Hoofdpijn. Misselijk. Negatieve gedachten. Negatief zelfbeeld. Mislukken, falen. Geen keuze. Gedwongen. Onvoorspelbaar. Nooit even pauze. Nooit even onverwachts. Constant nadenken. Rot gevoel. Snel geïrriteerd. Emotioneel. Je kan er niet voor vluchten.  SAS-dag ; schijt aan suiker.  Ik heb last van diabetes.

Mijn vingers zitten vol met hele kleine gaatjes. Ik heb af en toe een bult op mijn been vanwege het vele spuiten.  Ik word aangekeken als ik een hoge bloedsuiker heb, bekritiseerd (‘je moet beter op jezelf letten’, ‘waarom zorg je niet goed voor jezelf?’). Diabetes is een makkelijke chronische ziekte toch?  Ik word af en toe wakker met het gevoel alsof mijn benen het niet doen, omdat ik in een hypo zit.  Ik heb soms zoveel hoofdpijn dat ik niks meer wil doen. Ik moet 4x plassen in een uur. Ik moet af en toe tegen mijn zin in eten, omdat ik toch weer een hypo heb. Ik doe af en toe dingen waar ik mentaal niet helemaal bij ben. Ik heb vaak koude voeten en plekjes die moeizaam overgaan.  Ik heb last van diabetes.

Ik moet elke drie maanden naar Diabeter Rotterdam om even te praten. Ik moet op mijn voeding letten. Ik moet rekening houden als ik ga sporten. Ik moet eigenlijk elke 2 weken even mijn waardes doormailen. Ik moet uren in de apotheek wachten om mijn naaldencontainers te vervangen en om insuline te halen. Ik moet eens in de zoveel maanden mijn naalden en teststripjes bestellen. Ik moet elk jaar mijn verplichte eigen risico betalen, in 3 maanden tijd. Ik moet overal  mijn spuitspullen mee naartoe nemen. Ik heb in al mijn tassen, auto en jaszakken dextro zitten.  Ik moet me elke 5 jaar laten keuren om mijn rijbewijs te houden. Ik moet elke 2 jaar naar de oogarts.  Ik heb last van diabetes.

Ik ben soms moe. Moe van het meten, spuiten, sporten, weer meten, bijregelen, bij eten, rekenen, tellen, spuiten, mis gerekend te hebben.  Ik ben soms moe, omdat ik mezelf moet dwingen om dagelijkse dingen te gaan doen. Ik moet mezelf dwingen omdat mijn lijf en mijn hoofd niet mee werken.  Ik ben soms kapot, omdat ik de hele dag heb zitten schommelen met mijn bloedsuiker. Ik ben soms kapot omdat ik te lang hoog zit, omdat ik even geen diabetes wil hebben maar pauze nemen geen optie is. Ik heb last van diabetes.

Ik maak me zorgen over mijn toekomst. Hoe lang houden mijn nieren het vol als ik weer even geen motivatie heb om streng op mezelf te letten?  Ga ik ooit normaal een kind krijgen? Hoe lang zal ik zonder complicaties leven? Zal er ooit een oplossing komen? Hoe lang ga ik dit mentaal volhouden, dit boksen? Mezelf elke keer weer oppeppen, toch maar weer vaker gaan meten, extra op mezelf letten. Ik heb last van diabetes

Ik zou zo graag normaal willen zijn. Ik zou zo graag uit eten willen zonder daarna elk uur mezelf insuline toe te dienen. Ik zou willen kunnen drinken zonder bij thuiskomst nog te moeten meten en bij te regelen. Ik zou willen opstaan zonder het gevoel alsof ik bijna doodga.  Ik zou graag willen leven zonder zorgen van anderen, zonder het feit dat mensen op me letten. 

Ik zou graag zonder last van diabetes willen leven.

Ciska Niesing,  diabetes type 1 sinds 25-03-2012. 


Een van de andere winnende inzendingen van ons blogwedstrijd vind je hier en is afkomstig van Simone Woerdenbach, moeder van een zoon met diabetes type 1. De komende tijd publiceren we nog meer prachtige inzendingen. 
 


Over Diabeter: wij zijn een gespecialiseerd behandelcentrum voor type 1 diabetes. Onze missie voor onze meer dan 2000 (jonge)  mensen met diabetes type 1 is: een toekomst zonder diabetescomplicaties. Alles in Diabeter staat in dienst van deze missie: onze gespecialiseerde artsen, onze ehealth, onze 24/7 bereikbaarheid en onze research. 

Ik heb last van diabetes