NIEUWSBERICHT

Griepprik in coronatijd

07 oktober 2020

De griepprik in coronatijd: doen!

Komt er wel een griepgolf als we zoveel afstand houden en handen wassen? De kans daarop is misschien wel kleiner. Moet ik dus die griepprik wel halen? Wij vinden van wel. Voor de griep is een vaccin, voor Covid-19 helaas nog niet. Een nare griepinfectie geeft risico’s als ontregeling van je bloedsuikers, een aanslag op je conditie en een tijdelijk verzwakt immuunsysteem. Allemaal zaken die je wilt voorkomen, zeker in coronatijd. Voorkomen is altijd beter dan genezen! 

Ons advies is dan ook helder: volg het RIVM-beleid waarin staat dat mensen met type 1 diabetes wordt geadviseerd om zich tegen griep te laten inenten. 

Over de griepprik

Doordat het griepvirus zich jaarlijks weet aan te passen is, anders dan bij andere vaccinaties, steeds weer een nieuwe prik nodig. Zo bouw je, met de jaarlijkse prikken, een behoorlijke bescherming op. Als er dan een keer een griepepidemie komt, heb je het voordeel de griep niet of nauwelijks te krijgen.

Griepprik bij kinderen

Voor kinderen onder de 6 maanden geldt dat de griepprik in principe niet gegeven wordt. De dosering voor kinderen jonger dan 36 maanden is een halve dosis. Kinderen die nog niet eerder zijn gevaccineerd of die niet eerder influenza hebben gehad ontvangen een tweede dosis na een periode van minimaal 4 weken. Op deze manier kan het lichaam genoeg afweerstoffen tegen de griep aanmaken. 

Meer informatie vind je op de website van het RIVM: voor wie is de griepprik? 

Griepprik in coronatijd